Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By g8777
#517841
Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές
του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.


Φταιω εγω τωρα; :s_hang
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#517845 Μπράβο που καθισες και το διάβασες :lol:
Άβαταρ μέλους
By babakos
#517964 Τήνος & Χανιά για φέτος.. :yahoo:

Τώρα που τα παιδιά "ανεξαρτητοποιήθηκαν" (or so they say) ελπίζω να μπορέσουμε να ξαναπάμε 2-3 μέρες στην Γαύδο. Έχω να πάω μια εικοσαετία..
Άβαταρ μέλους
By fot
#518953
babakos έγραψε:Τήνος & Χανιά για φέτος.. :yahoo:

Τώρα που τα παιδιά "ανεξαρτητοποιήθηκαν" (or so they say) ελπίζω να μπορέσουμε να ξαναπάμε 2-3 μέρες στην Γαύδο. Έχω να πάω μια εικοσαετία..


Τι προτάσεις έχουμε για Τήνο;
Διαμονή, παραλίες, φαγητό.

Ημέρες μαλλον 3, όποτε δεν χρειάζομαι πολύ υλικό.


< >
Άβαταρ μέλους
By babakos
#518955 Παραθέτω κάποια πράγματα παρακάτω από ενα οδηγό που είχε φτιάξει παλαιότερα η γυναίκα μου. Για διαμονή δεν έχω προσωπική εμπειρία γιατί εμείς έχουμε δικό μας σπίτι αλλά θα ρωτήσω και θα σου πω.

Παραλίες

Τα Κιόνια, 3 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη, είναι μια πολύ μεγάλη παραλία, που αρχίζει από την ταβέρνα «Το Μιστράλι», περνά μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα και φτάνει μέχρι εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο Tinos Beach. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Στην παραλία κάτω από το ξενοδοχείο υπάρχουν, ξαπλώστρες με ομπρέλες που μπορείτε να νοικιάσετε αντί κάποιου μικρού ποσού.

Άλλες κοντινές παραλίες είναι: ο Αϊ Γιάννης Πόρτος, 6 χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης, ο Αϊ Σώστης και το Σκιλαντάρι, δύο παραλίες με άμμο που η μία είναι συνέχεια της άλλης και που αρχίζουν από τα Μπάνγκαλοουζ Κάβος και φτάνουν μέχρι τη Βίλα Τερέζα. Θαυμάσια αμμουδιά, κατακάθαρα νερά και μαγευτική θέα προς τη Μύκονο. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες ,λίγες ταβέρνες και ένα μίνι μάρκετ στον παράπλευρο δρόμο που οδηγεί στο Σκιλαντάρι.

Μία άλλη θαυμάσια παραλία προς βορρά, είναι η Κολυμπήθρα. Είναι μια περιοχή με ένα μεγάλο κόλπο που έχει δύο παραλίες. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις δύο ταβέρνες που υπάρχουν για φαγητό. Σε αυτήν την περιοχή θα βρείτε ντουζ και καμπίνες αποδυτηρίων, ξαπλώστρες και ομπρέλες, και η θάλασσα είναι απίστευτα καθαρή και δροσερή. Η μεγαλύτερη από τις δύο παραλίες χρησιμοποιείται συχνά για μπιτς βόλεϊ και ρακέτες.

Επίσης, ο κόλπος/λιμάνι του Πάνορμου, 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Τήνου. Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν πηγαίνουν εκεί ειδικά για την παραλία παρά για τις θαυμάσιες ψαροταβέρνες και τα παραθαλάσσια εστιατόρια.

Μεγάλη παραλία (με άμμο και με βότσαλο) είναι του Αϊ Φωκά, που αρχίζει από το ξενοδοχείο Αίολος Bay. Όσο προχωράμε τα τρία χιλιόμετρα της διαδρομής, η παραλία γίνεται όλο και περισσότερο αμμουδερή. Κοντά στο ελικοδρόμιο υπάρχει ένα κομμάτι της παραλίας που είναι οργανωμένο, και εδώ υπάρχει και ναυαγοσωστικός πύργος και σνακ-μπαρ. Η παραλία τελειώνει στο κωνικό βουνό του Βρυόκαστρου.

Μια άλλη παραλία, 1 με 1,5 χιλιόμετρο από την πόλη της Τήνου, είναι το αρχαίο λιμάνι του Σταυρού, πηγαίνοντας προς τα Κιόνια. Εδώ θα βρείτε ένα εκκλησάκι και, από κάτω του, μια ταβερνούλα. Η παραλία είναι με άμμο και χαλίκι και με πολύ ενδιαφέροντα βυθό για εξερεύνηση με μάσκα και αναπνευστήρα. Ενδιαφέρον εδώ είναι το μπάνιο το ηλιοβασίλεμα, πριν το βραδινό φαγητό.

Αμέσως μετά τα Κιόνια, φτάνουμε στον Αϊ Ρωμανό. Υπάρχει εδώ ταβέρνα, έτσι δεν είναι υποχρεωτικό να κουβαλήσουμε το φαγητό μας. Η παραλία αποτελείται από άμμο και χαλίκι και έχει πολύ όμορφη θέα προς την Σύρο. Αν θέλετε να συνεχίσετε στην επόμενη παραλία, αυτή του Αϊ Πέτρου, ακολουθείτε το δρόμο που αρχίζει από τον Αϊ Ρωμανό και ανεβαίνει την πλαγιά μέχρι να φτάσει το δημόσιο δρόμο για τον Πύργο. Σε αυτόν τον δρόμο υπάρχει μια έξοδος προς τα αριστερά, που οδηγεί στον Αϊ Πέτρο.

Ο Αϊ Πέτρος είναι πολύ ήρεμη παραλία, επίσης με θέα προς τη Σύρο, αλλά χωρίς ταβέρνα ή σνακ-μπαρ. Είναι εξαιρετική για πικ-νικ και μοναξιά.

Ο Όρμος Γιαννάκη (ή Καλύβια) βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό Καρδιανή. Είναι μια όμορφη μικρή παραλία με λίγες ομπρέλες και δύο ταβέρνες, ωραία θέα προς την Σύρο και προς την Καρδιανή, ψηλά πίσω. Και σε αυτήν φτάνουμε από τον δημόσιο δρόμο προς τον Πύργο.

Ξαναγυρίζοντας στον δρόμο για τον Πύργο, η επόμενη παραλία που θα βρούμε αριστερά μας είναι ο Όρμος Ιστερνίων, με θαυμάσια αμμουδιά, δύο εξαιρετικές ψαροταβέρνες και ένα σνακ-μπαρ. Αυτό το σημείο απολαμβάνει επίσης θαυμάσια ηλιοβασιλέματα και είναι το τελευταίο κατά μήκος αυτής της ακτής που προσφέρει φαγητό.

Στο πιο ακραίο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, πολύ πέρα από την Κολυμπήθρα, θα βρείτε την ασυνήθιστη παραλία της Λιβάδας. Εδώ φτάνουμε από τον «παλιό» δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Τήνου στα χωριά Φαλατάδος, Στενή και Μυρσίνη. Η Λιβάδα έχει παράξενους πράσινους βράχους, μεγάλους και μικρούς, και καθαρά σαν κρύσταλλο νερά, που όμως είναι βαθιά και απότομα και το κολύμπι εδώ είναι για καλούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι λειτουργεί εδώ μια ταβέρνα που ο ιδιοκτήτης της εκτελεί και χρέη ναυαγοσώστη.

Πιο κάτω από τη Λιβάδα, από δρόμους με άσφαλτο ή χωμάτινους, φτάνουμε σε ακόμα δύο παραλίες, την παραλία του Αϊ Πέτρου/Αϊ Δημήτρη και τη Σάντα Μαργκαρίτα. Εδώ δεν υπάρχει ταβέρνα, έτσι πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε μαζί φαγητό και νερό. Το τοπίο είναι υπέροχο, και τα νερά κατακάθαρα.

Η επόμενη παραλία είναι η Λυχναφτιά, αναξιοποίητη, χωρίς ταβέρνες, μόνο γαλήνη και ησυχία, καθαρά νερά και όμορφη θέα.

Η τελευταία παραλία είναι η όμορφη Παχιά Άμμος, ακριβώς κάτω από τη Λυχναφτιά, όχι πολύ μακριά βόρεια της παραλίας του Πόρτο.


Μερικά από τα πανέμορφα χωριά της Τήνου

Είναι περισσότερα από 45 κι όλα διατηρούν τα αυθεντικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων.

Βωλάξ: Εδώ βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί βράχοι. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνθέτει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά τους εργαστήρια και να ψωνίσετε καλάθι που θα σας φτιάξουν επί τόπου.Στο χωριό ακόμα υπάρχει ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφέ του χωριού και τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές ντόπιες λιχουδιές.

Δύο Χωριά: Μαζί με τα χωριά “Τριαντάρο” και “Μπερδεμιάρο”, θεωρούνται σε θέα τα μπαλκόνια της Τήνου. Χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Από την μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. πάνω από την θάλασσα και παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη όπως πηγές με γάργαρο νερό, στενά πλακόστρωτα μονοπάτια και γραφικές καμάρες τις μεσαιωνικής εποχής.

Κτικάδος: Ένα παραδοσιακό χωριό µε θέα στα Κιόνια, µε µεγάλα σπίτια διακοσμημένα µε υπέρθυρα, πλακόστρωτα σοκάκια και καµάρες. Εδώ υπάρχουν παραδοσιακή ταβέρνα και καφέ.

Κάµπος: Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Εδώ βρίσκεται το «Μουσείο Κώστα Τσόκλη». Στην περιοχή του Κάµπου λειτουργούσε ως πρόσφατα ο τελευταίος ανεµόµυλος, που αποτελεί και τον πιο άρτιο του νησιού. Το παραδοσιακό πηγάδι µε τις πλύστρες του χωριού διατηρείται ως σήµερα. Εδώ, ο φούρνος ψήνει γευστικά παξιμάδια, ενώ υπάρχει και καφενείο.

Σµαρδάκιτο: Με θέα την κοιλάδα της Κώµης και το Ξώµπουργο, το χωριό αυτό είναι καταπράσινο λόγω των άφθονων νερών της περιοχής. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η φημισμένη κρήνη µε το δροσερό νερό που ξεδιψά τους περαστικούς. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε πολύ νόστιμους μεζέδες στην ταβέρνα του χωριού.

Καρδιανή: Το πρώτο χωριό που συναντάµε στα «Έξω Μέρη» (νοτιοδυτική πλευρά του νησιού) είναι η Καρδιανή. Είναι κτισμένο αµφιθεατρικά. Το χωριό έχει άφθονες πηγές νερού. Γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια µε καµάρες και σκαλοπάτια, στολίζουν το χωριό και προκαλούν τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο-µπακάλικο, καθώς και ταβέρνα.

Ιστέρνια (Υστέρνια): Από τα µεγαλύτερα χωριά της Τήνου, µε καταπληκτική θέα στη Σύρο. Βρίσκεται στα υστερνά του νησιού (νοτιοδυτικά), και σ’ αυτό οφείλει το όνοµά του. Στο χωριό υπάρχουν καφενεδάκια, παντοπωλείο και ταβέρνα. Ένας δρόµος οδηγεί προς τον όρµο και την παραλία Σχοινάκι, όπου λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες. Βορειότερα του χωριού συναντάµε από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του νησιού, όπου σώζονται ερείπια πολλών ανεμόμυλων σε παράταξη, δείγµατα περασµένης δόξας, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα µμνημεία.

Ποταµιά: Βρίσκεται κοντά στο χωριό Στενή µε θέα τη Μύκονο και το πέλαγος του Τσικνιά, περιτριγυρισµένη από πράσινο και λαγκαδιές µε τρεχούµενα νερά που παλιότερα κυλούσαν τους νερόµυλους της περιοχής. Παραδοσιακά σπίτια, κτισµένα κολλητά το ένα µε το άλλο, στολίζουν το χωριό, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει η καθέδρα του, Παναγία της Καρµίλου. Έχουν αποµείνει λίγοι µόνιµοι κάτοικοι, γεωργοί.

Μυρσίνη: Στο δρόµο από τη Στενή προς τη Λιβάδα, συναντάµε τη Μυρσίνη, πεντακάθαρο παραδοσιακό χωριό. Εδώ υπάρχουν δυο ουζερί, καθώς και µπακάλικο. Όποιος επιθυµεί να ανέβει στον Τσικνιά, το ψηλότερο βουνό της Τήνου, θα ξεκινήσει από εδώ.
Φαλατάδος: Αποτελεί το δεύτερο, µετά τον Πύργο, µεγάλο χωριό της Τήνου, που χρονολογείται από το 1400 µ.Χ.. Παραδοσιακό, µε στενά πλακόστρωτα δροµάκια και πολλές καµάρες. ∆ιαθέτει καφενείο-µπακάλικο, καφετέριες και ταβέρνες µε παραδοσιακά εδέσµατα. ∆ιατηρούνται και λειτουργούν, πολλά παλαιά πατητήρια και ρακιζιά, και το Σεπτέµβρη γίνεται το φηµισµένο πανηγύρι κατά την παραγωγή ρακιού.

Πύργος: Το µεγαλύτερο χωριό της Τήνου και από τα παλαιότερα, οφείλει το όνοµά του σε ένα παλιό βενετσιάνικο πύργο, ο οποίος υπήρχε στην περιοχή και αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα. Περιβάλλεται από βουνά και ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και την πανέµορφη αρχιτεκτονική του, αφού διατηρεί αναλλοίωτη την τηνιακή παράδοση. Είναι η γενέτειρα πολλών µεγάλων καλλιτεχνών της Τήνου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, όπως των Γιαννούλη Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ν. Λύτρα, και πολλών άλλων. Οι ντόπιοι γλύπτες, εκμεταλλευόμενοι το προνόµιο των κοιτασµάτων του λευκού και πράσινου µαρµάρου που αφθονεί στην περιοχή, έχουν διακοσµήσει µε φροντίδα το χωριό. Ιδιαίτερα αξίζει κανείς να επισκεφτεί το µουσείο Πανορµιτών καλλιτεχνών, τα σπίτια των Χαλεπά και Λύτρα, τα εργαστήρια ντόπιων γλυπτών, τη µοναδική πλατεία µε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σχολή Καλών Τεχνών, µοναδική στην Ελλάδα, ενώ δίπλα της πρόσφατα ιδρύθηκε µουσείο Μαρµαροτεχνίας. Ο Πύργος διαθέτει όλες τις ανέσεις και δεν υστερεί σε τίποτα από την πρωτεύουσα. Στο χωριό υπάρσχουν παραδοσιακά καφενεία συγκεντρωµένα στην κεντρική πλατεία αλλά και σε όλο το χωριό, το φούρνο και πολλά άλλα καταστήµατα.



Φαγητό
(οτι είναι με bold συστήνεται)

Χώρα σουβλάκι: «Έδεσμα Το σουβλάκι της Ρένας»,
Εστιατόρια «Συμπόσιον», «Ήταν ένα μικρό καράβι», «Το κουτούκι της Ελένης», «Pranzo»

Κιόνια: εστιατόρια-ταβέρνες: «Τσαμπιά», «Γη Ουρανός Θάλασσα», «Μπάλος»

Άγιος Φωκάς: εστιατόρια-ταβέρνες: «Μαραθιά» (λιγο ακριβή), «Σαν το αλάτι»

Άγιος Γιάννης: εστιατόρια-ταβέρνες: «Το κονάκι»

Ιστέρνια: εστιατόρια-ταβέρνες: «Θαλασσάκι» (πασίγνωστο, κιριλέ και πανάκριβο, υπερτιμημένο κατ εμέ) «Ομπατή» (ωραία και πλούσια γλυκά)

Όρμος Γιαννάκη: εστιατόρια-ταβέρνες: «Άνεμος», «Ντίνος»

Κτικάδος: εστιατόρια-ταβέρνες: «Δροσιά (Βασίλης)»

Σμαρδάκιτο: εστιατόρια-ταβέρνες: «Το κατώι» πολυ όμορφο, θελει κατάβαση 100 σκαλοπατιών για να φτάσεις (η ανάβαση με γεματο στομάχι είναι ένα θέμα). Αν πάτε Σάββατο ή Παρασκευή απαιτείται τηλεφωνική κράτηση..

Κολυμπήθρα: εστιατόρια-ταβέρνες: «Το Δρακονήσι»

Στενή: εστιατόρια-ταβέρνες: «Ο πλάτανος (Ντουάρ)»

Μυρσίνη: εστιατόρια-ταβέρνες: «Τερέζα»

Πάνορμος: εστιατόρια-ταβέρνες: «Μαρίνα»
Βωλάξ: εστιατόρια-ταβέρνες: «Ρόκκος», «Βωλάξ»
Άβαταρ μέλους
By fot
#518968 Ότι και να πω είναι λίγο! Τρομερός!
Σε υπέρ ευχαριστώ!

Ήτανε τόση πολλή η πληροφορία που μου έδωσες, που ούτε μια βδομάδα εκεί δεν θα μου έφτανε. Θα προσπαθήσω στο 3ήμερο μου εκεί να επισκεφτώ όσα προλάβω. Το βασικό είναι η χαλάρωση και το καλό φαγητό αυτές τις μέρες.

Η πρόσβαση στο νησί από ότι είδα γίνεται από την Ραφήνα.


< >
Άβαταρ μέλους
By DAP
#518979
babakos έγραψε:...................................................................................................



Τον δευτερο τομο ποτε θα τον ανεβασεις; :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By babakos
#519014 :lol:

Αν πείσω την γυναίκα μου να βρει χρόνο να γράψει, άνετα βγαίνουν ακόμα 10 σελίδες.
Επαναλαμβάνω είναι ενδιαφέρον νησί που έχει χαντακωθεί από την Εκκλησία (θα πέσει φωτιά να με κάψει :s_devil ) και την κακή νοοτροπία των ντόπιων σε πολλά επίπεδα.. Αλλιώς θα ήταν άνετα μια (μεγάλη) Μύκονος..
Άβαταρ μέλους
By fot
#520307 Σε ευχαριστώ και πάλι για της συμβουλές σου!
Εικόνα

Στην φωτό η θέα από το μπαλκόνι του Ντινου στον όρμο Γιαννάκη.
Το κολύμπι στην κολυμπήθρα ήταν εξαιρετικό παρόλο τον πολύ δυνατό αέρα που είχε όλες τις μέρες.



< >
Άβαταρ μέλους
By fot
#520355 Καλημέρα!
Η πρόσβαση γίνεται κυρίως από το λιμάνι της Ραφήνας και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Η θέα στην διαδρομή είναι όμορφη ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Το οδικό δίκτυο της Τήνου είναι σχετικά καλό και μόνο ελαχιστα κομμάτια θα απασχολήσουν, το οποία είναι χώμα. Παράδειγμα η παραλία Λιβάδα. Χρόνο πολύ στο νησί δεν είχα, παρά μόνο 4 ημέρες.

Η πιο καλή παραλία για εμένα ήταν η Κολυμπήθρα, στην οποία μπορείς να χαρείς την θάλασσα ανεξάρτητα από τον αέρα. Πεντακάθαρα γαλάζια νερά, 2 μπιτς μπαρ, ένα στον μικρό κόλπο το οποίο έδειχνε πιο οργανωμένο και ένα ακόμα στην μεγάλη παραλία, λίγο πιο εναλλακτικό. Ενω απο διπλα εχεις άπειρο ανοργάνωτο χώρο που μπορείς να πας και να καθισεις μονος σου αρκεί να εχεις ομπρελα. Το μεσημέρι δοκίμασα την ταβέρνα Βικτώρια, από την οποία δεν έμεινα ευχαριστημένος παρά τις πολύ καλές κριτικές. Η άλλη ταβέρνα, το δρακονήσι, λίγο πιο κάτω, ήταν πολύ καλό και σίγουρα να το προτιμήσετε.

Το φαγητό στη χώρα είναι καλουτσικο. Εγώ προτίμησα 2 φορές να φάω μέσα στην χωρα σε ψαροταβέρνες πέριξ του λιμανιού. Το μεγάλο φάουλ η πανσέληνος, που δεν μας επέτρεψε να έχουμε ποικιλία (και στη περίπτωση της Βικτώρια) ούτε και φρέσκο ψάρι.

Άγιος Σωστης, πολύ κύμα αν φυσάει.



< >
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#521257 Κάτι μου λέει ότι φέτος δε θα πάτε πάλι πρώτο πόδι Χαλκιδικής :lol:
Καλά να περάσετε!
Άβαταρ μέλους
By glf
#521261 Εγω και φέτος θα πάω μια βδομάδα στα Ελληνικά στη Β. Εύβοια.
Στροφιλίκι κιόλας, μια χαρά.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#521275
axel12p έγραψε:Κάτι μου λέει ότι φέτος δε θα πάτε πάλι πρώτο πόδι Χαλκιδικής
Καλά να περάσετε!
Ήρθαμε σε δοκιμασμένες λύσεις ,- Πάρο