Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#368024
georgetz έγραψε:Αν κρατήσεις ένα Naoussa Grand Reserve του 2010 και το πιείς σήμερα , είναι εξαιρετικό.

Εαν το πιείς σε 25 χρόνια απο τώρα, δεν θα είναι.

Μόνο χαζομάρες δε σου είπε περι οργανισμού κλπα.



Μα κυριολεκτούσα και κυριολεκτούσε :lol: , είμασταν σε μια βραδιά γευσιγνωσίας στην Κομοτηνή και τη ρωτάω.
Και μου απαντάει : το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και εγώ δε θα άνοιγα μπουκάλι τέτοια βροχερή νύχτα χωρίς φεγγάρι. :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#368061 Δηλωνω φαν κ Κατωγιου Αβέρωφ. Ιδιως το λευκο στη χρηματική του κατάταξη βάζει πολλά γυαλια σε κάποια υπερδιπλασιου κόστους.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#368096
mousatos έγραψε:
mousatos έγραψε:https://www.greeceandgrapes.com/red-wine-naousa-chrisochoou-2013-estate-chrisochoou

Εικόνα

Εξαιρετικό ,έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Συναγωνίζεται κρασιά διπλάσια τιμής .
Το έπαιρνα για ένα διάστημα πριν 5 χρόνια περίπου. Καλό αν και με έντονες τανίνες και στυφή γεύση . Έτυχε να το βρω στον Μασούτη αυτά τα Χριστούγεννα και έμεινα έκπληκτος από τη μεγάλη βελτίωση, μαλάκωσε όσο έπρεπε και έχασε τη δυσάρεστη στυφάδα. Ένα ξινόμαυρο όνειρο.


Λοιπόν....update μετά από την αγορά 4 φιαλών Χρυσοχόου αυτό το διάστημα. Η 1η και η 3η ήταν όνειρο , η 2η και η 4η μια μετριότητα-απογοήτευση , και τα 4 του 2013. Το φαινόμενο της αστάθειας υφίσταται και σε αυτόν τον παραγωγό. Το έχω παρατηρήσει και σε άλλους και δεν ξέρω τι φταίει . Σίγουρα όλα τα βαρέλια δε μπορεί να είναι ίδια , ούτε οι δεξαμενές και τα κτήματα.
Είχα ρωτήσει πριν χρόνια τη Μελίνα Τάσσου , οινολόγο των Κικόνων και με φλόμωσε στα παραμύθια . Ότι το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και παίζει ρόλο πότε θα το ανοίξεις , αν είναι νύχτα βροχερή με φεγγάρι ή χωρίς... και δε συμμαζεύεται.
Οπότε μετά την απογοήτευση του Χρυσοχόου είπα να ανέβω Level και να χτυπήσω ένα κτήμα Κατσαρού στα 25e . Τι τό'θελα :lipsealed: αρχικά άψογο γευστικά , σχεδόν μαύρο , πηχτό και παχύ σε ενθουσιάζει αλλά λίγες ώρες μετά πονοκέφαλος . Τι σκατά είχε μέσα ήθελα να ' ξερα . Τα 4/5 του μπουκαλιού θα πάνε για πέταμα. 2-3 ποτηράκια ήπια μόνο και με χάλασε αφάνταστα σε σημείο που αποφάσισα από δω και πέρα α) να πίνω 1 φορά το μήνα 2) αυτό που θα πίνω να είναι ρετσίνα Μαλαματίνα και να πάνε στον αγύριστο όλοι οι άλλοι με τα ύποπτα χαρμάνια τους.

Ολα αυτα τα μπουκαλια με φελλο,ειδικα τα ακριβα,εχουν βαριες γευσεις,μου φερνουν καουρες και δε νμε φτιαχνουν να τα πιω.
Ποτε σε τραπεζι δεν τα ευχαριστηθηκα οσο ενα καλο σπιτικο κρασι που μυριζει σταφυλι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#368167
JimClark έγραψε:Δηλωνω φαν κ Κατωγιου Αβέρωφ. Ιδιως το λευκο στη χρηματική του κατάταξη βάζει πολλά γυαλια σε κάποια υπερδιπλασιου κόστους.

Θα το δοκιμάσω το λευκό. Το κόκκινο είναι πολύ στυφό και ξηρό για τα γούστα μου. Νομίζω πάντως πως το λευκό δεν βγαίνει στο Μέτσοβο.
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#368217 Παιδιά αν βρείτε δοκιμάστε και το κτήμα μουσών.Είναι απο την Ασκρη Βοιωτίας. :yahoo:
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#369056 Σύμφωνα με στοιχεία του Wine Insitute από το 2015, η χώρα που κατανάλωσε περισσότερο κρασί το 2014 ήταν η Ανδόρα, η οποία με περίπου 69.000 κατοίκους καταναλώνει περίπου 76 μπουκάλια το άτομο κάθε χρόνο, δηλαδή 56,9 λίτρα το άτομο!...

Στην δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται κατά έναν περίεργο τρόπο το Βατικανό, στην τρίτη θέση η Κροατία, με την Πορτογαλία και την Γαλλία να κλείνει την πεντάδα. Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται στην 15η θέση με κατανάλωση 25,5 λίτρα το άτομο. Δείτε την 20άδα κατανάλωσης κρασιού ανά άτομο....

1. Ανδόρα – 56,9 λίτρα
2. Βατικανό – 56,2 λίτρα
3. Κροατία – 46,9 λίτρα
4. Πορτογαλία – 43, 7 λίτρα
5. Γαλλία – 43,1 λίτρα
6. Σλοβενία – 42,5 λίτρα
7. Σκόπια – 40,4 λίτρα
8. Falkland Islands – 38,5 λίτρα
9. Ελβετία – 37 λίτρα
10. Ιταλία – 34,1 λίτρα
11. Saint Pierre and Miquelon – 32,7 λίτρα
12. Μολδαβία – 30,7 λίτρα
13. Αυστρία – 29,4 λίτρα
14. Ουρουγουάη – 28,1 λίτρα
15. Ελλάδα – 27,5 λίτρα
16. Ρουμανία – 27,4 λίτρα
17. Αγία Ελένη – 25,8 λίτρα
18. Βερμούδες – 25,8 λίτρα
19. Σουηδία – 25,7 λίτρα
20. Γερμανία – 25 λίτρα...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/chartis-m ... n-kathena/
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#369061 To Bατικανό μάλλον το χρησιμοποιεί στις κοινωνίες των πιστών εκτός και αν είναι ντίρλα οι καρδινάλιοι μέρα - νύχτα.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#369063 Αφού οι καθολικοί κοινωνουν μόνο το σώμα του Ιησού, την οστια δηλαδή, χρησιμοποιούν και κρασί?
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#369071
belgarion έγραψε:Αφού οι καθολικοί κοινωνουν μόνο το σώμα του Ιησού, την οστια δηλαδή, χρησιμοποιούν και κρασί?
\

Λες να πίνουν στα γεύματα τους τόσο πολύ ?
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#369781 Τη περίπτωση δώρων , κοινωνικών εκδηλώσεων (ΒΑΤΙΚΑΝΟ είσαι) κλπα δε τη σκεφτόμεθα καθόλου ? :lol:

ιν όδερ νιουζ,

Boutari Merlot - Xinomavro 2015 : απο τους συνδυασμούς που δε θα δυσαρεστήσουν τους φανατικούς του καθαρού
ξινόμαυρου χωρίς να είναι πολύ δύσκολο για τον αμύητο. Συνδυασμός με εντόνων γεύσεων εδέσματα, σάλτσες κλπα. Ελαφρώς βαρύ.

Βeaujolais 2015 : η εκδοχή των ΑΒ. Ευκολόπιοτο, ελαφρύ κόκκινο , κατάλληλο για το ποτηράκι ημέρας.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#377390
21 quadra έγραψε:Nα παρακολουθείται στο Μακεδονία TV ..... Κυριακή στις 21:00 την εκπομπή γεύσεις και οίνος του Βασίλη Γαλανού, υπάρχουν πολλές αναφορές για τον Ελληνικό αλλά και για τον παγκόσμιο αμπελώνα, για τα κρασιά, τις ποικιλίες, τα μπουκάλια, τα ανοιχτήρια, για τα πάντα γύρω από τα κρασιά, την οινοποίηση, τα υλικά και τα φαγητά που ταιριάζουν.....

Υπενθύμση, (αν και κάποιους θα τους έχει συνεπάρει το ποδόσφαιρο), με την παρακάτω παλαιότερη εκπομπή περί Ιταλικών κρασιών και αμπελώνων, αφιερωμένη :s_roses στον mjacob
http://www.maktv.gr/watch?cid=_ni_p_rs_m_u_k9%24w%3d
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#380451 το εμφιαλωμενο κρασι, εφοσον ερθει σε επαφη με τ' οξυγονο, μετραει τη ζωη του αντιστροφα. ωραια.
ποιος τροπος υπαρχει ωστε να εχουμε κρασι για την κουζινα (σταθερο αποθεμα σε ασπρο και κοκκινο για συνταγες)
που να κραταει για μεγαλο διαστημα? σε ασκο?