Τεχνικά θέματα για το όχημα, αλλά και τον οδηγό. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#141120 Εδώ και μερικές μέρες παρατήρησα ότι κατά την αλλαγή ταχυτήτων ακούγεται ένας σύντομος συριγμός (κάτι σαν τσφιου) που δεν κρατάει πάνω από 1 sec. Ο ήχος ακούγεται μόνο όταν έχω πατημένο γκάζι και το αφήνω για να αλλάξω ταχύτητα (δεν ακούγεται δηλαδή σε κατηφόρα).

Προφανώς προέρχεται από την βαλβίδα εκτόνωσης (ABV) της τουρμπίνας. Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι 6 χρόνια δεν ακουγόταν τίποτε. Το ότι ακούγεται σημαίνει ότι κάνει καλά την δουλειά της και ανοίγει όταν πρέπει, αλλά γιατί η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς; Χρειάζεται έλεγχος της σκάστρας ή της μεμβράνης της, η να το αφήσω για Οκτώβρη με το προγραμματισμένο service;

Ο κινητήρας (THP 150HP) δεν καίει λάδια και δεν παρατήρησα απώλεια ισχύος.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#141122 Είναι μεν επιρρεπείς στο σκίσιμο της μεμβράνης οι σκαστρες αυτές, βέβαια αυτό συνήθως παρατηρείται σε αυτά που έχουν πρόγραμμα. Εγώ θα της έριχνα μια ματιά.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#141126
drdino έγραψε:Εγώ θα της έριχνα μια ματιά.


Και ποιος είμαι εγώ που θα σου αρνηθώ! :lol:

Ελπίζω μόνο να είσαι εδώ και όχι στο μεγάλο νησί... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By drdino
#141140 Δυστυχώς είμαι -ακόμα- στο νησί. :(
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#141146 Το ότι ακούγεται η BOV όταν πρέπει (δηλαδή σε φάση εκτόνωσης του intake charge με κλειστή πεταλούδα) σημαίνει ότι δουλεύει. Το ότι άρχισε ξαφνικά (?) να ακούγεται περισσότερο πιθανότατα σημαίνει κάποια μικρή διαρροή, είτε από το ελατήριό της είτε από κάποιο γειτονικό σωληνάκι. Ένας οπτικός έλεγχος θα σου πει αν υπάρχει διαρροή από σωληνάκι, αλλά για το ελατήριο θα πρέπει να την ελέγξεις σε αντιπροσωπεία ή συνεργείο που να μπορεί να την μετρήσει...

Μήπως κατά τύχη έβαλες τώρα πρόσφατα ελεύθερο φίλτρο ή άλλαξες κάτι στην εισαγωγή ?
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#141197
drdino έγραψε:Δυστυχώς είμαι -ακόμα- στο νησί. :(


Λυπάμαι! Ελπίζω να βρείς ευκαιρία να έρθεις για κανένα μπανάκι και ξέχνα την σκάστρα... :s_bye

The Ace έγραψε:Μήπως κατά τύχη έβαλες τώρα πρόσφατα ελεύθερο φίλτρο ή άλλαξες κάτι στην εισαγωγή ?


Όχι Ace, δεν πείραξα ούτε άλλαξα κάτι.
Ίσως προς το τέλος του μήνα βρώ την ευκαιρία να περάσω από το συνεργείο για να το ρίξουν μια ματιά. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By F&G
#141485 Γεια σου Pitt γκαζιαρη :metalo:
Υπερωριες δουλευε η σκαστρα ετσι?
Υψηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος και πολυκαιρια φερνουν φθορα . Καποια διαρροη υπαρχει στη σχαστρα. Κοιτα το ελατηριακι .
Ωραιο να ακουγεται ομως ετσι? :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#141508 Φοβάμαι ρε συ να της βάλω χέρι της γαλλίδούλας. :inlove:
Θα την πάω στο γιατρό που έχει εμπειρία για να την δεί.

Cuckold κατάσταση θα μου πείς, αλλά τι να κάνω, δεν έχω εμπειρία από ντουρμπίνες.

F&G έγραψε:Ωραιο να ακουγεται ομως ετσι? :iconcool:


Ναι,τι να σου πώ! Σαν να... πνίγεται κουνέλι κάθε φορά που αφήνω το γκάζι! :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#141575 Ρε συ, τώρα που είπες για κουνέλι, μπας και έχει κολλήσει η σκάστρα και πισωπεταλιάζει (backpedal) η τουρμπίνα ? :hmmm:

Περίπου κάτι τέτοιο ? (στην αρχή-αρχή)...Γιατί με το αρχικό που είπες (περί σφυρίγματος και "τσφίουουου") είναι ακριβώς ο ήχος της open-air σκάστρας....
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#141662 Ναι, τα Subaru, κάποια WRC πιο παλιά, αλλά και όλες οι σκάστρες διπλής ενέργειας (που ανοίγουν μόνο από κάποια πίεση και πάνω) έτσι ακούγονται, γιατί με το άφημα του γκαζιού το συμπιεσμένο intake charge βρίσκει τη κλειστή πεταλούδα, δεν έχει που να πάει και γυρνάει πίσω στο turbo, με αποτέλεσμα να φρενάρει τη φτερωτή.

Στα αγγλικά λέγεται turbo stutter, και συμβαίνει στις παραπάνω περιπτώσεις αλλά και όταν έχει κολλήσει η σκάστρα (VTA ή recirc, δεν έχει σημασία). Όπως λέγεται, δεν είναι και του θανατά κάτι τέτοιο, προφανώς την ψιλοακούει η φτερωτή, αλλά θέλει πολλά χλμ και υψηλές πιέσεις για να γίνει ζημιά....
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#141715 Όχι δεν ακούγεται έτσι. Ο ήχος από το Impreza είναι πολύ μακρόσυρτος. Ο δικός μου είναι πολύ σύντομος, εκτιμώ λιγότερος από 1sec. Ακούγεται όμως παρόμοια όπως ακούγεται στην αρχή η σκάστρα του Impreza.

Πέρασα αρκετή ώρα βλέποντας και ακούγοντας βίντεο με ήχους από σκάστρες. Ο ήχος που ακούω είναι ίδιος με αυτόν που ακούγεται από το Audi στις αλλαγές μεταξύ 3:20 & 3:27 στο παρακάτω video.Ακούγοντας τόση ώρα τις τουρμπίνες, αρχίζω να πιστεύω ότι ο ήχος που κάνει το δικό μου είναι φυσιολογικός.
Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί δεν το άκουγα 6 χρόνια. Υποτίθεται ότι όσο γερνάει ο άνθρωπος κουφαίνεται... :lol: