Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#3880 The Feynman Lectures are now Online and Free


Άβαταρ μέλους
By NickTG
#3944 Χρόνια τώρα! :s_biggrin :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By markvag
#12342 Που βρίσκεται το πιο κρύο μέρος στο σύμπαν;;;

Μήπως κάπου στον χώρο μεταξύ των γαλαξιών;;; Μπαααααα... μερικές χιλιάδες φορές πιο ζεστό....

Μα, σε ένα εργαστήριο του ΜΙΤ :rtfm: :inlove:

Κάτι τέτοια είναι που με κάνουν να τρελαίνομαι με την επιστήμη...
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#13967
Άβαταρ μέλους
By A-Viper7
#13976
NickTG έγραψε:


Πολύ καλό! :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#14999 Σε πιο χαλαρή διάθεση :s_biggrin

Άβαταρ μέλους
By The Ace
#15241 Με την πρώτη τα τσακάλια, και με προϋπολογισμό χαμηλότερο από την ταινία Gravity :s_tongue
Δηλαδή με λιγότερα χρήματα οι Ινδοί έκαναν πραγματικότητα αυτό που οι Αμερικάνοι γυρνάνε σε ταινία (υπερβάλλω προφανώς, αλλά η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία)...

Media in India are over the moon about the country's successful mission to Mars.

http://www.bbc.com/news/world-asia-india-29339370
Άβαταρ μέλους
By markvag
#15528
The Ace έγραψε:Με την πρώτη τα τσακάλια, και με προϋπολογισμό χαμηλότερο από την ταινία Gravity :s_tongue
Δηλαδή με λιγότερα χρήματα οι Ινδοί έκαναν πραγματικότητα αυτό που οι Αμερικάνοι γυρνάνε σε ταινία (υπερβάλλω προφανώς, αλλά η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία)...

Media in India are over the moon about the country's successful mission to Mars.

http://www.bbc.com/news/world-asia-india-29339370Όντως, πολλά :s_thumbsup στους Ινδούς που έστειλαν με επιτυχία διαστημόπλοιο στον Άρη (με την πρώτη) με κόστος που η ΝΑΣΑ λέει ότι φτάνει για να εξελίξει χέστρες στον ISS... :s_biggrin

Νομίζω πως αυτή τη στιγμή η Ινδία και η Βραζιλία είναι οι μόνες χώρες που τα πάνε πολύ καλά και αφήνουν εξαιρετικές υποσχέσεις για το μέλλον. Έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμα, αλλά τα πάνε πολύ καλά...
Άβαταρ μέλους
By cmarin
#33935 Ίσως γνωρίζετε ότι δύο αντικείμενα που πέφτουν στο κενό έχουν την ίδια ταχύτητα, δεν έχει σημασία η μάζα του κάθε στοιχείου. Αν δεν έχετε δει μια τέτοια επίδειξη τότε μια πραγματικά θα πρέπει να κάνετε.

Εδώ είναι το τέλειο παράδειγμα Ο φυσικός Brian Cox μας πηγαίνει στον . Θάλαμο Εξομοίωσης Διαστήματος της NASA που βρίσκεται στις Εγκαταστάσεις Δυναμικής Διαστημικής στο Οχάιο. Με όγκο 22.653 κυβικά μέτρα, είναι ο μεγαλύτερος θάλαμος κενού στον κόσμο.

Σε αυτό το κλιπ του BBC, ο Cox μας δείχνει μια μπάλα του μπόουλινγκ και ένα φτερό μαζί, πρώτα σε κανονικές συνθήκες, και στη συνέχεια στο κενό αφού έχει αφαιρεθεί όλος ο αέρας από τον θάλαμο. Ξέρουμε τι θα συμβεί, το μαθαίνουμε άλλωστε στο σχολείο, αλλά αυτό δεν θα το κάνει να είναι λιγότερο από καταπληκτικό όπως φαίνεται και στα εκστασιασμένα πρόσωπα της ομάδας.

Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#33939
markvag έγραψε:Που βρίσκεται το πιο κρύο μέρος στο σύμπαν;;;

Μήπως κάπου στον χώρο μεταξύ των γαλαξιών;;; Μπαααααα... μερικές χιλιάδες φορές πιο ζεστό....

Μα, σε ένα εργαστήριο του ΜΙΤ

Κάτι τέτοια είναι που με κάνουν να τρελαίνομαι με την επιστήμη...

Πάνω στο συμπύκνωμα Bose-Einstein είχε κάνει διπλωματική η αδερφή μου εις την Μπάτρα :inlove:

το κλασσικό γράφηματάκι -->
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#38552
Πέθανε ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ, από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα

Ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ, ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα, πέθανε χθες σε νοσοκομείο της νότιας Γαλλίας σε ηλικία 86 ετών, ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές.

Ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ είχε αποσυρθεί στη νοτιο-δυτική Γαλλία και ζούσε απομονωμένος στο χωριό Λασέρ, θέλοντας να κρατηθεί μυστικός ο τόπος διαμονής του.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο 1928 στο Βερολίνο από πατέρα ρώσο, εβραίο, αναρχικό και μητέρα δημοσιογράφο, ακτιβίστρια και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Fields, το αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ για την επιστήμη των Μαθηματικών.

Υπήρξε πρωτοπόρος στη διατύπωση της θεωρίας της αλγεβρικής τοπολογίας και κεντρικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της θεωρίας της αλγεβρικής γεωμετρίας.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, αν και θεωρούσε τον εαυτό του απάτριδα.

Αποχώρησε από το Ινστιτούτο Ανωτάτων Επιστημονικών Σπουδών, όπου δίδαξε και πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, το 1970 για πολιτικούς λόγους και στη συνέχεια επικέντρωσε την ενέργειά του σε πολιτικά ζητήματα.

Συνταξιοδοτήθηκε επισήμως το 1988 και αργότερα μετοίκησε στη νότιο-δυτική Γαλλία, όπου έζησε σε συνθήκες απομόνωσης.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#39613 Φθηνή ενέργεια με μηδενικό κόστος περιβαλλοντικό ή άλλο!!!!!


Μέχρι σήμερα η πυρηνική σύντηξη αφορούσε βόμβες υδρογόνου και πανάκριβα πειράματα (όπως ο ITER, με κόστος που εκτιμάται τώρα στα 50 δισ. δολάρια!!!!! Ναι, 50, δεν το έγραψα λάθος... ΠΕΝΗΝΤΑ), ωστόσο η Lockheed Martin πιστεύει ότι μπορεί εντός 10ετίας να έχει έναν αντιδραστήρα σύντηξης πλήρως λειτουργικό και στην αγορά, σε μέγεθος που να μπορεί να το κουβαλήσει ένα pick-up, με ισχύ ικανή να τροφοδοτήσει μία πόλη 50.000 κατοίκων (με καύσιμο βάρους 50 κιλών για ένα χρόνο!!!!!) και φυσικά κόστος που ούτε κατά διάβοια μπορεί να συγκριθεί με τα 50 δισ. του ITER.

Πως το κάνει;;; Άγνωστο, καθώς τίθενται θέματα εμπορικών πατεντών, πράγμα που περιορίζει στο ελάχιστο τη ροή πληροφορίας. Πάντως μιλάμε για τη γνωστή Lockheed Martin και όχι για τον (συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις) μπορτζόβλαχο redneck Αμερικάνο που νομίζει ότι στην αυλή του θα κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν όλοι οι επιστήμονες του κόσμου... Αυτό δίνει μία σοβαρότητα στην εν λόγω ανακοίνωση και δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε με τεράστια αγωνία!

Σημειώνω ότι η πυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία που συμβαίνει στο κέντρο των αστεριών και παράγει τα τεράστια ποσά ενέργειας που εκπέμπουν και συμβαίνει όταν δύο άτομα ενώνονται σε ένα, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για 2 άτομα υδρογόνου που ενώνονται σε ήλιο. Η συγκεκριμένη αντίδραση, πέρα από την ενέργεια παράγει ήλιο και τίποτε άλλο! Ούτε ραδιενεργά κατάλοιπα, ούτε πρώτη ύλη για βόμβες...

Το μόνο "μικρό" ( :metalo: ) πρόβλημα μέχρι τώρα έγκειται στο ότι στο κέντρο των αστεριών επικρατούν συνθήκες απίστευτης πίεσης και θερμοκρασίας (100εκ. βαθμοί... :metalo: ), κάτι το οποίο έκανε κομματάκι δύσκολο το να επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο στη γη... η Lockheed Martin λέει ότι το κατάφερε... Είδομεν! Και σαφέστατα ελπίζομεν!
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#39621 Σαφώς και ελπίζουμε, αλλά μην ακυρώσεις την παραγγελία πετρελαίου για την πολυκατοικία ακόμα. Ελπίζουν να έχουν ένα πρωτότυπο σε 5 χρόνια και ένα λειτουργικό μοντέλο σε 10.

"Nuclear fusion is just 30 years away - and... always will be."
:lol: