Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#367488 Ευχαριστω και τους δυο σας. :s_roses :s_roses



Κατι που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστο ειναι οτι οσοι το εκοψαν μια φορα και το ξεκινησαν παλι το κοβουν ακομα πιο δυσκολα την δευτερη φορα. Ειναι αμυνα του οργανισμου, αυξανει την εξαρτηση για να μην διανοηθεις να το κοψεις.

Θυμαμαι τον γιοκα μου στα 2+ χρονια του που εχασε την πιπιλα του. Ψαχναμε μια εβδομαδα πουθενα η πιπιλα. Ειπαμε ευκαιρια να την κοψει να γλυτωσουμε μια ωρα αρχιτερα. Αμ δε.
Ενα μηνα μετα και ενω το παιδι ειχε μαθει χωρις, την βρισκει μονος του σε μια χριστουγεννιατικη καλτσα στο τζακι και μας ερχεται στην κουζινα δειχνοντας την θριαμβευτικα !! :lol:
Την φορουσε σχεδον παντα και δεν την αποχωριζοταν ποτε! Ακομα και οταν επαιζε χωρις να την φοραει επρεπε να ειναι κοντα του, να την βλεπει.

Τρομαξαμε αργοτερα το καλοκαιρι να του την κοψουμε, μας πηρε τον διπλασιο χρονο απο αυτον που χρειαστηκε τον χειμωνα να μην την ζηταει. :lol:
Άβαταρ μέλους
By gianik
#367520
otso έγραψε:.....
ρε συ JBT οταν ολα σου πανε στραβα , οταν νοιωθεις να πνιγεσαι τι διαολο κανεις ; μην μου πεις οτι πας στην οχθη μιας λιμνης και παιζεις βιολι στους κυκνους.
...,,,,
Φιλικα ετσι μιας και εισαι και γιατρος και μπορει να σε χρειαστουμε.



:s_rofl :s_rofl
Μου βγηκε ο αρακας απο τη μυτη... :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By JBT
#367527 edit mod. Αχρείαστη αναφορά σε άλλο χρήστη που δεν συμμετέχει καν στην κουβέντα.[mod]
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#367533 edit mod. Δεν χρειάζονται τέτοιες απαντήσεις, την επόμενη φορά κάνε αναφορά.[mod]
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#367547 Λίγα ταληράκια:

Η ονομασία
Η ονομασία «ηλεκτρονικό τσιγάρο» (εν συντομία «η.τ.») οφείλεται κυρίως στο μάρκετινγκ. Αν το συγκρίνουμε με το κανονικό τσιγάρο (εν συντομία «κ.τ.»), είναι η μέρα με τη νύχτα. Εδώ που τα λέμε, η μόνη σχέση του με το κανονικό τσιγάρο είναι ότι απευθύνεται σε καπνιστές. Από εκεί και πέρα αλλάζουν όλα.



Η βασική διαφορά
Η μεγαλύτερη διαφορά του με το κ.τ. είναι ότι στο η.τ. δεν υπάρχει καύση, οπότε ούτε και καπνός και βέβαια ούτε και ο κυριότερος εχθρός των πνευμόνων: η πίσσα και μαζί με αυτήν κάποιες χιλιάδες ουσίες οι οποίες είναι παράγωγα της καύσης ή περιέχονται στον καπνό. Το «νέφος» που βλέπουμε να εκπνέει κάποιος που ατμίζει δεν είναι καπνός αλλά ατμός.



Οι επιλογές
Ανάμεσα σε έναν καπνιστή και έναν ατμιστή, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες επιλογής ο δεύτερος.
Ο καπνιστής δεν μπορεί να βρει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Ο ατμιστής μπορεί, και μάλιστα έχει επιλογές από ένα υγρό με πολλή νικοτίνη μέχρι ένα με μηδενική νικοτίνη και όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις.

Στη γεύση οι επιλογές του ατμιστή είναι… άπειρες γιατί, εκτός από τις έτοιμες διαθέσιμες, μπορεί να φτιάξει και δικές του, πράγμα αδύνατο για έναν καπνιστή.

Η καθαρότητα της νικοτίνης επίσης δεν αποτελεί επιλογή για τον καπνιστή. Είναι τόσο «βρώμικη», όσο την παρέχει το φυτό που την περιέχει. Στο η.τ. αντιθέτως η νικοτίνη είναι φαρμακευτικής καθαρότητας, σκέτη, χωρίς καρκινογόνες νιτροζαμίνες (που περιέχει το φυτό του καπνού από τη φύση του) καθώς και φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες.

Το «νέφος» του ατμού της τζούρας ενός ατμιστή μπορεί να είναι από παραπλήσιο έως πολλαπλάσιο από αυτό ενός καπνιστή. Κι εδώ καλύπτονται όλες οι προτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά το μέσο (μέγεθος, σχήμα, χρώμα, επίδοση, τρόπους χρήσης κλπ.) και εδώ ο ατμιστής έχει εκατοντάδες επιλογές και συνδυασμούς.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για τις επιλογές ενός ατμιστή. Για την ώρα όμως ας πάμε στην κυριότερη.



Τα υγρά
Τα υγρά που χρησιμοποιούνται για άτμισμα αποτελούνται από 3-4 βασικά συστατικά: Προπυλενογλυκόλη ή/και Γλυκερίνη, νερό και νικοτίνη. Ακόμα και σε μοριακό επίπεδο να εξετάσει κανείς ένα τέτοιο βασικό μείγμα για άτμισμα, θα βρει ελάχιστες άλλες ουσίες -οι οποίες θα είναι και πάρα πολύ κάτω από το όριο επικινδυνότητας. Οι ουσίες πληθαίνουν όταν κάποιος θέλει να βάλει γεύση στον ατμό του. Με την χρήση αρώματος ίσως να φτάνουν τις κάποιες δεκάδες, αλλά και πάλι απέχουν πολύ από τις 4.000+ του καπνού. Ας μην ξεχνάμε ότι στον καπνό 50-100 από αυτές τις χιλιάδες ουσίες έχουν αποδειχτεί καρκινογόνες ή καταστροφικές για την υγεία. Στον ατμό, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο (και σε απειροελάχιστες ποσότητες) και κάτω από το όριο επικινδυνότητας. Ακόμα όμως και αν εντοπιστεί κάποια επικίνδυνη ουσία, μπορεί απλά να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ στην παρασκευή του ατμιστικού υγρού. Μετά από μερικά μόνο χρόνια ερευνών και συμπερασμάτων, μπορούμε να πούμε πως οι ουσίες που ήταν πιθανόν να επιβαρύνουν την υγεία ενός ατμιστή, έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά εκλείψει, τουλάχιστον στα υγρά αναπλήρωσης των επώνυμων παρασκευαστών.



Οι έρευνες και η παραπληροφόρηση
Μια πονεμένη ιστορία. Όλα είναι θέμα ποσότητας και σύγκρισης.
Αυτό που ζητάμε μόνιμα εμείς οι ατμιστές από μια έρευνα στο άτμισμα, είναι να γίνεται σύγκριση με το κάπνισμα. Το ξέρουμε ότι ως καπνιστές επιβαρύναμε την υγεία μας και επίσης γνωρίζουμε ότι το άτμισμα δεν είναι καθαρός αέρας. Την αλλαγή την κάναμε για να επιβαρύνουμε λιγότερο την υγεία μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μια είδηση με τον τρομοκρατικό τίτλο «Καρκινογόνες νιτροζαμίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα«, θέλουμε να μας πει κάποιος και την ποσότητα αλλά και τη σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα.

Όταν αρχίζουν οι ερωτήσεις για διευκρινίσεις, τότε αρχίζουν και τα τραγελαφικά:
Ερ.: Πόσα υγρά εξετάσατε;
Απ.: 18
Ερ.: Σε πόσα από αυτά βρήκατε καρκινογόνες νιτροζαμίνες;
Απ.: Σε 5 (κι αυτό το καλοκαίρι του 2009, με «πρωτόγονα» υγρά).
Ερ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα νιτροζαμινών που εντοπίστηκε;
Απ.: 8 νανογραμμάρια στο γραμμάριο.
(Μιας και το νούμερο δε μας λέει κάτι, γιατί δεν είμαστε επιστήμονες, ρωτάμε το αυτονόητο):
Ερ.: Σε τι ποσότητα υπάρχουν νιτροζαμίνες στο κανονικό τσιγάρο;
Απ.: 11.000 νανογραμμάρια στο γραμμάριο! (ναι, 11 χιλιάδες είναι).
11.000 με 8 ! Μόλις καταφέρουμε και σταματήσουμε τα γέλια ώστε να μπορούμε να αρθρώσουμε λέξη ξανά, ρίχνουμε και την τελευταία ερώτηση:
Ερ.: Και γιατί αυτός ο τρομοκρατικός τίτλος;
Απ.: … … … !

Το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί τόσες φορές που έχουμε γίνει πολύ δύσπιστοι στους τίτλους των ειδήσεων. Όπου μπορούμε, ψάχνουμε να βρούμε την πρωτότυπη έρευνα, αλλά και πάλι επειδή μερικές έρευνες είναι κατανοητές μόνο από επιστήμονες, ψάχνουμε να βρούμε έναν επιστήμονα να μας εξηγήσει με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται.



Η νομοθεσία
Εδώ τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν καθόλου με τη λογική της υγείας. Εξελίχτηκαν με τη λογική των εσόδων.

Τα έσοδα των κρατών από τη φορολογία του καπνού είναι τεράστια. Με την εμφάνιση του ατμίσματος η εφορία άρχισε να χάνει εισοδήματα από τους μειωμένους καπνιστές. Χωρίς το κράτος να νοιαστεί ιδιαίτερα για το αν το άτμισμα είναι ή όχι επιζήμιο για την υγεία (π.χ. αν είναι πιο επιζήμιο από το πιτόγυρο, το χάμπουργκερ ή τα αναψυκτικά με ζάχαρη), το πρώτο που σκέφτηκε ήταν να πάρει τα έσοδά της πίσω. Οπότε: Φορολογία στον ατμό. Και επειδή δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες επικινδυνότητας, τα κυριότερα επιχειρήματα ήταν «Δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες» και «Μιμείται το κάπνισμα».

Είναι φως φανάρι ότι αν αύριο όλοι οι καπνιστές αποφάσιζαν να το γυρίσουν στο κομπολόι, το κράτος θα φορολογούσε τις χάντρες. Κάποια δικαιολογία θα έβρισκαν, από αυτές που κολλάνε παντού όταν δεν έχει κανείς επιχειρήματα!

Επίσης έγινε φανερό ότι το κράτος το συμφέρει να παραμείνουμε καπνιστές. Χρειάζεται να αναλύσουμε τους λόγους; Η λογική δεν πάει ποτέ στη μακροπρόθεσμη οικονομία (πιο λίγα χρήματα για την δημόσια υγεία στο μέλλον). Η λογική είναι πάντα «Κάλιο πέντε και στο χέρι». Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια εξίσωσης του ατμού με τον καπνό.


https://gvc.gr/about3/
Άβαταρ μέλους
By g8777
#367551
https://gvc.gr/about3/


Η φαση εξελισσεται οπως ακριβως αναμενοταν απο τον Ελληνα. :s_thumbsup

Ατμιστες κυριοι :rtfm: , οχι καπνιστες. Ειμαστε διαφορετικοι, εχουμε περισσοτερα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
:s_bye
Άβαταρ μέλους
By nass
#367564 (1) Το δικό μου συμπέρασμα είναι, εφ΄ όσον ο ατμός δεν περιέχει πίσσα αλλά περιέχει νικοτίνη, ότι είναι βλαβερός για τους παθητικούς ατμιστές, όχι όσο από ένα τσιγάρο αλλά περισσότερο από τίποτα. Σωστά ?

(2) Επίσης επειδή μερικά υγρά μπορεί να μην περιέχουν νικοτίνη, δεν υπάρχει τρόπος ένας παθητικός ατμιστής να το γνωρίζει αυτό, άρα όταν βλέπει κάποιος μη καπνιστής/ατμιστής έναν ατμιστή, μπορεί βάσιμα να υποθέσει το (1). Σωστά ?
Άβαταρ μέλους
By nass
#367850 :)

Αρα, ναι μεν για τον πρώην καπνιστή το άτμισμα προκαλεί (πολύ ?) μικρότερη βλάβη στην υγεία του αλλά από την πλευρά του μη καπνιστή/ατμιστή, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πρακτικά (for all intents and purposes που λένε στο χωριό μου) παρόμοιο με κανονικό τσιγάρο, λιγότερο βλαβερό μεν, αλλά διαφορετικό και χειρότερο από τις κλανιές και τις σκορδαλιές που αναφέρθηκαν. Και παράνομο επίσης. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#367868 Αν μου επιτρεπεται μια παρατηρηση και απο μενα σαν μη καπνιστης. Εχω σοβαρο προβλημα με το καπνο του τσιγαρου και με τις εντονες μυρωδιες τυπου κολωνια-αρωμα, με τη παραμικρη μυρωδια με πιανει δυσπνοια και θα πρεπει ή να φυγω απο τον χωρο που καπνιζουν ή να τραβηξω μια τζουρα εισπνεομενου κορτιζονουχου που εχω παντα μαζι μου. Στη δουλεια μου, επειδη εχουμε μερακληδες, αναγκάστηκα να παω στον προισταμενο να του πω ή με αλλαζεις τμημα ή παραιτουμε -και υπο τον φοβο να του βαλει κωλοχερο ο διευθυντης, βγηκε ωρυωμενος να τους πει να καπνιζουν στη τουαλετα.

2 συναδελφοι ατμιζουν, δε με ενοχλει καθολου παρα μονο αν φυσηξουν την ατμιλα πανω μου και οταν εχουν βαλει εντονο αρωμα. Γενικα προτιμω το ατμισμα απο το καπνισμα. Τωρα τι "κακο" κανει στους ατμιζοντες, δε ξερω.
Άβαταρ μέλους
By JBT
#367893
nass έγραψε::)

Αρα, ναι μεν για τον πρώην καπνιστή το άτμισμα προκαλεί (πολύ ?) μικρότερη βλάβη στην υγεία του αλλά από την πλευρά του μη καπνιστή/ατμιστή, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πρακτικά (for all intents and purposes που λένε στο χωριό μου) παρόμοιο με κανονικό τσιγάρο, λιγότερο βλαβερό μεν, αλλά διαφορετικό και χειρότερο από τις κλανιές και τις σκορδαλιές που αναφέρθηκαν. Και παράνομο επίσης. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα.


Δεν είπες τίποτε για την μασχαλίλα.

Έλα ξανά του χρόνου.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#367896
JBT έγραψε:Δεν είπες τίποτε για την μασχαλίλα.

Έλα ξανά του χρόνου.


Με ειρωνείες φίλε δεν βοηθάς κανέναν, εκτίθεσαι κιόλας :s_no
Το ότι ούτε εσύ είπες τίποτε για τις ερωτήσεις που σου έθεσα, φαίνεται ότι είναι είναι ήσσονος σημασίας! Η μασχαλίλα όμως σ' ενδιαφέρει... :slap:



Για να μη λέμε ότι θέμε, περιληπτικά συμπεράσματα από δημοσιευμένες μελέτες που αφορούν το άτμισμα, την επίδραση του ατμού σε τρίτους και την διακοπή καπνίσματος μέσω του ΗΤ.

Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks

Conclusions: Current state of knowledge about chemistry of liquids and aerosols associated with electronic cigarettes indicates that there is no evidence that vaping produces inhalable exposures to contaminants of the aerosol that would warrant health concerns by the standards that are used to ensure safety of workplaces. However, the aerosol generated during vaping as a whole (contaminants plus declared ingredients) creates personal exposures that would justify surveillance of health among exposed persons in conjunction with investigation of means to keep any adverse health effects as low as reasonably achievable. Exposures of bystanders are likely to be orders of magnitude less, and thus pose no apparent concern.

Πηγή


Electronic Cigarettes and Indoor Air Quality: A Simple Approach to Modeling Potential Bystander Exposures to Nicotine

Conclusions: ... Under both the modelled and experimental scenarios, the levels of nicotine in the ambient air are substantially lower than workplace exposure limits and would not be anticipated to pose a health concern, a finding in agreement with [31].

Πηγή


Comparison of Select Analytes in Exhaled Aerosol from E-Cigarettes with Exhaled Smoke from a Conventional Cigarette and Exhaled Breaths

Conclusions: ...Total phenolic content in exhaled e-cigarette aerosol was not distinguishable from exhaled breath blanks, while total phenolics in exhaled cigarette smoke were significantly greater than in exhaled e-cigarette aerosol and exhaled breaths, averaging 66 µg/session (range 36 to 117 µg/session). The total carbonyls in exhaled e-cigarette aerosols were also not distinguishable from exhaled breaths or room air blanks. Total carbonyls in exhaled cigarette smoke was significantly greater than in exhaled e-cigarette aerosols, exhaled breath and room air blanks, averaging 242 µg/session (range 136 to 352 µg/session). These results indicate that exhaled e-cigarette aerosol does not increase bystander exposure for phenolics and carbonyls above the levels observed in exhaled breaths of air.

Πηγή


Τα παρακάτω αφορούν αυτούς που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο υποκαθιστώντας το με ΗΤ.

Characteristics, Perceived Side Effects and Benefits of Electronic Cigarette Use: A Worldwide Survey of More than 19,000 Consumers

Conclusions: The results of this worldwide survey of dedicated users indicate that ECs are mostly used to avoid the harm associated with smoking. They can be effective even in highly-dependent smokers and are used as long-term substitutes for smoking. High levels of nicotine are used at initiation; subsequently, users try to reduce nicotine consumption, with only a small minority using non-nicotine liquids. Side effects are minor and health benefits are substantial, especially for those who completely substitute smoking with EC use.

Πηγή


Quit and Smoking Reduction Rates in Vape Shop Consumers: A Prospective 12-Month Survey

Conclusions: We have found that smokers purchasing e-cigarettes from vape shops with professional advice and support can achieve high success rates.

Πηγή


Θα πρέπει να πώ ότι τα ποσά που παίζονται είναι τεράστια και δεν αναφέρομαι στις εταιρείες που ασχολούνται με το ΗΤ αλλά κυρίως σε αυτές που πλήττονται από αυτό (βλέπε Philip Morris, Reynolds, British-American Tobacco, Japan Tobacco, Imperial Tobacco κλπ) αλλά και τα κράτη τα οποία χάνουν τεράστια ποσά από την υψηλή φορολογία των προϊόντων καπνού. Ο πόλεμος συμφερόντων που μαίνεται είναι τεράστιος και εμείς είμαστε στην μέση.

Σαν πρώην καπνιστής (έκανα πρώτη προσπάθεια διακοπής το 2011 με τα προβληματικά και δύσχρηστα ΗΤ της εποχής εκείνης, τα παράτησα και τελικώς έσβησα το τελευταίο μου τσιγάρο τον Μάρτη του 2014) βρήκα τρομερή βοήθεια στην προσπάθειά μου να διακόψω μια συνήθεια 35 χρόνων. Θα χρειαζόταν σεντόνι για να αναφέρω την τεράστια βελτίωση που προέκυψε στα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων, σπιρομετρήσεων, καρκινικών δεικτών αλλά και της ίδιας της φυσικής μου κατάστασης. Από προσωπική εμπειρία λοιπόν το συνιστώ σε όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα.

Σίγουρα ο αέρας του βουνού είναι καλύτερος από τον ατμό του ΗΤ και δεν συστήνω σε κανέναν μη καπνιστή να αρχίσει το ΗΤ για λόγους μόδας, prestige ή άλλους. Όπως συστήνω και σε όποιον καπνιστή είναι μάγκας και έχει τα κότσια να κόψει το κάπνισμα cold turkey να το κάνει.


Και μερικές σύντομες συμβουλές σε νέους ατμιστές:

1. Διαβάστε και ενημερωθείτε. Μη περιμένετε σωστή ενημέρωση από τα καταστήματα. Τα συμφέροντά τους κοιτάνε, όχι τα δικά σας.

2. Ατμίζετε σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη θερμοκρασία (ή στην πιό χαμηλή ισχύ, ή στην χαμηλότερη τάση, ανάλογα με την συσκευή σας).

3. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αρώματα. Ξέρω ότι στην αρχή είναι δύσκολο, ξέρω ότι όταν πάει κάποιος στο μαγαζί λέει "θέλω ένα υγρό ίδιο με το Camel" κλπ, αλλά τουλάχιστον βάλτε σαν στόχο να μειώσετε το άρωμα που χρησιμοποιείτε. Αυτό μπορεί να γίνει με αραίωση του υγρού σας με νικοτινούχα βάση ίδιας συγκέντρωσης με το αρωματικό υγρό σας. Στο τέλος προσπαθήστε να ατμίσετε μόνο βάση (γλυκερίνη με/ή προπυλενογλυκόλη)

4. Μειώστε σταδιακά την συγκέντρωση νικοτίνης στα υγρά σας. Μη το κάνετε απότομα, υπάρχει ο κίνδυνος να μη σας καλύψει το ΗΤ και να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.

5. Εφ' όσον ατμίζετε, μη καπνίζετε ΟΥΤΕ ΕΝΑ τσιγάρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψετε το κάπνισμα! Τα 1-2 αργά ή γρήγορα θα γίνουν 10-12...
Άβαταρ μέλους
By JBT
#367897 Σιγά μην εκτίθιμι κιόλας :dizzy: Και Νοξίμα έβαλα και κάλτσες άλλαξα σήμερα το πρωί :yahoo:

Δεν θα επιβαρύνω την υγεία σου εάν με πετύχεις κάπου έξω.

Ελπίζω κι εσύ (λέμε τώρα).

:s_bye
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#367901
JBT έγραψε:Σιγά μην εκτίθιμι κιόλας :dizzy: Και Νοξίμα έβαλα και κάλτσες άλλαξα σήμερα το πρωί :yahoo:

Δεν θα επιβαρύνω την υγεία σου εάν με πετύχεις κάπου έξω.

Ελπίζω κι εσύ (λέμε τώρα).

:s_bye


Τεκμηριωμένη απάντηση ιατρού στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου!!!

Έτσι, συνέχισε να εκτίθεσαι... :iconcool: