Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#7744 (κορυφαιος τεκις)

----------

Σκωτία: Αμφίρροπη η μάχη για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας
http://gr.euronews.com/2014/09/10/leade ... ependence/


εχουμε κανεναν Σκοτια; αν ναι, ας δωσει τις εντυπωσεις του
Άβαταρ μέλους
By iant
#7747 Τι στο διάολο είναι τούτου!!! Κατέθεσαν στη Ραδα (Βουλη) της Ουκρανίας το παρακάτω σχέδιο νόμου.
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webp ... 3511=52150
Draft law on dismissal of military personnel and other persons from criminal responsibility and punishment for committing acts which are signs of war crimes were committed during the antiterrorist operation
Number, date of registration: 5056 from 10.09.2014


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By vice246
#10121
Η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει πλέον συγκροτηθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος έκανε λόγο για χερσαίες επεμβάσεις από κάποιες χώρες, εξαιρώντας τις ΗΠΑ.

απο εδω....

ειναι ισως η πρωτη φορα που θεωρω απαραιτητη μια διεθνη στρατιωτικη παρεμβαση στα εσωτερικα ενος κρατους...
στην προκειμενη περιπτωση, δυο κρατων....δεδομενης της αδυναμιας των κυβερνησεων τους να αντιμετωπισουν το ακραιο και απανθρωπο κινημα των τζιχαντιστων.....
στην πορεια τους μονο πανικο και αθωα θυματα αφηνουν....και εκεινο που αξιζει ιδιαιτερης προσοχης, ειναι οτι στις φρικαλαιοτητες συμμετεχουν δυτικοι που δεν βιωσαν τις αντιξοοτητες και πολυετεις αντιπαλοτητες της περιοχης...ωστε να εξηγειται η πρωτοφανης βιαιοτητα που τους χαρακτηριζει....
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#10156 Κοίτα να δεις που ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι θρησκευτικός...
Το 2014.
Μάλιστα.

Τελικά η φύση και τα πολύπλοκα μαθηματικά της υπερισχύουν των πάντων και επιβεβαιώνονται διαρκώς.
Η φύση είναι όντως θεός (υπό την ευρεία έννοια).
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#10189 Δία η κατάσταση είναι απλή. Ειρήνη έχουμε όταν η οικονομική και η στρατιωτική δύναμη βρίσκονται στα ίδια χέρια. Όταν αυτός που έχει τη στρατιωτική δύναμη παυει να έχει την οικονομική δύναμη τότε έχουμε πόλεμο. Γιατί είναι θέμα χρόνου αυτός που πλέον έχει το χρήμα να το μετατρέψει σε στρατιωτική ισχύ, οπότε δεν είναι χαζός να περιμένει να μείνει πίσω σε ισχύ με σταυρωμένα χέρια αυτός που την έχει προς το παρόν.

Οπότε το ερώτημα είναι απλό: Έχει την οικονομική δύναμη η Αμερική; Όσο την έχει αυτές είναι όντως τοπικές συγκρούσεις. Μόλις την απωλέσει (εάν δεν το έχει πάθει ήδη) θα έχουμε πόλεμο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#10195 Corto δεν είναι τόσο απλό. Τα συμφέροντα σε κάθε περιοχή είναι διαφορετικά και το κυριότερο, η στρατιωτική ισχύς είναι κάτι το πολύ συζητήσιμο. Στρατιωτικό ισχύς σε ποιό επίπεδο; Στρατηγικό; Τακτικό; Επιχειρησιακό; Και έναντι ποίου; Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε στρατιωτικά προηγμένη χώρα με δυνατότητα προβολής ισχύος στην περιοχή μπορεί να λιώσει εν μία νυκτί τους μουτζαχεντίν της ISIS. Σε γενικές γραμμές οι χώρες με αεροναυτικές δυνάμεις ή/και χερσαία σύνορα με την περιοχή εμπεριέχονται σε αυτή την κατηγορία. Λέει κάτι γενικότερο αυτό; Όχι βέβαια.

Τέλος, οικονομική ισχύς δεν συνεπάγεται απαραιτήτως στρατιωτικές δυνατότητες. Μια πάμπλουτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν θα έχει ποτέ μεγάλες στρατιωτικές δυνατότητες χωρίς εγχώρια βιομηχανία άμυνας ή/και προμηθευτές που είναι διατεθειμένοι να τους πουλήσουν τα αντίστοιχα όπλα, την τεχνογνωσία αλλά και την απαιτούμενη εκπαίδευση του προσωπικού.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#10196
REALZEUS έγραψε:Corto δεν είναι τόσο απλό. Τα συμφέροντα σε κάθε περιοχή είναι διαφορετικά και το κυριότερο, η στρατιωτική ισχύς είναι κάτι το πολύ συζητήσιμο. Στρατιωτικό ισχύς σε ποιό επίπεδο; Στρατηγικό; Τακτικό; Επιχειρησιακό; Και έναντι ποίου; Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε στρατιωτικά προηγμένη χώρα με δυνατότητα προβολής ισχύος στην περιοχή μπορεί να λιώσει εν μία νυκτί τους μουτζαχεντίν της ISIS. Σε γενικές γραμμές οι χώρες με αεροναυτικές δυνάμεις ή/και χερσαία σύνορα με την περιοχή εμπεριέχονται σε αυτή την κατηγορία. Λέει κάτι γενικότερο αυτό; Όχι βέβαια.

Τέλος, οικονομική ισχύς δεν συνεπάγεται απαραιτήτως στρατιωτικές δυνατότητες. Μια πάμπλουτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν θα έχει ποτέ μεγάλες στρατιωτικές δυνατότητες χωρίς εγχώρια βιομηχανία άμυνας ή/και προμηθευτές που είναι διατεθειμένοι να τους πουλήσουν τα αντίστοιχα όπλα, την τεχνογνωσία αλλά και την απαιτούμενη εκπαίδευση του προσωπικού.


Αν ηταν ευκολο θα το ειχαν κανει.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#10199 Σου λέει κανένας ότι θέλουν;

Δία τα ρέστα αύριο
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#10200 Το επιχειρησιακό σκέλος είναι εύκολο Θοδωρή. Το να πείσεις την κοινή γνώμη της χώρας σου για την αναγκαιότητα των κονδυλίων και την θυσία των στρατιωτικών είναι το δύσκολο.
Άβαταρ μέλους
By nass
#10214 To ISIS θα μπορούσε να νικηθεί χωρίς στρατιωτικά μέσα, κόβοντας τις πηγές χρηματοδότησης τόσο έμμεσες (να "πεισθούν" οι "φίλες και σύμμαχες χώρες" Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ να πάψουν να παριστάνουν τις τοπικές υπερδυνάμεις ιδίως το ποντίκι που βρυχάται :s_laughat ) όσο και άμεσες (έχουν πετρέλαια στα χέρια τους, που τα πουλάνε ?)

Το ό,τι οι ΗΠΑ δεν το κατάφεραν αυτό (ή ίσως υποεκτίμησαν τον κίνδυνο όσο ήταν καιρός και οι κατσαπλιάδες ήταν ένα γκρουπουσκουλο χαμένο στην ανατολική Συρία) δείχνει πόσο :s_dunno είναι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Ομπάμα (κρίμα και έτρεφα μεγάλες ελπίδες).

Αντε τώρα να τους διώξεις από εκεί χωρίς χερσαία επιχείρηση :s_mad
Άβαταρ μέλους
By markvag
#10561
nass έγραψε:To ISIS θα μπορούσε να νικηθεί χωρίς στρατιωτικά μέσα, κόβοντας τις πηγές χρηματοδότησης τόσο έμμεσες (να "πεισθούν" οι "φίλες και σύμμαχες χώρες" Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ να πάψουν να παριστάνουν τις τοπικές υπερδυνάμεις ιδίως το ποντίκι που βρυχάται :s_laughat ) όσο και άμεσες (έχουν πετρέλαια στα χέρια τους, που τα πουλάνε ?)Απ' ότι φαίνεται πάντως οι τύποι αυτοί είναι προς το παρόν αυτοχρηματοδοτούμενοι. Αφενός επιβάλλουν φορολογία στις κατακτημένες περιοχές και αφετέρου διαθέτουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών των περιοχών (πετρέλαιο) για δικούς τους σκοπούς. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπεί η ροή πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν, καθώς μιλάμε για ένα τελείως ανώνυμο commodity...

Από εδώ

Οπότε, αν αυτά αληθεύουν, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπεί το funding τους... Και αν κοπεί, υπάρχουν και άλλες λύσεις, διαχρονικά δοκιμασμένες με επιτυχία: ναρκωτικά. Οπότε, σε αυτή τη φάση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσουμε για άλλη λύση εκτός από στρατιωτική. Τώρα, το τι και το πως, είναι μια άλλη ιστορία, μιας και θα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο "προαιώνιοι' εχθροί (πχ Ιράν - ΗΠΑ, Ιράν - Σ. Αραβία, κτλ), κάτι που πιο εύκολα λέγεται απ' ότι γίνεται...


Όπως επίσης, και εδώ διαφωνώ με τον θεό του κεραυνού, ένας τακτικός στρατός θα μπορέσει εξαιρετικά δύσκολα να νικήσει ολοκληρωτικά έναν στρατό ατάκτων (όπως είναι οι παπάρες αυτοί...). Ναι, οι πόλεις μπορούν να παρθούν και οι μάχες να κερδιθούν, αλλά οι άτακτοι μπορούν να "χαθούν" σε μία άγρια περιοχή, να χτυπάνε κατά βούληση και να εξαφανίζονται για πάρα πολύ καιρό, συντηρώντας μία low level κατάσταση, μέχρις ότου τους βολέψουν και πάλι οι συνθήκες (όπως έμαθαν στο Αφγανιστάν οι Σοβιετικοί, οι Αμερικάνοι και άλλοι πολλοί, με τους Πέρσες να είναι από τους πρώτους...) . Και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έτσι όπως είναι, σε πόσα χρόνια θα επανεμφανιστούν;;;; Ακόμα και αν νικηθούν αύριο...
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#10579 Αναλύετε μια κατάσταση του 2014 με όρους 1944.

Η πραγματικότητα απέχει από παιχνίδι στρατηγικής που έχοντας εξασφαλίσει τα νώτα σου ρίχνεις όλα τα φράγκα σε αεροπορία-πυροβολικό και του σκίζεις τα ράμματα.
Χωρίς χερσαία επιχείρηση οι βομβαρδισμοί είναι μια τρύπα στο νερό (one night stand όπως είπε και ο στρατηγός).
Χερσαία επιχειρηση = μια πούτσα logistics + αρκετά φέρετρα + άπειρο χρήμα και όλα αυτά εις το τετράγωνο γιατί μετά πρέπει να χρηματοδοτήσεις ένα τσοπάνη να φυλάει τα πρόβατα.

Ο Ομπάμα έχει μάθει από τις |λογοκρισία| του Μπους και δεν θα τις επαναλάβει.

Αυτό που λέει ο maltezos είναι σωστό αλλά δεν είναι τόσο απλό να προσδιορίσεις αν όντως έχει κάποιος την οικονομική ή στρατιωτική δύναμη γιατί στο ευρύτερο κόλπο είναι και η Κίνα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#10585 Ε, γι' αυτό ο Ομπάμα λέει, ΟΚ, στείλτε εσείς τις μπότες (και μαζέψτε τα φέρετρα) κι εμείς θα πετάξουμε κανένα αεροπλανάκι να σας βοηθήσει...

Εξάλλου, πρώτα φωτιά θα πάρουν τα εκεί μαγαζιά... Γι' αυτό και έχουν μαζευτεί όλοι οι μαγαζάτορες και ψάχνουν να βρουν πως θα κλείσουν το καινούριο μαγαζί...