Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#353492 Είναι ένα θέμα που ήθελα καιρό ν΄ανοίξω και πάντα, μέχρι σήμερα, το θυμόμουν αφού έκανα log out και πάντα έλεγα την επόμενη φορά.

Από μικρός με ενθουσίαζαν τα περίεργα που υπάρχουν στον κόσμο μας. Άνθρωποι που δεν μπαίνουν σε κάποιες κατηγορίες από τις συνηθισμένες, χώρες ή "χώρες" που δεν ξέρεις πως να τις χαρακτηρίσεις, ζωντανοί οργανισμοί που δεν ξέρεις που να τους κατατάξεις...

Αν υπάρχει κάποιος άλλος με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, μπορούμε να τα λέμε εδώ. Ξεκινάω λοιπόν με ένα παράδειγμα:

The Principality of Sealand

Ένα micronation, το πιο παλιό που συνεχίζει να υπάρχει και ίσως το πιο "πετυχημένο". Πετυχημένο με την έννοια πως συνεχίζει να υπάρχει. Κατά κάποιον τρόπο... :lol:

Όλα ξεκίνησαν με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο... Τότε το Η.Β. έχτισε μία σειρά από πλατφόρμες στη θάλασσα, έξω από τα χωρικά του ύδατα (που τότε ήταν στα 3 μίλια από την ακτή) για άμυνα και προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης από τη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο οι πλατφόρμες αυτές εγκαταλήφθηκαν.

Το 1967, ένας μπάρμπας, ο ταγματάρχης και ραδιοπειρατής Paddy Roy Bates, κατέλαβε την εγκαταλελειμένη πλατφόρμα Roughs Tower, που βρίσκεται 7,5 μίλια ανοιχτά του Suffolk (και άρα ακόμα και τότε εκτός των χωρικών υδάτων του ΗΒ), εκδιώκοντας ένα άλλο ζευγάρι ραδιοπειρατών που έμεναν εκεί από το 1965.

Ο Bates όμως ήταν άλλη περίπτωση βλάβης... Αντί να στήσει τον πειρατικό του σταθμό όπως προγραμμάτιζε στην αρχή, ανακύρηξε την πλατφόρμα ως το ανεξάρτητο πριγκηπάτο της Sealand! Ένα χρόνο μετά, κάποιο άτυχοι εργάτες πήγαν να επισκευάσουν μία σημαδούρα στα "χωρικά ύδατα" του "πριγκηπάτου" και ο υιός Bates τους έδιωξε πυροβολώντας στον αέρα. Ως Βρετανός δικάστηκε από το κοντινότερο δικαστήριο, που έκρινε πως δεν ήταν αρμόδιο, μιας και το συμβάν έλαβε χώρα εκτός των χωρικών υδάτων του ΗΒ. Ο Bates φυσικά θεώρησε πως αυτή η απόφαση ήταν μία de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Sealand από το ΗΒ, because, why the hell not? :lol: :lol: Λίγα χρόνια αργότερα έβγαλε και σύνταγμα, διαβατήρια, νόμισμα, εθνικό ύμνο κτλ... :lol: γιατί μπορούσε. :lol:

Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν. Το 1978 ένας Γερμαναράς, κάτοχος διαβατηρίου του πριγκηπάτου, μάζεψε μερικούς μισθοφόρους εκ Γερμανίας και Ολλανδίας και κατέλαβαν το πριγκηπάτο εν τη απουσία του πατρός Bates, συλλαμβάνοντας τον υιό και διάδοχο... Ωστόσο, ο πατήρ Bates (και πρίγκηπας μην ξεχνιόμαστε! :rtfm: ) καταφέρνει με τη βοήθεια του υιού και διαδόχου να ανακαταλάβει το προγκηπάτο του, που έχει έκταση 40 στρέμματα... :lol: ) και να συλλάβει όλους τους εισβολείς, κρατώντας τους φυλακισμένους. Οι κυβερνήσεις των χωρών τους διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωσή τους με το ΗΒ, αλλά αυτό απάντησε πως είναι αναρμόδιο, δείχνοντας την προηγούμενη δικαστική απόφαση. :yahoo: Έτσι, η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε έναν διπλωμάτη της από την πρεσβεία στο Λονδίνο στο πριγκηπάτο, να διαπραγματευτεί και ο πρίγκηπας, μετά από ένα διάστημα δέχτηκε να απελευθερώσει τους φυλακισμένους (οι οποίοι κρατούνταν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας! :rtfm: ). Φυσικά το γεγονός αυτό σήμαινε για τον Bates πως και η Γερμανία αναγνώρισε de fecto και διπλωματικά το πριγκηπάτο του! :yahoo: :lol: :metalo: Και επιπλέον υπάρχει και εξόριστη κυβέρνηση της Sealand στη Γερμανία! :yahoo: :metalo: :yahoo: :lol:

Σήμερα, ο πρώτος πρίγκηπας έχει πεθάνει πλέον, ο δεύτερος (ο υιός) ζει στο ΗΒ, αλλά συνεχίζει το παραμύθι, τα χωρικά ύδατα του ΗΒ είναι πλέον στα 12 μίλια (και άρα περιλαμβάνουν το πριγκηπάτο) και φυσικά ο διεθνής νόμος δεν θεωρεί πως κατασκευασμένες πλατφόρμες είναι ικανές να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες χώρες. Όχι πως αυτό ενοχλεί τον υιό Bates βέβαια... :lol:

Το 2007 το pirate bay αποπειράθηκε ν' αγοράσει τη Sealand, αλλά τελικά δεν τους έκατσε... Λίγο αργότερα όμως βγήκε για πούλημα, μέσω ενός Ισπανικού μεσιτικού γραφείου, έναντι 750 εκ. ευρώ) :metalo:


Την δεκαετία του '60 και του '70 πάντως, το Royal Navy, μετά τις ιστορίες με τον "πρίγκηπα" έκανε τις υπόλοιπες πλατφόρμες στόχους και τις έστειλε στον πάτο της θάλασσας, για να μην μπαίνουν ιδέες σε άλλους πειραγμένους... :lol: :lol:

Αυτά προς το παρόν...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#353549 H ιστορία μου θυμίζει λίγο Radio Caroline (ίσως οι παλιοί να το θυμούνται) αν και αυτοί τότε χρησιμοποιούσαν πλοίο, όχι πλατφόρμα και βέβαια δεν το ανακήρυξαν ως... ανεξάρτητο κράτος!
Άβαταρ μέλους
By markvag
#355058 Amorphophallus titanum

Ή αλλιώς το πτωματολούλουδο.

Είναι ένα "μικρό" λουλουδάκι (ύψους περίπου 2 με 3 μέτρων :lol: ), το οποίο ... αχέμ... "ευωδιάζει" τα τροπικά δάση στην Ινδονησία. Και λέγοντας ευωδιάζει, εννοώ μία υπέροχη μυρωδιά που συνδυάζει τα λεπτά και φίνα αρώματα του τυριού, του ιδρώτα, του σκόρδου, του σάπιου κρέατος και ψαριού, καθώς και των κοπράνων. :help: Ευτυχώς που η μυρωδιά είναι ιδιαίτερα διακριτική, καθώς μπορείς να την εντοπίσεις από χιλιόμετρα μακριά... :help: Το μόνο θετικό σ' αυτή την υπόθεση είναι πως η ανθοφορία εμφανίζεται κάθε 7 με 10 χρόνια (αν και έχουν παρατηρηθεί και πολύ συχνότερες) και διαρκεί μόλις 24 με 48 ώρες. Πάλι καλά... :lol: :lol:

Ορίστε και μία φωτογραφία, συναχωμένων θαυμαστών του μεγαλύτερου λουλουδιού στον κόσμο:

Εικόνα

Αν δεν είναι συναχωμένοι έχουν πολλά @@ οι τύποι... :lol:

Ποιος θα περίμενε πως ένα τέτοιο αθώο φυτό, θα μπορούσε να βγάλει ένα τέτοιο τέρας...

