Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nass
#353530 Πρέπει να είναι ίδιοι οι δίσκοι για RAID 1.

RAID 1 θέλεις αν έχει σημασία η ασφάλεια. Πχ. αν το NAS είναι η πρωτεύουσα αποθήκη δεδομένων σου. Διότι προσφέρει αυτόματο backup: αν ο ένας δίσκος σκάσει, ο άλλος έχει μία κόπια όλων των δεδομένων σου (BTW κάτι που ειπώθηκε παραπάνω, ότι "μερικά αρχεία μπορεί να λείπουν σε RAID 1" δεν ισχύει, εξ΄ορισμού το RAID 1 θεωρεί μια ενέργεια εγγραφής πετυχημένη όταν τελειώσει επιτυχώς και στους 2 δίσκους της συστοιχίας). Αν έχεις RAID 1 δεν χρειάζεσαι backup εκτός της περίπτωσης φυσικής καταστροφής ή κλοπής (στην οποία περίπτωση πρέπει να έχεις backup τα κρίσιμα αρχεία σου εκτός σπιτιού σε ένα USB δίσκο.

Αν το έχεις για Backup πραγμάτων που έχεις έτσι και αλλιώς αλλού, τότε προφανώς δεν χρειάζεσαι backup του backup (OK κάποιοι θα πουν ότι χρειάζεται, σεβαστές οι απόψεις, προσωπικά διαφωνώ -πάντα για οικιακή χρήση μιλάμε και πάντα πλην κρίσιμων αρχείων, βέβαια το "κρίσιμα αρχεία" είναι διαφορετικό για τον καθένα, αν πχ. "κρίσιμα αρχεία" είναι όλες οι ψηφιακές φωτογραφιών 100άδων GB τότε ίσως είναι δύσκολο να το κάνεις off-site backup οπότε το RAID 1 γίνεται καλή επιλογή) Οπότε θεωρώ όχι μόνο το RAID 1 αλλά και το 2-bay NAS υπερβολή, για τους λόγους που εξήγησα και πάντα με την αίρεση του ορισμού του "κρίσιμου αρχείου".

Εγώ πχ. έχω ένα δίσκο 2 TB στο NAS και όλα τα αρχεία μου (όχι μόνο τα κρίσιμα) σε 2 εξωτερικούς σκληρούς USB 1 TB ο καθένας. Δεν χρειάζομαι RAID 1 αλλά θα πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω αν γεμίσω το NAS.

Για το RAID 5 /6 όντως είναι υπερβολή για οικιακή χρήση.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#353552 ^ είναι πολύ σημαντικό να έχεις ό,τι αρχεία εσύ θεωρείς σημαντικά (φωτο πχ κάποιος) σε διαφορετική τοποθεσία.

Κι ας μην κάνεις back up καθε μέρα σ αυτή...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#353560
nass έγραψε:Πρέπει να είναι ίδιοι οι δίσκοι για RAID 1.

Νομίζω πως το "πρέπει" δεν είναι σωστή έκφραση.
Θα έλεγα πως το σωστό είναι το "συνηθίζεται", αλλά μπορείς να βάλεις και δύο εντελώς διαφορετικούς δίσκους, γνωρίζοντας φυσικά πως η ταχύτητα και η χωρητικότητα θα είναι αυτές του χειρότερου από τους δύο. Δηλαδή:
-Αν ο ένας είναι 5400 στροφές/λεπτό και ο άλλος 7200 σαλ, τότε η ταχύτητα της συστοιχίας, είναι αυτή του πρώτου.
-Αν ο ένας είναι 1Terra και ο άλλος 2Terra, τότε ο διαθέσιμος χώρος σου είναι 1Terra.
Βέβαια, διαφορετικούς δίσκους μία φορά μόνον δοκίμασα, και έπαιξαν μια χαρά, τις περισσότερες φορές ήταν ίδιοι. Και μιλώ για IBM server και RAID1 από SATA WD σε SATA ΙΒΜ (δεν ξέρω ποιος τους φτιάχνει).
Είχε στηθεί το σύστημα σε RAID1 με έναν δίσκο μόνον (τον WD). Κουμπώθηκε κατόπιν ο ένας IBM, συγχρόνισε το RAID, κατόπιν αφαιρέθηκε ο WD και μπήκε ο δεύτερος IBM. Όλοι βέβαια είχαν την ίδια χωρητικότητα, αλλά ισχύει ο παραπάνω κανόνας.
nass έγραψε:Για το RAID 5 /6 όντως είναι υπερβολή για οικιακή χρήση.

Συμφωνώ απόλυτα. Απλώς πασάρεται σαν η φθηνή λύση για μπόλικο χώρο. Το θέμα είναι πως αν σου συμβεί η στραβή, τον ήπιες, χάνεις τα πάντα όλα (μιλώ για το RAID5 και χωρίς hot spare ή κάτι τέτοιο). Και πάλι, το RAID5 εγώ θα το εμπιστευόμουν μόνον για αρχεία μη κρίσιμα. Πχ στην δουλειά το χρησιμοποιώ μόνον για χώρο αποθήκευσης εγγραφών καμερών, χωρίς λειτουργικό πάνω του ή κάτι τέτοιο. Και πάλι, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος σε μια στραβή, να χαθούν τα πάντα. Αν σε ενδιαφέρει η αξιοπιστία, η λύση είναι το mirroring σε δεύτερη συστοιχία ή backup.
Άβαταρ μέλους
By nass
#353563
Anonymous Founder έγραψε:Νομίζω πως το "πρέπει" δεν είναι σωστή έκφραση.
Θα έλεγα πως το σωστό είναι το "συνηθίζεται", αλλά μπορείς να βάλεις και δύο εντελώς διαφορετικούς δίσκους, γνωρίζοντας φυσικά πως η ταχύτητα και η χωρητικότητα θα είναι αυτές του χειρότερου από τους δύο.


Δεκτή η διόρθωση, είναι περισσότερο θέμα του controller του RAID, παλιότερα δεν δέχονταν διαφορετικούς δίσκους αλλά όντως τώρα είναι όπως τα λες.

Anonymous Founder έγραψε:Συμφωνώ απόλυτα. Απλώς πασάρεται σαν η φθηνή λύση για μπόλικο χώρο. Το θέμα είναι πως αν σου συμβεί η στραβή, τον ήπιες, χάνεις τα πάντα όλα (μιλώ για το RAID5 και χωρίς hot spare ή κάτι τέτοιο).


Εδώ διαφωνώ, μήπως μιλάς για RAID 0 ? Αναφέρομαι σε απώλεια δεδομένων. Αν στο RAID 5 σκάσει ένας δίσκος τότε βγαίνει off-line μέχρι να τον αντικαταστήσεις (όπου αν έχεις hot spare η αντικατάσταση γίνεται αυτόματα), κάνει rebuild (όπου εδώ ίσως να αναφέρεσαι με τη "στραβή", το σενάριο που έλεγε παραπάνω ο Wagner669, αν και δεν είναι τόοοοοσο πια συνηθισμένο) και μετά από μερικές (έως πολλές) ώρες είναι έτοιμο.

Αν με το "μη κρίσιμα" δεν αναφέρεσαι σε απώλεια δεδομένων αλλά στο χρόνο off-line μέχρι το rebuild, τότε ΟΚ (αν και για αυτό έχει φάρμακα).

Anonymous Founder έγραψε:Και πάλι, το RAID5 εγώ θα το εμπιστευόμουν μόνον για αρχεία μη κρίσιμα.


Βασικά οι περισσότερες μεγάλες βάσεις δεδομένων έτσι λειτουργούν πχ. log files σε RAID 1 και δεδομένα σε RAID 5/6. Καλό το RAID 1 (ή RAID 10) αλλά έχει μεγάλο overhead σε απώλεια χωρητικότητας (50%). Εξαρτάται και από το budget προφανώς.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#353570 Όχι, προφανώς δεν μιλάω για RAID0 και όταν λέω τον ήπιες, εννοώ σε μια περίπτωση που όλα έχουν πάει στραβά. Το θέμα με το RAID5 είναι πως είναι πολύ πιο picky από το RAID1 στους δίσκους που θα παίξεις. Αν στήσεις σήμερα ένα σύστημα με RAID5 και την ακούσει ένας από τους δίσκους μετά από χρόνια, άντε ψάξε να βρεις δίσκο να το κάνεις rebuild με παρόμοιες προδιαγραφές. Γενικώς, είναι πιο μπελαλίδικο, αν και τόσο αυτό, όσο και το πιο ασφαλές RAID6 είναι αναντικατάστατα όταν θέλεις μεγάλο χώρο.

RAID5 έχω φτιάξει σε πολλά συστήματα, αλλά να λέμε και τα προβλήματά του. Write hole θα συμβεί πιο εύκολα και θα διορθωθεί πιο δύσκολα. Μόνον και μόνον το γεγονός πως το rebuild του κρατάει πολύ και μπορεί να αποτύχει, είναι ένα τεράστιο θέμα. Για τις περισσότερες οικιακές εφαρμογές και με την χωρητικότητα των δίσκων σήμερα, το RAID1 είναι παραπάνω από αρκετό. Και σχεδόν εγγυάται, πως θα έχεις πάντα τα δεδομένα σου ασφαλή.
Άβαταρ μέλους
By Wagner669
#353665
corsair έγραψε:
rx8_drifter έγραψε:https://www.amazon.com/Elements-Portable-External-Drive-WDBU6Y0020BBK-EESN/dp/B00D0L5BH8/ref=sr_1_1?s=pc&ie=UTF8&qid=1484497855&sr=1-1&keywords=western+digital+external+hard+drive



approved?



οχι γιατι ο δισκος μέσα ειναι soldered με την USB θυρα. Αν υπάρχει αστοχια στο ολοκληρωμενο του USB, το χεις παρει ολο στο χερι. Δεν μπορεις να βγαλεις τον δισκο να τον διαβασει καπου και να σωσεις οτι σωζεται.
αρι
Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις εναν SATA 2.5αρι και μια θηκη.


+1
Ο δισκος μεσα ειναι καπως ετσι:
Εικόνα
Αν χαλασει κατι, τον ηπιες....
Δεν μπορεις να βγαλεις τον δισκο και να παρεις τα δεδομενα σου.


sknipper έγραψε:Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση (wagner+corsair). Όλα όσα μου είπατε ήταν ωραία και κατανοητά μέχρι που το θέμα σοβάρεψε και άκουσα για RAID πάνω από 1 και κάτι άλλα που δεν μπορώ καν να επαναλάβω!
Πάντως σε συγκριτικά Synology-Qnap έλεγαν ότι η πρώτη έχει πιο εύκολο λογισμικό αλλά η δεύτερη μακράν πιο βαρβάτο hardware. Πιθανόν να έχει να κάνει με το τι συγκρίνεις. Αφού όμως το λέτε, Synology θα είναι.
- και κατάλαβα ότι αν είναι να προβώ από το από 2,5άρι δισκάκι USB3 σε κάτι παραπάνω καλύτερα να είναι τέτοιο με 2 σκληρούς και όχι από τα άλλα.
- μπορεί σε RAID 1 (αυτό που γράφονται τα ίδια και στους 2 δίσκους) να είναι διαφορετικοί οι δίσκοι ή πρέπει να είναι ίδιοι; Δεν κατάλαβα τι κάνεις αν έχεις αρχικά έναν και θέλεις να προσθέσεις κι άλλον έναν και να τους βάλεις σε RAID 1.


Υπαρχουν πολλα που μπορεις να διαβασεις σχετικα με το RAID και να μαθεις για τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτιματα του καθε συνδιασμου.
Για απλη οικιακη χρηση το Raid 1 (mirroring) θα σε καλυψει μια χαρα.

Στο Raid 1 οι δισκοι μπορει να ειναι διαφορετικοι, αλλα ΔΕΝ ειναι οτι καλυτερο.
Εγω επιμενω να ειναι παντα δυο ΙΔΙΟΙ δισκοι

Αν παρεις ενα two-bay Synology 'η Qnap τωρα και βαλεις αρχικα εναν δισκο (πχ 3TB), δεν εχεις RAID.
Αργοτερα που θα παρεις αλλον εναν δισκο, ιδιο (κατα προτιμηση) με τον πρωτο, θα μπορεις να ρυθμησεις το NAS να τους βαλει σε RAID, αλλα αυτο, καλο θα ηταν να το αποφυγεις.

ΙΜΗΟ κανε υπομονη μεχρι να εισαι σε θεση να διαθεσεις το ποσο που χρειαζεται για 2-bay NAS και τους δυο δισκους και τα αγοραζεις ολα μαζι. Παραλληλα, οι τιμες δεν μενουν σταθερες και συνηθως μειωνονται και για τα NAS και για τους δισκους
Άβαταρ μέλους
By babakos
#353675
corsair έγραψε:
Scotch έγραψε:
mirage έγραψε:Να παρεις εναν Synology. Ασε τα ημιμετρα.

Θα χρειαστώ διδακτορικό στην πληροφορική μετά όμως για να τον αξιοποιήσω; :vava:


ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ... αν μπορεις να χρησιμοποιεις ενα smartphone τοτε μπορεις και το Synology. Μην ασχοληθεις με σαβούρια της WD.

Εναλλακτικά βλέπεις και QNAP.


Synology ή Qnap .. Ολα τα άλλα ειναι ημίμετρα δυστυχώς.
Απλά κοστιζουν λίγο έως πολύ παραπάνω, αλλά at the end of the day που λέμε και στην Ελλάδα, ότι πληρώσεις θα πάρεις..
Άβαταρ μέλους
By babakos
#353686
Scotch έγραψε:Εγώ όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και διάφορα άλλα κρυπτογραφημένα ή μη αρχεία τα αντιγράφω σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, από τον οποίο αυτόματα ανεβαίνουν εδώ. Όταν με το καλό ανέβουν, τα σβήνω από την πηγή (κινητό, κάμερα, κλπ). Αν βιάζομαι να τα σβήσω από την πηγή, κάνω και μία κόπια σε άλλον εξωτερικό. Την τελευταία φορά, λόγω βιασύνης, δεν πρόλαβα να κρατήσω αντίγραφο σε δεύτερο εξωτερικό και πριν προλάβει να ανέβει το υλικό, τα 'παιξε ο 1ος δίσκος :slap: .


Το ιδιο χρησιμοποιώ και εγώ. Σε λύσεις τυπου crashplan η VDSL γραμμή pays off... και ζητάς ακομα καλύτερες ταχύτητες upload..
Άβαταρ μέλους
By InFiNiTy
#353750 Επειδή έχω ένα υπόλοιπο στο plaisio και δεν χρειάζομαι κάτι, λέω να πάρω ένα NAS. Επειδή δεν έχει synology, είδα το Netgear ReadyNAS 104.
Υπολογίζω να μου βγει περίπου 80 ευρώ. Αξίζει; Μήπως να περιμένω να πάρω στο μέλλον κάποιο synology?
Οι υπολογιστές που θα κάνει Backup είναι 3 Mac.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#353767 Ψάχνω ένα access point το οποίο να παίρνει ethernet και να βγάζει wifi (όχι δηλαδή wifi extender). Θέλω να έχει όλα τα τελευταία πρότυπα, B/G/N, 5GHz κτλ και να έχει αρκετή ισχύ.
Άβαταρ μέλους
By Wagner669
#353911
fubar.gr έγραψε:Ψάχνω ένα access point το οποίο να παίρνει ethernet και να βγάζει wifi (όχι δηλαδή wifi extender). Θέλω να έχει όλα τα τελευταία πρότυπα, B/G/N, 5GHz κτλ και να έχει αρκετή ισχύ.


Τιμη και ΜΑΚΡΙΑ απο Netgear
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#353940 Εγώ για αυτή τη δουλειά χρησιμοποίησα ένα παλιό modem router που είχα και καθόταν, σε ?bridging mode ακολουθώντας οδηγίες και Links από το παρόν θέμα. Και μάλιστα το ethernet το πήρε από powerline (μεταφορά σήματος μέσω ηλεκτρικού δικτύου του σπιτιού). Κάνω τη δουλειά μου ωραιότατα.
Άβαταρ μέλους
By Wagner669
#354108
sknipper έγραψε:Εγώ για αυτή τη δουλειά χρησιμοποίησα ένα παλιό modem router που είχα και καθόταν, σε ?bridging mode ακολουθώντας οδηγίες και Links από το παρόν θέμα. Και μάλιστα το ethernet το πήρε από powerline (μεταφορά σήματος μέσω ηλεκτρικού δικτύου του σπιτιού). Κάνω τη δουλειά μου ωραιότατα.


Θελει AC access point με 5GHz
Άβαταρ μέλους
By g47
#354121
g47 έγραψε:
QsisVTS έγραψε:χώσε και ο,τι γίνει

μνήμες μην πειράξεις :rtfm:

από πρόγραμμα της asus για o/c σε κάρτα εγώ προσωπικά δεν έχω καλή εμπειρία αλλά δοκίμασέ το αν θες

πες μου μόνο με τι τάση παίζει


Μολις τελειωσε το stress test.
Δοκιμασα 4.6 GHz @ 1.30 v.
Δεν ιδρωσε καν.
Το προγραμμα της asus μου εδωσε 49 C average και maximum τους 52.
Το προγραμμα του Aida λιγο διαφορετικα.
Η noctua ετρεχε μονιμα στις 500 στροφες αθορυβα και δεν ανεβηκε καθολου πιο πανω.

Μπορει καποιος να μου πει γιατι εβλεπα μαξιμουμ core voltage 1.328v αφου ειχα βαλει το cpu core voltage overide (οπως λεγεται η ρυθμιση στη μητρικη μου) στα 1.30? Ηταν το μονο που με παραξενεψε.
Τωρα τι κανουμε?
Το βαζω στα 4.7 και βαζω τo voltage στο 1.33 η το αφηνω? :hmmm:

Εικόνα

Εικόνα


edit: Βρηκα απαντηση, το voltage που κοιταγα ηταν το vid, με ενδιαφερει το vcore το οποιο ηταν σωστα στο 1.296-1.30.


Eπανερχομαι γιατι τελικα ηταν πολυ πιο δυσκολο απο οσο νομιζα και χρειαστηκαν απειρες δοκιμες και restart. Και εκει που νομιζεις οτι ειναι τερας σταθεροτητας και περναει τα burn tests, βαζεις το witcher να δεις πως παιζει και τρως μπλε οθονη.
Ηθελα να χρησιμοποιησω adaptive voltage και οχι manual γιατι το δευτερο τρεχει μονιμα στο voltage που του εχει θεσει και δε πεφτει. Με adaptive ομως ειχα spikes τα οποια φθανουν και το 0.05v οσο και αν πειραζα το llc.
Οποτε στα 4.7 GHz ενω ημουν stable στα 1.340 (με μαχ temp 71 C και average 68) ειχα spikes στα 1.392v και ποιο σπανια στα 1.408. Ηθελα να μεινω κατω απο τα 1.350v με adaptive αυστηρα, οποτε αναγκαστικα πεφτω στα 4.6GHz.
Ειμαι stable με 1.280v με max temp 66C και average 62 και spikes στα 1.324v.
Aν εβαζα manual δεν θα εκανα τιποτα απο ολα αυτα, ουτε πειραματισμους με offset αρνητικα, θετικα κλπ αλλα ας οψεται οτι δε θελω να την καιω συνεχεια. Αν και με τρωει να αγορασω ενα Performance Tuning Protection Plan στα 29 ευρω και να την βαλω μονιμα στα 4.8 GHz στα 1.420v.

Btw στοκ φθανει σε spikes τα 1.445v με optimised defaults :dizzy:
οποτε παλι καλα που την υπερχρονιζω. :lol:


Επομενο task η gpu. Σε benchmark με στοκ ρυθμισεις στη καρτα, στο rise of the tomb raider με ολα high στα 4k πιανω ηδη 56 fps average και φαινεται :metalo: