Για τα ταξίδια που κάναμε κι αυτά που θέλουμε να κάνουμε
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#525792 Καλά, ΄... αυτό το "έκλαψα" πριν 3 4 χρόνια που σταματήσαν την υποστήριξη και ήδη από το 14 αργά ανέβαζες στο Πανοράμιο και δεν περνούσε στο earth η φώτο...

Έχω μπροστά ανοιχτούς χάρτες, τα "μελετάω" καλά!
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#525830
JimClark έγραψε:Λογικό!.
ένα odlo ισοθερμικό πάνω κάτω, και με αυτό https://www.outnorth.fi/robens/appalachian-1900 , δε θα έχω θέμα.
Εγώ ο καημένος είμαι της θάλασσας, δεν ήξερα από βουνά, καλοκαίρι ήταν, μέσα Αυγούστου με 35 βαθμούς, σκέφτηκα ας πάρω τον ελαφρύ υπνόσακκο, τον καλοκαιρινό, μήπως και έχει λίγο δροσιά και χρειαστεί.... Πρώτο βράδυ στα 1700 μέτρα 2°C... :dizzy:

JimClark έγραψε:...Σήμερα κ χθες κοίταζα για τα της εξόρμησης στα ορεινά Δράμας. Μιλάμε για αχανή έκταση. Δάσος Ελατιάς και Δάσος Φρακτού επικοινωνούν με ένα βασικό δασικό χωματόδρομο, 50+ χλμ :omg: Δεδομένου οτι το Φρακτό δεν το έχω επισκευτεί ποτέ και δίνει πιο πολύ "πληροφορία" για τον επισκέπτη της πρώτης φοράς (π.χ. καταρράκτες, γεωμορφές, παραθυρα με θέα, γκρέμια και τα συναφή), θα ποντάρω σε αυτό κυρίως....
Εγώ είχα πάει με τζιπάδες με σκηνές. Φανταστικές διαδρομές μέσα στο δάσος, πραγματική ηρεμία. Διάφοροι καταρράκτες (ο της Λεπίδας μου άρεσε πιο πολύ), ρυάκια, θερμά λουτρά, ορεινά φυλάκια, πατάς και Βουλγαρία (κλασική φωτό, το ένα πόδι Ελλάδα και το άλλο Βουλγαρία).
Και σε κάποια πρωινή πεζοπορία μόνος μου (περίμένοντας να ξυπνήσουν οι άλλοι) είδα και ταμπέλα ναρκοπέδιο... μόνο που δεν ήξερα αν ήμουν μέσα ή έξω... :whistlink: μεταβολή και όπως ήρθα. :roll:
Κι ένα βράδυ κάποιο μεγάλο ζώο πέρασε έξω από τις σκηνές... και δεν ήταν αγελάδα, τέτοιες είδαμε πολλές και από πολύ κοντά.
Γενικά σε τέτοια απόμερα μέρη που μπορεί και να μην έχεις καν σήμα τηλεφωνίας έχει μαζί σου κάτι παραπάνω (καύσιμο, νερό, φαγητό, ρεζέρβα ή ακόμα καλύτερα παρέα σε δεύτερο αυτοκίνητο).
Άβαταρ μέλους
By nass
#528372 Κάνω μια εξαίρεση στη (μη) παρουσία μου στο Forum προς τιμήν του Jim Clark :s_howdy για να συμπληρώσω τις πληροφορίες που τόσο ευγενικά μας παρέθεσε μια και πήγα πρόσφατα στη Βάλια Κάλντα.

Γενικό συμπέρασμα: τέτοια (ας πούμε "σοβαρά" όχι τόσο λόγω δυσκολίας όσο λόγω απόστασης από τον "πολιτισμό" (σκεφτείτε πχ. "οδική βοήθεια", "βενζινάδικο", "βουλκανιζατέρ" :s_hang )) περάσματα πρέπει να δοκιμάζονται έχοντας (α) κατάλληλο όχημα (β) παρέα (γ) σωστές και πρόσφατες πληροφορίες και φυσικά (δ) σύνεση.

Συγνώμη που παραθέτω url tags και όχι img αλλά δεν έχω βρει ακόμα τρόπο να κάνω embed JPG από το Synology :hmmm:

JimClark έγραψε:Για τους εκατομμύρια οπαδούς των ταξιδιωτικών μου και εις απάντηση εκατον... εεε ... ενός pm που με ρώτησε πώς μπαίνω βάλια κάλντα υπάρχουν οι εξής 3 προσεγγίσεις βατών (σχετικά) χωματόδρομων.

Βάσει των ορειβατικών που έχω, εμφανίζονται αρκετοί δασικοί δρόμοι, αυτοί που επακριβώς απεικονίζω, θεωρούνται ότι έχουν την καλύτερη βατότητα (χωρίς να σημαίνει ότι δε βγαίνει κ από αλλού).

1. Από Κρανιά Γρεβενών.
https://goo.gl/TAquSk
Ξεκινάει από τα 1000κάτι μέτρα, με πολύ βατό χωματόδρομο, και ανεβαίνει σταθερά ως τα 1650 στη Σαλατούρα Παπαγιάννη. Έχω κάνει το μισό μέρος με το Sirion, δε συνάντησα ιδιαίτερη δυσκολία.


Ξεκινήσαμε με αυτό το δρόμο με σκοπό (αρχικά) να διασχίσουμε το δρυμό από Ν προς Β και να βγούμε στο Περιβόλι Γρεβενών για διανυκτέρευση.

Για τα πρώτα 8 χλμ. ο δρόμος δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, 1-2 κάπως στενά περάσματα ή με νερά, ΟΚ. Καλή ποιότητα οδοστρώματος, σκληρό "σκούρο" χώμα χωρίς (πολλές) φυτευτές πέτρες.

Ομως σε μια διασταύρωση (που πάει σε μια κορφή, δεν θυμάμαι πως λεγόταν συναντήσαμε ένα βοσκό (με τρέιλερ με 2 τσοπανόσκυλα) με Jimny που, αφού τον χαιρετήσαμε κτλ. ("νόμος" σε αυτά τα μέρη, να χαιρετάς τους συνοδοιπόρους και ιδίως τους ντόπιους) μας είπε: "που πάτε ρε παιδιά με αυτό το θηρίο :superman: , έχει πέσει ο δρόμος στο ΧΧΧ (δεν κατάλαβα :oops: ) ρέμα παρακάτω και δεν χωράτε, και γω περιμένω τα παιδιά μου να έρθουν να με βοηθήσουν να περάσω" :protest: ΟΚ είπαμε, ας προχωρήσουμε και βλέπουμε.
Πράγματι μετά από 2 χλμ. το δρόμο τον έχει πάρει το ποτάμι και έχει αντικατασταθεί από νερά και κροκάλες, ρέμα κανονικό. Οι βοσκοί έχουν φτιάξει όπως-όπως ένα στενό πέρασμα για να περνάνε

Μέχρι εδώ περνάει

αλλά 2 μέτρα μετά όχι

Δοκιμάσαμε μπας και με τη βοήθεια του βοσκού και των παιδιών του, τζίφος, ενώ η Macan πέρναγε πάνω από το ρέμα με τις κροκάλες χωρίς πρόβλημα :metalo: , απλά δεν χώραγε να περάσει από τη δίοδο λόγω πλάτους και μήκους :s_no
(Jim Clark εσύ πρέπει να πέρναγες από εκεί :rtfm: )

Νικημένοι από τη γεωμετρία :svivhaha: κάναμε μεταβολή και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Τελικά πήγαμε Περιβόλι από Μικρολίβαδο και πήραμε τη δόση μας από 15 χλμ. χωματόδρομο χαμένο στις παρυφές του δρυμού :lol:

Μετά από λίγο μας προλαβαίνει ένας μηχανόβιος με Africa (Νίκος Παππάς ακούει ? :lol: ). Ο τύπος είναι οδηγός σε εκδρομές 4x4 στο δρυμό και είχε ρεπό οπότε έκανε μια βόλτα με τη μηχανή. Μας είπε λοιπόν ότι, ευτυχώς που δεν περάσαμε από το ρέμα, διότι παρακάτω από εκεί που πήγαιναν οι βοσκοί, δηλ. στον πυρήνα του δρυμού, είχε άλλα 2 σημεία που είχε πέσει ο δρόμος και σίγουρα δεν θα περνάγαμε (μόνο με μηχανή) οπότε μπορεί να καταλήγαμε να μην μπορούμε ούτε να περάσουμε ούτε να γυρίσουμε πίσω (αν φτάναμε στο πρώτο ρέμα και για κάποιο λόγο δεν μπορούσαμε να το περάσουμε στην ανάποδη κατεύθυνση) :s_omg

Jim Clark έγραψε:2. Από Μηλιά Ιωαννίνων
https://goo.gl/DBWRJ7
Ξεκινάει αρκετά ψηλά, στα 1530μ ύψος, στο ψηλότερο κομμάτι του παλιού Γρεβενά - Μέτσοβο και συνεχίζει ως Σαλατούρα Μηλιάς, (αυχένας) στα 1700+μ κ έπειτα κατηφορίζει (και αρχικά απότομα) ως τον πυρήνα / αρκουδόρεμμα. Μάλλον η πιο δύσκολη πρόσβαση, αλλά δεν τον έχω κάνει παρά μόνο 1.5 2 χλμ ποδαράτο.


"Με τίποτα, ξεχάστε το" είπε ο μηχανόβιος, "πολύ χειρότερος δρόμος και έχει πέσει σε πολλά σημεία" :rtfm:

Jim Clark έγραψε:3. Από Περιβόλι ή Βωβούσα (βασικά από το μέγιστο ενδιάμεσο σημείο, τη στάνη Τίζα)
https://goo.gl/8LTSgH

Είναι η διαδρομή που έκανα με το αμάξι. Αρχίζει και αυτή ψηλά στα 1550, ανεβαίνει αλλά με ΠΟΛΥ βατό χωματόδρομο (απλά κάποια περάσματα ρεμάτων που ίσως χρειάζονται κάποιο στοιχειώδες clearance αμαξώματος - εδάφους) και φτάνει μετά από 8.5 χλμ στη Σαλατούρα Σταυρού. Από εκεί:


Αρκετά βατός δρόμος με 2-3 λίγο πιο δύσκολα σημεία σαν αυτό. Ιδιας ποιότητας οδόστρωμα όπως από την άλλη πλευρά.

Χαρακτηριστική χλωρίδα της περιοχής :s_omg

Jim Clark έγραψε:-Αριστερά κατηφορίζεις 4χλμ σε μέτριας βατότητας στον πυρήνα και στα ισιάδια (ανοιχτωσιές) για πιθανό στήσιμο σκηνής / απλωταριά κινήσεων με το Αρκουδόρρεμα και


Είχα περάσει από αυτό το δρόμο το 1996 με Fiat Punto GT χαμηλωμένο :lol: αλλά ο μηχανόβιος μας είπε ότι και αυτός έχει κοπεί περίπου 800 μέτρα πριν την κοιλάδα. Αρα και να είχαμε περάσει από την Κρανιά και να είχαμε φτάσει ως την κοιλάδα, δεν θα μπορούσαμε να πάμε προς Περιβόλι. Οποιος θέλει να κατασκηνώσει εκεί, σκηνές στην πλάτη και περπάτημα :iconcool:

Jim Clark έγραψε:-Δεξιά κατηφορίζεις άλλα 4-5 χλμ σε μέτριας (αλλά λίγο καλύτερης) βατότητας από τον προηγούμενο που ανέφερα, ο οποίος βγάζει δίπλα από τον πυρήνα, μέσα στα πεύκα και δίπλα στο αρκουδόρρεμα.


Αυτό το κομμάτι είναι ΟΚ και μάλλον η μόνη πραγματικά βατή διαδρομή... επιστρέφοντας συναντήσαμε και μια εκδρομή με 7-8 4x4 (pickup, Jimny και άλλα τέτοια).

Κόκκινα πεύκα 1

Κόκκινα πεύκα 2

O χάρτης της "Ανάβασης" που είχαμε δείχνει εκεί, προς το Αρκουδόρεμα, τα "Κόκκινα Πεύκα" αλλά η πινακίδα στο Σταυρό λέει ότι είναι προς την κατεύθυνση της κοιλάδας δηλ. αριστερά :hmmm:
Επίσης ο χάρτης δείχνει εκεί ένα δρόμο που έρχεται από την κοιλάδα...

Να και το Αρκουδόρεμα

...ο δρόμος από την κοιλάδα έρχεται 15 μ χαμηλότερα από το σημείο αυτό... φαίνεται λίγο αριστερά στη φωτο... άρα δεν μπορεί να ενωθεί... κάπου 2-3 χλμ. παραπάνω υπάρχει και ένας άλλος δρόμος χαμένος μέσα στα πεύκα, που ο χάρτης τον δείχνει να πηγαίνει στην κοιλάδα, αλλά δεν το τόλμησα.

Φτάσαμε σχεδόν

Αταξικό Αρκουδόρεμα :lol:
(λίγο μετά έφτασε και Hyundai Matrix...)

Υπόψην ότι αν θέλετε να περπατήσετε στο Αρκουδόρεμα κάπου 20-30' μετά που είχε μια γέφυρα πάνω από κάτι βράχια... δεν έχει πια :s_no την πήρε το ποτάμι... περνάει πάνω από τα βράχια με κάποια δυσκολία, πέρασαν οι του Hyundai... αλλά εμείς έπρεπε να γυρίσουμε γιατί το βράδυ είχαμε διανυκτέρευση στην ...Αρίστη :s_yes

Jim Clark έγραψε:Τιπς:
-Όπου βλέπετε υψόμετρα 1600+ να υπολογίζετε χιόνι σε ανήλια σημεία ως κ αρχές Ιουνίου
-Πάρτε τηλ τον φορέα για πληροφορίες τελευταίας στιγμής


:rtfm: :rtfm:

Jim Clark έγραψε:-Σαλατούρες λέγονται τα μέρη που μαζεύουν αλάτι για τα αμνοερίφια που βόσκουν.


Δεν ήξερα γιατί και ρώτησα: δίνουν στα πρόβατα να τρώνε αλάτι, για να διψάνε και να πίνουν περισσότερο νερό κι έτσι να κατεβάζουν περισσότερο γάλα :rtfm:

Αυτά... σίγουρα θα ξαναπάω, τα μέρη είναι μαγικά :s_yes απλά θέλουν (και αξίζουν) το χρόνο τους (πχ. να κατέβεις το Αρκουδόρεμα, να ανέβεις στις λίμνες της Φλέγγας, να αράξεις στην κοιλάδα)
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#528396 Πολύ ωραία η περιγραφή! :thumbsup:
Πότε πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση; Γιατί θυμάμαι πως σχετικά πρόσφατα ο Ξενοφών είχε εκδράμει στην περιοχή και δεν είχε αναφέρει όλες αυτές τις ζημιές.

ΥΓ. Η αλήθεια είναι πως εκεί πάνω Duster περιμένεις, Porsche δύσκολα! :lol: Να είσαι καλά να χαίρεσαι σε κάθε περίσταση το εργαλείο σου!
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#528425 Πολλα μπράβο, άξιος.

Χαίρομαι που βοήθησα κάπως...

Να και το Αρκουδόρεμα

...ο δρόμος από την κοιλάδα έρχεται 15 μ χαμηλότερα από το σημείο αυτό... φαίνεται λίγο αριστερά στη φωτο... άρα δεν μπορεί να ενωθεί... κάπου 2-3 χλμ. παραπάνω υπάρχει και ένας άλλος δρόμος χαμένος μέσα στα πεύκα, που ο χάρτης τον δείχνει να πηγαίνει στην κοιλάδα, αλλά δεν το τόλμησα.


Οντως δεν ενωνεται ο δρομος που κρυβεται 15 χαμηλοτερα που λες. Πριν 6 7 χρονια ενωνοταν, για αυτο κ στο χαρτη ανάβασης δειχνει ενώ οι πινακιδες στο Σταυρό δηλώνουν το σωστό.

Τον αλλο δρομο που ανεβαίνοντας ειναι χαμενος στα πευκα ενωνει τις 2 διαδρομες αλλα ακόμα κ γω σε σημείο αναγκαστηκα να τον κανω μισος στο δρομο κ μισος μισος στα χορτα με κλιση 25% γιατι ηταν νεροφαγωμένος κατά μήκος κ όχι κατα πλάτος και σε σημειο που κατεβηκα ακουσα και ειδα ενα καρο πρόβατα κατσικια κ τσομπανόσκυλα και γύρισα πισω για 100 μετρα με οπισθεν μιας κ δεν υπηρχε δυνατοτητα μανούβρας.
Άβαταρ μέλους
By nass
#528923 Εγώ ευχαριστώ Jim Clark :s_howdy

Δηλαδή τα αμνοερίφια που λες ήταν δίπλα στην κοιλάδα, στον πυρήνα του δρυμού ? :hmmm: Δεν απαγορεύεται αυτό ?

@axel12p
Απ΄ό,τι κατάλαβα ο Jim Clark έκανε πρόσφατα τη διαδρομή που έκανα και γω προς Αρκουδόρεμα, τις άλλες τις είχε κάνει παλαιότερα (πχ. προς κοιλάδα-πυρήνα) ή μερικώς (πχ. τη μισή διαδρομή από Κρανιά).
Να επισημάνω, σε περίπτωση που δεν είναι σαφές, πως ό,τι έγραψα σε καμία περίπτωση δεν ήταν για να "την πω" στον Jim Clark αλλά, εκτός από την "πλάκα" του πράγματος, και για να δώσω επιπλέον-πιο πρόσφατες πληροφορίες. Στο βουνό (και στη θάλασσα) η αλληλοβοήθεια είναι αυτονόητη.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#528937 Οντως ό, τι είχε γινει παλαιότερα δεν αξίζει κάποιας πληροφόρησης παράμονο για το ανάγλυφο κ την υφή της διαδρομής, Τα τελευταία δεδομένα είναι κ τα πιο χρήσιμα.

Όσο για τα κοπάδια, όλες οι στανες που ήταν στο πολύ βατό κομμάτι ως το σταυρό είχαν σκυλιά, άρα ήταν "επανδρωμένες" . Και ναι ήταν πολυ κοντά στο camp point που θα βρεις κατεβαίνοντας απο Σταυρό αριστερά.

Όποιος βρεθεί πέριξ Βαρδουσίων και Αγράφων το μεθεπόμενο Σ.Κ. 25 κ 26 αυγούστου στειλτε κανα πμ
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#531487 Την πατριδογνωσία 2018 θα την γράψω εδώ, κάποια γενικά σχόλια παρατηρήσεις καταναλώσεις στο θρεντ του Totoro.

Το κείμενο ε-ε-έρχεται. :) :innocent:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#531523
JimClark έγραψε:Την πατριδογνωσία 2018 θα την γράψω εδώ


όχι :x

Χάνονται εδώ μέσα. Φτιάξε δικό σου θέμα, υπάρχει άπλετος χώρος πλέον στον server :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#531540 Νάξος 2018 με φρέσκο κοράσιο (τουτέστιν και να ήθελε να γκρινιάξει μερικά τα κατάπιε :shifty: )

Διαμονή στο κέντρο της χώρας δίπλα στο κάστρο. 80e/βράδυ εκτός booking σε ένα μάλλον συμπαθητικό κατάλυμα χωρίς parking. Τουτέστιν στο πήγαινε και στο έλα της βαλίτσας είχε κάνα 10' κουβάλημα στα σοκάκια και σε σκαλιά. Not big deal (ούτε γκρίνια) αλλά αν έχεις οικογένεια και πιτσιρίκια μάλλον θα κακοφανεί

Parking
Το γνωστό πλέον χάος με το parking, τα δημοτικά parking επαρκούν οριακά για το πρωί που έχουν ορμήσει στις παραλίες, το βράδυ μην ρωτάτε πως παρκάρεις

Παραλίες:
Άγιος Προκόπιος, Πλάκες-Αγία Άννα, μικρή Βίγλα και μουτσούνα (ανοργάνωτη, προσωπικά δεν την προτίμησα)
Σετ ξαπλώστρας με 3-4 καφέδες , νερά, καμία σαλάτα και τίποτα χαλαρό για τσιμπολόγα έβγαινε περί τα 30/ημέρα

Πρωινό:
Lotto στο λιμάνι (15/άτομο),
σχεδόν όλα στο Φιλώτι (λίγο πιο οικονομικά)

Μεσημεριανό-Βραδινό:
Ostria Στον Άγιο Προκόπιο (περί τα 15-20 άτομο με σαλάτα)
SU E GIU στο λιμάνι (περί τα 30/άτομο με σαλάτα κρασί και πίτσα αντί ορεκτικού)
Όλα στο Φιλότι (δεν ενθυμούμε ονόματα)
Κάτω από τον πλάτανο στην Απείρανθο (σαφώς φθηνότερα)

Γλυκό
Η γνωστή βάφλα του waffle house μου φάνηκε χειρότερη από της Αθήνας, αλλά καθότι δεν είμαι γλυκατζής μπορεί και να λανθάνω

Είδαμε από κοντά Πορτάρα και Ναό της Δήμητρας. Αφημένα στη μοίρα τους με κάφρους τουρίστες να χοροπηδάνε εντός του οριοθετημένου χώρου
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#531549
red_monster έγραψε:SU E GIU στο λιμάνι (περί τα 30/άτομο με σαλάτα κρασί και πίτσα αντί ορεκτικού)

εκει πηγαινω/παραγγελνω,πολυ καλο σε οσα εχω δοκιμασει.
για την διαμονη αμα ρωταγες θα σε εφτιαχνα στα ιδια χρηματα με φουλ τσιμεντοκονια,και το καλυτερο πρωινο που εχεις φαει.
Μια μερα εφαγα πρωινιατικα 6-7 κομματια ραβανι,γαλακτομπουρεκο και κατι αλλα.Αφου δε χεστηκα ολα καλα.
Ολα χειροποιητα και πεντανοστιμα.

γκουγκλαρησε grotta ξενοδοχειο.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#531563
dimviii έγραψε:
red_monster έγραψε:SU E GIU στο λιμάνι (περί τα 30/άτομο με σαλάτα κρασί και πίτσα αντί ορεκτικού)

εκει πηγαινω/παραγγελνω,πολυ καλο σε οσα εχω δοκιμασει.
για την διαμονη αμα ρωταγες θα σε εφτιαχνα στα ιδια χρηματα με φουλ τσιμεντοκονια,και το καλυτερο πρωινο που εχεις φαει.
Μια μερα εφαγα πρωινιατικα 6-7 κομματια ραβανι,γαλακτομπουρεκο και κατι αλλα.Αφου δε χεστηκα ολα καλα.
Ολα χειροποιητα και πεντανοστιμα.

γκουγκλαρησε grotta ξενοδοχειο.


Ντιμάκο, τονίζω ότι έπεσε και 3 κυρίως πιάτο και κρασί. Με δεδομένα αυτά και με γνώμονα ότι μας προτείνατε το μοναδικό τραπέζι στο μπαλκόνι ήταν bargain.

Είδα δύο ακίνητα στα μπετά (εκεί έπεσε λίγη γκρίνια καθότι ήταν σουρπραις ο χρόνος που σπατάλησα :lol: ), πιθανό να σε χρειαστώ τον χειμώνα, θενκς :metalo:
Άβαταρ μέλους
By NiTse
#531865
JimClark έγραψε:Την πατριδογνωσία 2018 θα την γράψω εδώ, κάποια γενικά σχόλια παρατηρήσεις καταναλώσεις στο θρεντ του Totoro.

Το κείμενο ε-ε-έρχεται. :) :innocent:

Άντε ντε που είναι το κείμενο;;; :s_crazy