Εικόνα

Το εν λόγω φυτό εργάζεται φωτοσυνθέτωντας και αποθηκεύοντας τροφή για 7 με 10 χρόνια, προκειμένου να παράξει αυτό το "τέρας". Σημειώνω εδώ πως ουσιαστικά μιλάμε για πολλά μικρά λουλουδάκια (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία είναι στη βάση του φαλλού (τα θηλυκά) και λίγο πιο πάνω (τα αρσενικά) και τα θηλυκά ανοίγουν και γονιμοποιούνται πρώτα και τα αρσενικά ανοίγουν αμέσως μετά για ν' απελευθερώσουν τη γύρη τους στα έντομα που γονιμοποιούν τα θηλυκά (κάπως έτσι κάνουν σεξ πολλά φυτά... :iconcool: :innocent: :lol: )

Το γιατί είναι το ερώτημα.

Because, evolution. :s_yes

Το φυτό βασίζεται για τη γονιμοποίησή του σε διάφορα είδη εντόμων που καταναλώνουν σάπιες τροφές και κόπρανα (σκαθάρια, μύγες, κτλ), οπότε χρειάζεται να τα προσελκύσει. Γι' αυτό και η μυρωδιά (ενώ επιπλέον, οι χημικές αντιδράσεις εντός του λουλουδιού, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του στους 36 βαθμούς C, σαν ένα φρεσκο-πεθαμένο ζώο :iconcool: ή φρέσκια κοπριά... :innocent: ).

Στην πρώτη φάση της ανθοφορίας, ανοίγουν όπως είπαμε τα θηλυκά λουλουδάκια στη βάση του φαλλού, τα οποία γονιμοποιούνται από τα έντομα, που προσελκύονται από την ευωδία ( :innocent: :lol: ), τη θερμοκρασία και το γενικότερο περιβάλλον. Σε αυτό το διάστημα το λουλούδι τους παρέχει έλαια ως τροφή για να τα κρατήσει εκεί και να είναι σίγουρο ότι θα γονιμοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα θηλυκά λουλούδια.

Κατόπιν, σιγά σιγά χάνονται τα έλαια και υποχωρεί η μυρωδιά (ευτυχώς :lol: ), οπότε τα έντομα φεύγουν. Όμως τώρα έχουν ανοίξει τα αρσενικά λουλούδια και τα έντομα υποχρεώνονται να περάσουν από εκεί που θα γεμίσουν με γύρη... :iconcool: Και ο κύκλος συνεχίζεται. Ένα ενδιαφέρον βιντεάκιον εδώ. Χαρά στο κουράγιο του Sir David και του συνεργείου πάντως... :lol:

Ωστοσο, το τροπικό δάσος είναι ένα πολύ δύσκολο μέρος για να είσαι φυτό (και γενικά για να ζεις). Τα εδάφη είναι φτωχά, ο ανταγωνισμός μεγάλος. Και οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται το πτωματολούλουδο είναι μεγάλες. Άρα υπάρχουν ελάχιστα και αραιά... Γι' αυτό και η μυρωδιά είναι τόσο έντονη και γι' αυτό το λουλούδι είναι τόσο μεγάλο (όσο πιο ψηλά την στείλεις τη μυρωδιά, τόσο πιο μακριά θα πάει, μη τυχόν και δεν μας πάρει χαμπάρι κανείς... :lol: ). ΑΛΛΑ, με τόσα λίγα τέτοια λουλούδια στο δάσος και τόσο μικρό περιθώριο ανθοφορίας (γιατί ένα τέτοιο λουλούδι δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολύ, ακόμα και με αποθέματα ενέργειας τόσων ετών), είναι εξαιρετικά απίθανο τα έντομα να βρουν κάποιο άλλο ανθισμένο τις μέρες που πρέπει (πριν η γύρη των αρσενικών λουλουδιών φύγει από τα σώματά τους).

Οπότε το είδος ανέπτυξε έναν απίστευτο συγχρονισμό, όπου σχεδόν όλα ανθίζουν τις ίδιες μέρες. Το 2016 πάνω από 30 άνθισαν σε βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο μέσα σε 2-3 μέρες! Υπάρχει μία ιδέα ότι όλα αυτά τα λουλούδια προέρχονται από τον ίδιο γονιό, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Πως λοιπόν τα λουλούδια αυτά πετυχαίνουν τέτοιο συγχρονισμό;;; Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Ίσως στο μέλλον το μάθουμε. Ίσως και όχι... :s_dunno Όπως και να έχει πάντως το συγκεκριμένο λουλουδάκι είναι ένα από τα φανταστικά πλάσματα του κόσμου μας! :s_yes
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#355147
markvag έγραψε:Οπότε το είδος ανέπτυξε έναν απίστευτο συγχρονισμό, όπου σχεδόν όλα ανθίζουν τις ίδιες μέρες. Το 2016 πάνω από 30 άνθισαν σε βοτανικούς κήπους σε όλο τον κόσμο μέσα σε 2-3 μέρες! Υπάρχει μία ιδέα ότι όλα αυτά τα λουλούδια προέρχονται από τον ίδιο γονιό, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Πως λοιπόν τα λουλούδια αυτά πετυχαίνουν τέτοιο συγχρονισμό;;; Κανείς δεν ξέρει ακόμα. Ίσως στο μέλλον το μάθουμε. Ίσως και όχι... :s_dunno Όπως και να έχει πάντως το συγκεκριμένο λουλουδάκι είναι ένα από τα φανταστικά πλάσματα του κόσμου μας!


Σ΄αυτό ήταν βασισμένη και η ιδέα για το φανταστικό λουλούδι του κυρίου Wilson. :s_yes

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By markvag
#355167
mjacob έγραψε:
markvag έγραψε:Αν δεν είναι συναχωμένοι έχουν πολλά @@ οι τύποι... :lol:

Νταξ είναι μαθημένοι. Εδώ τρώνε durian :vava:


the durian is distinctive for its large size, strong odour, and formidable thorn-covered husk.

...................................

The smell evokes reactions from deep appreciation to intense disgust, and has been described variously as rotten onions, turpentine, and raw sewage. The persistence of its odour, which may linger for several days, has led to the fruit's banishment from certain hotels and public transportation in Southeast Asia.


:yahoo: :yahoo: :yahoo: :lol: :lol: :lol:


dimik έγραψε:Σκέφτομαι να πάρω μια γλάστρα στην πεθερά μου όπως τα λες

Sent from my A0001 using Tapatalk


Σε βλέπω σε λίγο καιρό να ζητάς συμβουλές για ανώδυνο διαζύγιο... :lol: :lol: :innocent:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#355182 Το Πριγκηπάτο της Σεμπόργκα

Ή αλλιώς η χώρα που ήταν τόσο μικρή και ασήμαντη που όλοι ξέχασαν ότι υπήρχε... :lol: :yahoo:

Πρόκειται για ένα χωριό στη Λιγουρία, στη βορειο-δυτική Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Η πρωτεύουσα ( :lol: ) έχει καμιά 360 κατοίκους και το πριγκηπάτο συνολικά κάπου 2000 και πρόκειται για το παλαιότερο πριγκηπάτο στην Ευρώπη, που απόμα "υπάρχει"...

Το 954 ο κόμης του Ventimiglia δώρησε το χωριό στο κοντινό μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών και 125 χρόνια αργότερα, αυτοί το ανακύρηξαν ως ανεξάρτητο πριγκηπάτο, με πρίγκηπα τον ηγούμενο του μοναστηριού. Μάλιστα χρίστηκαν και ιππότες. :metalo:

Το 1963 κάποιος (προφανώς πειραγμένος) κάτοικος της περιοχής, ονόματι Giorgio Carbone, έψαξε την ιστορία του χωριού του και βρήκε το εξής παράξενο: Παρόλο που το πριγκηπάτο πωλήθηκε το 1729 στον κόμη της Σαβοϊας, η πώληση δεν καταχωρήθηκε επισήμως και σωστά και άρα ήταν άκυρη. Επιπλέον, στο Συνέδριο της Βιέννης, το 1815, όταν με το τέλος των Ναπολειόντειων πολέμων, τα σύνορα της Ευρώπης επαναχαράχθηκαν, κανένας δεν ανέφερε το πριγκηπάτο της Σεμπόργκα (αμφιβάλλω ακόμα και αν ο δούκας της Σαβοϊας γνώριζε την ύπαρξή του... :lol: ). Αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη Σεμπόργκα κατά την ενοποίηση της Ιταλίας το 1861... Και άρα, έχουμε τα εξής: 954 - 1079: Δημιουργία μίας χώρας, 1729: Πώλησή της σε μία άλλη, αλλά η πώληση είναι άκυρη και άρα το κράτος συνεχίζει να υπάρχει, 1815: Δεν αναφέρεται πουθενά (άρα δεν αλλάζει κάτι). 1861: Και πάλι καμία αναφορά στη Σεμπόργκα και άρα και πάλι καμία αλλαγή. :yahoo: Άρα, νομικά το πριγκηπάτο συνεχίζει να υπάρχει! :iconcool: :metalo:

Ο κύριος αυτός διοργανώνει μάλιστα δημοψήφισμα στην πρωτεύουσα και οι κάτοικοι με συντριπτική πλειοψηφία (304 υπέρ, 4 κατά) ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας του πριγκηπάτου. :yahoo: Βέβαια, κανείς δεν το πήρε στα σοβαρά αυτό, μιας και όλοι συνεχίζουν να ψηφίζουν στις Ιταλικές εκλογές, να έχουν Ιταλικά διαβατήρια, να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους στην Ιταλία και γενικά να θεωρούν πως είναι Ιταλοί στα πάντα... :iconcool: :lol:

Ωστόσο, η Σεμπόρκα έχει σύνταγμα, έχει πρίγκηπα και κυβέρνηση και πουλάει διαβατήρια. Αυτή τη στιγμή ο πρώτος πρίγκηπας έχει παραιτηθεί το 2006 (και πέθανε το 2012) και ο δεύτερος έχει εκλεγεί στη θέση του. Είναι η αρχαιότερη (και η μόνη) μοναρχία στην Ευρώπη που εκλέγει τον μονάρχη της και ίσως το μόνο micronation που έχει κάποια (πολύ μακρινή) σχέση με την πραγματικότητα και δεν υφίσταται μόνο στη φαντασία κάποιου πειραγμένου. ΝΟΜΙΚΑ (και όχι στην πραγματικότητα) πιθανότατα να υπάρχει κάποια βάση σε όλο αυτό το παραμύθι εκτός της φαντασίας μερικών πειραγμένων και κάποιων που θέλουν να προσελκύσουν τουρίστες... :iconcool:

Πάρτε και ένα μικρό τουρ της πρωτεύουσας του πριγκηπάτου:

Άβαταρ μέλους
By mjacob
#355185
markvag έγραψε:
mjacob έγραψε:
markvag έγραψε:Αν δεν είναι συναχωμένοι έχουν πολλά @@ οι τύποι... :lol:

Νταξ είναι μαθημένοι. Εδώ τρώνε durian :vava:


the durian is distinctive for its large size, strong odour, and formidable thorn-covered husk.


:yahoo: :yahoo: :yahoo: :lol: :lol: :lol:

Σκέψου.
Κλειστή ν.α.ασιατική αγορά.
11 το μεσημέρι.
38oC
99% υγρασία
κρέατα
ψάρια
παστά
παραδίπλα μαγειρέματα με σούπες.

και παρ' όλ' αυτά το καταλαβαίνεις αν παίζει durian παραδίπλα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#355186 :lipsealed: :omg:

Τώρα, αν σου πω ότι θέλω να το δοκιμάσω... :ninja: :oops: Ανώμαλος, ξέρω... :oops: :lol:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#355192 όχι, απλώς είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρεις να το πλησιάσεις τόσο ώστε να το βάλεις στο στόμα σου. :(
Δεν μπορώ και να σου φέρω, απαγορεύονται στο αεροπλάνο :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#355239 :lol: :lol:

Και δεν είναι τίποτα... τόσο μακριά δεν φτάνουν τα πλοκάμια μου... :lol: :lol: Άμα ήταν μέχρι Τελ Αβίβ, πιθανώς να μπορούσα να κανονίσω κάτι... :innocent: