Για όσους βαριούνται να δουν, έχουμε δύο στοκ αυτοκίνητα. Μια BMW M3 E92, δηλαδή ένα αμάξι με έναν ατμοσφαιρικό V8 και ένα Skoda Octavia VRS, δηλαδή ένα υπερτροφοδούμενο 2λιτρο βενζίνης.
Ανεβάζει στο δυναμόμετρο τη M3 και γράφει μετρήσεις με:
-στοκ χάρτινο φίλτρο
-φίλτρο K&N
-φίλτρο K&N χρησιμοποιημένο
-εισαγωγή Eventuri
- άφιλτρο
-και ξανά στοκ
Ανεβάζει στο δυναμόμετρο το VRS και μετράει με:
-στοκ χάρτινο
-Pipercross τύπου σπόγγου
-εισαγωγή RamAir
-και δεύτερη μέτρηση με την RamAir
Στα της BMW την υψηλότερη ιπποδύναμη την έβγαλε με το στοκ χάρτινο ΟΕΜ φίλτρο.
Στα της ροπής το ΟΕΜ αρχικά έβγαλε 10Νm χαμηλότερα από όλες τις επιλογές, αλλά στο τέλος έβγαλε ξανά όσο και τα άλλα.

Στα του Skoda που έχουμε turbo κινητήρα, το πιο ελεύθερο pipercross έβγαλε +4 ίππους από το ΟΕΜ χάρτινο, ενώ το ramair έβγαλε αρχικά +6 ίππους από το ΟΕΜ, ενώ στη δεύτερη μέτρηση μόνο μισό άλογο λόγω ζεστού αέρα στο μηχανοστάσιο που εισέρχεται ξανά στην εν λόγω εισαγωγή.

Δικό μου συμπέρασμα.
Σε Ν/Α κινητήρα, το ελεύθερο φίλτρο αξίζει μόνο γιατί θα κάνει μια απόσβεση σε βάθος 3-4 αλλαγών του ΟΕΜ χάρτινου φίλτρου. Παίρνεις λίγο ηχητικά και μόνο. Θέλει και άλλη εξαγωγή για να αποδώσει κατιτίς παραπάνω και σίγουρα ένα πρόγραμμα στο τέλος.
Είχα στην 147 ένα πιο ελεύθερο φίλτρο πάνελ της ιταλικής BMC.
Σε turbo κινητήρα αξίζει η αλλαγή με ένα πιο ελεύθερο φίλτρο όπως το σπόγγου της Pipercross ή το βαμβακερό της BMC/K&N. Κερδίζεις και ηχητικά λίγο αλλά και σε ιπποδύναμη και κυρίως σε ροπή, ειδικά αντιληπτό στο πάτα-άσε. Όχι τρελά πράγματα αλλά από εμπειρία στο δικό μου Leon που φοράει κινητήρα της ίδιας οικογένειας (ΕΑ888 3rd gen) με το εν λόγω Skoda, νιώθεις αυτό το καλύτερο άρπαγμα. Και εδώ είναι η διαφορά των Ν/Α κινητήρων με τα σεσουάρ μαλλιών... ανεβάζεις πολύ πιο εύκολα και "φθηνά" την ιπποδύναμη.
Ήταν πάντως από τα πρώτα πράγματα που έκανα στο αμάξι. Αγόρασα ένα Κ&Ν και έβγαλα τον πνίχτη (μια πλαστική σίτα μέσα στο ΟΕΜ airbox).
Τώρα το να αλλάξεις εισαγωγή, και μόνο εισαγωγή, είναι άλλη ιστορία. Διάφορες κατασκευές, αναφέρομαι σε 4cyl turbo κινητήρες, κοστίζουν από 300 ως 1500 ευρώ, αλλά θα πάρεις πολύ λίγο για αυτά που θα δώσεις. Αυτή η μετατροπή συστήνεται όταν θα προβείς και σε άλλες αλλαγές όπως σίγουρα της εξαγωγής, σίγουρα στο πρόγραμμα και για μην πω σίγουρα σε μεγαλύτερο τούρμπο ή κάποιο υβρίδιο τουρμπίνα.
Οπότε το VFM απόδοσης/κόστους είναι ένα πιο ελεύθερο φίλτρο.
Από εκεί και πέρα θα είχε ενδιαφέρον ένα τεστ με το πόσο και αν αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου ο "περισσότερος" αέρας στην εισαγωγή μας. Αλλά θα είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο στο να γίνει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική μέτρηση.
Επίσης όσον αφορά τις μέγιστες αποδόσεις των δυναμομετρήσεων με τα διάφορα φίλτρα και εισαγωγές, εγώ δεν είμαι βέβαιος ότι είναι 100% σωστό.
Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται ένα minimum διανυθέντων χιλιομέτρων ώστε να κάνει adapt η ECU στα νέα δεδομένα του "περισσότερου" αέρα.
Ο τύπος δηλαδή βγάζει και βάζει. Δεν ξέρω αν δίνει αυτό το maximum της απόδοσης. Επίσης δύσκολο να το μετρήσεις καθώς για να κάνεις 500-1000χλμ, θα γίνει άλλη μέρα, δηλαδή ίσως με άλλες θερμοκρασίες, πυκνότητα αέρα οπότε πάλι δεν θα είναι αντικειμενική η μέτρηση.