Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#350386 Θυμάμαι την περίπτωση του 2ου αδερφού μου που το σόι του πατέρα δεν ήθελε το όνομα του παππού από τη μεριά της μητέρας με τη δικαιολογία ότι ακούστηκε ήδη δύο φορές, ενώ ήταν πιο λογικό να πάρει το όνομα της γιαγιάς από την πλευρά του πατέρα :lol:
Η μαμά ήταν ανένδοτη και φυσικά έγινε το δικό της που στην τελική ήταν και το σωστό. Κανένα χρόνο κάνανε να τον φωνάξουν με το όνομά του, φίλε τον προσφωνούσαν. :slap:
Κάτι αντίστοιχα με επεμβάσεις παππούδων διάβασα και πιο πριν και είναι κάτι που το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να κόβεται μαχαίρι. Δεν ξέρω σε άλλους πολιτισμούς τι γίνεται αλλά στην Ελλάδα βλέπω τους γονείς ενός ζευγαριού να επεμβαίνουν σε τεράστιο βαθμό και μάλιστα τις περισσότερες φορές να θέλουν να γίνει το δικό τους. Ουκ ολίγες φορές είναι και αιτίες διαζυγίων.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#350399
dimik έγραψε:Αυτά τα ονόματα είναι πταίσματα, έχω απαικτα τοπικά παραδείγματα... Χρυσταλλω, Κυριακού, Ανδρουλα, Μηλιά, Πανικος, Χριστακης, Αντωνακης και όλα αυτά επίσημα σε ταυτότητες.

< >


Ντάξει, γενικά οι Κύπριοι παίζουν σε άλλα επίπεδα αστειότητας. :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By Eliaskat
#350438
kyr80 έγραψε:Δεν απαντάς, και ούτε και είσαι υποχρεωμένος.
Γράφεις κάτι δημόσια, και κρίνεσαι. Όπως όλοι μας. Δε σου αρέσει; Δε γράφεις.

Δεν σου αρέσουν οι απαντήσεις μου; Αδιαφόρησε. Σε προσβάλουν; Κάνε με report. Τόσο απλά :)


όλοι μας κρινόμαστε για αυτά που γράφουμε, αλλά εσένα ποιος σου ζήτησε να γράψεις την άποψη σου για το τι ψήφιζα η ψηφίζω ?

και οπως γραφεις και εσυ

Δεν σου αρέσουν οι απαντήσεις μου; Αδιαφόρησε. Σε προσβάλουν; Κάνε με report. Τόσο απλά

Δεν σου άρεσε η άποψη μου επί του θέματος , κοιτά το επόμενο ποστ,

έχεις κάτι δικό σου να προσφέρεις στο νήμα η άπλα σου αρέσει να δημιουργείς αντιπάθειες ?
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#350442
nass έγραψε:
21 quadra έγραψε:Ζούμε ( ακόμα ) σε μια χώρα που ακόμα ευτυχώς κρατάει τις παραδόσεις,


Δεν είναι όλες οι παραδόσεις καλές.
Αλλιώς να κρατήσουμε την παρθενία (κομπλέ με ματωμένο σεντόνι), την προίκα, την αλλαγή του επωνύμου της γυναίκας, την ποινικοποίηση της μοιχείας κτλ.

Ειδικά για το θέμα του ονόματος έχουν γίνει εγκλήματα και έχουν χωρίσει ζευγάρια (ξέρω προσωπικά περίπτωση).

Και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον προσήκοντα σεβασμό στους γονείς.

21 quadra έγραψε:οι από παντού ισοπεδώσεις που προσπαθούν μερικοί να περάσουν εδώ ίσως στην πραγματικότητα τους και να μην ισχύουν και να νιώθουν έτσι τάχα μου επαναστάτες... για μια μέρα, γιατί άλλο πρόοδος και άλλο ισοπέδωση για την ισοπέδωση.


Εσύ δηλαδή τώρα δεν ισοπεδώνεις ?

Δεν σε υποχρέωσα να δώσεις στο παιδί σου άσχετο όνομα, εσύ γιατί με λοιδωρείς που δεν ήθελα (ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου, φάση "σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός") να δώσω στο δικό μου παιδί το όνομα της γιαγιάς του ?


Νιώθω την υποχρέωση να απαντήσω και δημόσια, όταν εννοούσα παραδόσεις δεν είχα στο μυαλό μου όσα αναφέρεις σαν παραδόσεις γιατί αυτές δεν είναι παραδόσεις που πρέπει να μείνουν, αλλά παραδόσεις που έχουν ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρούν ακόμα τους ανθρώπους, αυτές και άλλες σαν αυτές πρέπει να εκλείψουν.

Τον μεγάλο γιό τον είπαμε Αντώνη από το όνομα του πατέρα μου που τον είχα χάσει πρίν 2 χρόνια, τον αγαπούσα γιατί μας μεγάλωσε μόνος του, είμαστε 3 αδέλφια, είχε χάσει την γυναίκα του, την μητέρα μου δηλαδή όταν ήμουν 8 μηνών και δεν ξαναπαντρεύτηκε γιατί δεν ήξερε αν η νέα του γυναίκα θα μας αγαπούσε και θα μας φρόντιζε, άρα του χρωστούσα αυτό το ελάχιστο, έτσι ένιωθα και έτσι έπραξα.

Τον μικρό τον είπαμε Στέφανο από επιλογή της γυναίκας μου, η οποία ήταν 8 αδέλφια, 6 αγόρια και 2 κορίτσια και όλα έχουν βγάλει από ένα Γιάννη ή μια Γιάννα από τον πατέρα τους, δεν ήθελε λοιπόν η γυναίκα μου έναν ακόμη Γιάννη στην οικογένεια, ο συγχωρεμένος ο πατέρας της μέχρι που πέθανε, τον μικρό δεν το αποκάλεσε ποτέ με το όνομα του, τον έλεγε Προκόπη, σαφώς ανοησία του και του τα είχα χώσει σε έντονο ύφος μια ημέρα που δεν ήμουνα στις καλύτερες μου. γιατί και η υπομονή έχει τα όρια της.

Αυτά για την τάξη, γιατί δεν θέλω να θεωρούμε οτι έχω απηρχαιωμένα μυαλά γιατί απλά δεν έχω, σαφώς και διαφοροποιούμαι όταν κάτι δεν μου κολλάει όπως δεν μπορώ να δεχθώ σαν πρόοδο κάποια πράγματα που κάνουν οι σύγχρονοί μας Έλληνες από μαϊμουδισμό και μόνο.
Άβαταρ μέλους
By otso
#350453 Παναγιωτη εγω θα του ειχα χωσει το 45αρι στο στομα και θα του ελεγα οτι την επομενη φορα που θα μαθαινα οτι το ειπε τα μυαλα του θα σκορπαγαν , σχεση δε θα ειχα κοψει εντελως . Γιατι το λεω αυτο και γιατι ειμαι απολυτος , επειδη ειχα θεια που ζουσε στα χρονια των δεινοσαύρων δεν ανοιγε ποτε το σπιτι δεν μιλαγε σε κανεναν ,σινεμα δεν ηξερε τι ηταν ουτε στα πανηγυρια του χωριου πηγαινε , αυτη η γυναικα ειχε γελοίο ονομα και μονο ενα παιδι, και ειπε στον γυιο της αν κανεις κοριτσι να μην βαλεις το ονομα μου , ε ποσο μαλλον ο πεθερος σου που το ειχε ακουσει και οχι μια φορα , αυτου δεν μιλαμε ουτε για παραδοσεις ουτε για τιποτα .
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#350461 Προσπαθώ να μην κολλάω και να πηγαίνω παρακάτω όταν απέναντι μου έχω την ανοησία, την άγνοια, την προκατάληψη και όλα όσα κάνουν ολικά κουτό έναν άνθρωπο, δεν κρατώ κακίες, απλά χαμογελώ και προχωράω γιατί η ζωή είναι μικρή να την αναλώνω σε μικρότητες και αστεία πράγματα και μάλλον και ο μικρός μου έχει την ίδια άποψη γιατί όταν τον φώναζε Προκόπη ο παππούς του του έλεγε με χαμόγελο, παππού όπως και να με λές Στέφανο με βάφτισαν.
Άβαταρ μέλους
By Serf
#350548 Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η βάφτιση δεν αποτελεί de facto διοικητική πράξη (ονοματοδοσίας) και άρα δεν είναι δεσμευτικό το όποιο όνομα ακουστεί στην εκκλησία (επειδή ο νονός τα "πήρε" από τον "ριγμένο" παππού, κτλ).

Kατά τη δήλωση της βάφτισης στο ληξιαρχείο ο γονείς επικυρώνουν την ονοματοδοσία (εφόσον δεν έχει προηγηθεί της βάφτισης). Αν δεν την επικυρώσουν και οι δύο, δεν έχει ισχύ.

Από http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/Nom344-1976lp.pdf
" Άρθρο 25 ".
" Ονοματοδοσία".
ο όνοµα του νεογνού καταχωρίζεται στη ληξιαρχική πράξη της γέννησης ύστερα από δήλωση των γονέων του που ασκούν τη γονική µέριµνα ή του ενός από αυτούς εφόσον έχει έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δηµόσια, δηµοτική ή κοινοτική αρχή.
Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα. Αν και ο δυο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική µέριμνα, το όνοµα καταχωρίζεται µε δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.
Η γενομένη σύμφωνα µε τα ανωτέρω δήλωση ονοματοδοσίας δεν ανακαλείται"
***Το άρθρο 25 αντικαταστάθηκε ως άνω διά του άρθρου 15 του Ν. 1438/1984 (Α΄60).


Η βάφτιση δηλώνεται στο ληξιαρχείο για να προστεθεί το θρήσκευμα στο "βιβλίο γεννήσεων":

Καταχώρισις βαπτίσεως εις το βιβλίον γεννήσεων.
Άρθρον 26.
1. Η βάπτισις καταχωρίζεται εις το περιθώριον της ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως εντός ενενήκοντα ηµερών από της τελέσεως αυτής, επί τη προσαγωγή δηλώσεως του τελέσαντος ή συμπράξαντος εις την ιεροπραξίαν θρησκευτικού λειτουργού. "Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, η σχετική δήλωση γίνεται δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται, όµως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ίδιου νόμου".
***Το εντός " " δεύτερο εδάφιο αντικαταστάθηκε ως άνω µε την παρ.8.2 του άρθρου 26 του Ν.2130/1993 (ΦΕΚ Α 62)
2. Υπόχρεοι προς δήλωσιν της βαπτίσεως είναι: α) ο βαπτισθείς, εφ’ όσον έχει συµπληρώσει το 14ον έτος της ηλικίας του, β) ο πατήρ ή η µήτηρ ή άλλος έχων την επιμέλειαν του προσώπου αυτού, γ) ο ανάδοχος και δ) οι συγγενείς εξ αίματος του βαπτισθέντος μέχρι και του τρίτου βαθμού, εφαρμοζομένης της παραγράφου 2 του άρθρου 21.

3. Η εν τη περιθωρίω ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως σηµειουµένη βάπτισις περιλαµβάνει την χρονολογίαν της βαπτίσεως, το εις το νεογνόν τυχόν δοθέν όνοµα, το όνοµα και επώνυµον του δηλούντος, του αναδόχου, του ιερέως και των τυχόν κατά το άρθρον 10 προσληφθέντων µαρτύρων.


Από http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/astikhs_dhmotikhs_katastashs/themata_astikis_dhmotikhs_katastasis/syxnes_erotiseis_astikis_dhmotikis_katastasis/N_4144_lixiarxikes_praxeis_syxnew_erotiseis/onomatodosia/

12-09-2014 Έπεσε στην αντίληψή μας έγγραφό σας σχετικά με την ονοματοδοσία τέκνου. Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν πρέπει πριν τη βάπτιση να προηγείται υποχρεωτικά η ονοματοδοσία ή αν μπορούν οι γονείς να δώσουν όνομα στο παιδί τους και με τη βάπτιση;

Η βάπτιση αποτελεί κτήση θρησκεύματος.
Η βάπτιση θεωρείται και κτήση κυρίου ονόματος, όταν στη δήλωσή της προβαίνουν και οι δύο γονείς από κοινού. Αν λοιπόν στη δήλωση της βάπτισης προβούν και οι δύο γονείς από κοινού (ή ο ένας με εξουσιοδότηση του άλλου), τότε θεωρείται και ονοματοδοσία (πρόσδοση κυρίου ονόματος).
Άβαταρ μέλους
By Andreasdik
#350593 Πάντως εμάς το 2014 που βαφτίσαμε τη μικρή ο παπάς μας έβαλε να υπογράψουμε, πρίν γίνει το μυστήριο, τι όνομα θα δωθεί.
Δεν τον ενδιέφερε να υπογράψει η νονά, ούτε τι θα πει....
Άβαταρ μέλους
By Eliaskat
#350594 Έτσι για να αποφύγουν τα ευτράπελα , γονείς και νονοί κανονίζουν τα του ονόματος μαζι με το οικονομικό από πριν ..
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#350809
Eliaskat έγραψε:όλοι μας κρινόμαστε για αυτά που γράφουμε, αλλά εσένα ποιος σου ζήτησε να γράψεις την άποψη σου για το τι ψήφιζα η ψηφίζω ?


Μα για αυτό λέω "γαργάρα". Ποσώς με ενδιαφέρει τι ψήφισες ή τι έκανες προσωπικά με τα ονόματα. Την άποψη καυτηριάζω. Την ακόλουθη....
Eliaskat έγραψε:Οταν γνωρισα την συζηγο μετα την προταση γαμου και πριν απαντησει εξηγησα καποια πραγματα ενα απο αυτα ηταν και το ονομα.
Το πρωτο παιδι θα παρει το ονομα του απο την οικογενεια μου! Το δευτερο δικο σου ,εκτος απο το ονομα του πατερα σου (του εχω αδυναμια...)
ουτε μα ουτε μου , μιλημενα συμφωνημενα δεν θα εκανα πισω ποτε σε συμφωνημενα πραγματα.
Τωρα κατι αρχαιοελληνικά και λοιπες μλκιες με τσαντιζουν γιατι δεν φυτρωσαμε μας μεγάλωσαν !!

οταν βαφτισα το παιδακι του φιλου μου τους ειπα ναι αλλα με το δικαίωμα του νονου ..
Η συζηγος του σφιχτικε λιγο αλλα εγω δεν μασησα, ειπα το βαφτίζω και το ονομα κανονικα το διαλεγει ο νονος !
μα, μου απο την συζηγο ,ο φιλος μου έσφιγγε το χερι απο κατω, ηθελε 2 ονοματα και ασχετα...
Το μαναρι μας πηρε το ονομα της γιαγιας του .

Αυτή είναι λογική Πασόκου του 80(μονά-ζυγά δικά μου). Ακόμα και αν ψήφιζε ΝΔ ή κόμμα κυνηγών. Οπότε το θέμα ψήφου ήταν χιούμορ, που ήθελες να το πάρεις στραβά, γιατί σε βόλευε. Μπορεί και να ήταν άστοχο, ως χιούμορ, αλλά δεν απάντησες στην ουσία.

Τα υπόλοιπα είναι τα παρακάτω...
Eliaskat έγραψε:
kyr80 έγραψε:
Eliaskat έγραψε:
kyr80 έγραψε:
Eliaskat έγραψε:Γιατι ποιος σας ειπε οτι ο νονος μας δεν διαλεξε ?

Ρωτηστε και ποιος διαλεξε τον νονο ...

το κορυφαιο της ιστοριας ο πατερας μου οταν ακουστηκε το ονομα του εκλαιγε απο την χαρα του ...


Δηλαδή εσύ νταηλίκι διάλεξες το όνομα του βαφτηστηριού.... Αλλά στο δικό σου παιδί, ΠΡΙΝ γεννηθεί, είχες κάνει ξήγα στη μελλοντική γυναίκα σου.....
Ωραίος...
Φαντάζομαι Πασοκ το 80 και Σύριζα πλέον...



μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια...


Επί της ουσίας, γαργάρα.... ok.


μαλλον δεν το καταλαβες... googlaρε το .. και μην το συνεχίζεις


Eliaskat έγραψε:και οπως γραφεις και εσυ

Δεν σου αρέσουν οι απαντήσεις μου; Αδιαφόρησε. Σε προσβάλουν; Κάνε με report. Τόσο απλά

Δεν σου άρεσε η άποψη μου επί του θέματος , κοιτά το επόμενο ποστ,

έχεις κάτι δικό σου να προσφέρεις στο νήμα η άπλα σου αρέσει να δημιουργείς αντιπάθειες ?

Γουστάρω αντιπάθειες..... Αλλά πριν, έχω γράψει τι έκανα-θα κάνω
kyr80 έγραψε:Επειδή περιμένω 2... Σενάρια:
α) 2 αγόρια. Το ένα Νικήτας στο όνομα του πεθερού μου, που πέθανε άδικα τόσο νέος. Το έζησα σε τέτοιο βαθμό από τη γυναίκα μου το 2003, που το έθεσα εγώ σαν όνομα. Το άλλο θα το πω μάλλον Άρη. Άρη σκέτο. Όχι Αριστείδη ή Αριστοφάνη ή Αρίσταρχο κλπ. Άρης. Εκ του Αρη Θεσσαλονίκης :rtfm:
β) 2 κορίτσια. Το ένα Μαργαρίτα και το άλλο άγνωστο.
Γ) αγόρι + κορίτσι προφανώς τα 2 πρώτα.

Υπάρχουσα κατάσταση....
Ο πατέρας μου, μάλλον θα θυμώσει..... Γεννημένος το 1938, αδυνατεί να καταλάβει ότι τα παιδιά θα είναι δικά ΜΟΥ. Αυτός διάλεξε για εμένα, εγώ θα διαλέξω για τα δικά μου. Τα δικά μου θα διαλέξουν για τα δικά τους κλπ. Η μάνα μου το ίδιο. Άλλωστε για το "Κυριάκος" είχε γίνει σφαγή.... "Θεόδωρο" ήταν να με πούνε, μέχρι καμιά ώρα πριν την κολυμπήθρα.

Η πεθερά μου είναι Γερμανίδα, οπότε στα τομπολίνια της. Αν και ακολουθεί τα περισσότερα από τα Ελληνικά έθιμα.


Για να πάρω απάντηση:
kyr80 έγραψε:
italakias έγραψε:Μην του δωσεις ονομα Αρης γιατι θα τον φωναζουν παπαρι.

Δυο παιδια ρε γαιδουρι,δωσε στο ενα το ονομα του πατερα σου.


:lol: Θα με πνίξεις. :lol:

Το όνομα τους πατέρα μου, δε μου αρέσει. Δε θα διαιωνίσω την κατάσταση.

Ονοματοδοσία θα παίξει, εννοείται.


Δεν το έπαιξα ιστορία, του στυλ: "ποιον είπες γαϊδούρι".... Ίσα-ίσα απάντησα. Διότι αφού μπαίνω σε ένα φόρουμ και γράφω την άποψή μου, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Αλλιώς κάνω μονόλογο μόνος μου, και μου απαντάω ότι μου αρέσει.
Άβαταρ μέλους
By Eliaskat
#351065 τι δουλεια εχει η πολιτικη με το ονομα ?

δεν σου αρεσε η αποψη μου δεκτο ,αλλα εγω ετσι εκανα ,αυτη ειναι η δικια μου ιστορια λυπαμαι που δεν σου αρεσει αλλα ,εζησα την πικρα που πηραν οι γονεις μου με την μλκ του αδερφου μου , και επεσε σε εμενα ο κληρος. Επρεπε να το εξασφαλισω με καποιο τροπο αγαπητε δεν ηθελα να τους πικρανω πες με μαμακια η μπαμπακια οτι θες αλλα τους αξιζε . Οποτε οταν πρωχωρησα το αναφερα στην συζηγο μου απο πριν να το ξερει οτι υπαρχει αυτο ,εξυπνη ειναι μην φοβασαι , και το δεχτηκε .
Εγινε συμφωνια οτι αν κανουμε παιδι το πρωτο θα βγει ετσι, το δευτερο ετσι.
Και πίστεψε με τηρώ με καθε κοστος την συμφωνια που εχω κανει.

και μπαίνεις εσυ και γράφεις πασοκος και ετσι και αλλιώς...

Χαρας το κουραγιο σου να κατσεις να κανεις quote ολα αυτα...

απο οτι καταλαβα δεν εχεις παιδια οταν με το καλο αποκτησεις γραψε μας την εγινε με τους δικους σου και πως το πηραν
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#351066 Sorry που παρεμβαινω αλλα εχω την εντυπωση οτι τσιναει επειδη οπως ειπες απο τη μια ξεκαθαρισες στη γυναικα σου αυτο κι αυτο (και καλα εκανες) ενω στην αλλη περιπτωση (που ησουν νονος) γυρισες και τους ειπες "με το δικαιωμα του νονου". Αν ο νονος του παιδιου σου στο ελεγε αυτο τι θα εκανες; Αυτο σου λεει ο Κυριακος.
Άβαταρ μέλους
By Eliaskat
#351074 Ελευθερα,

μα το εγραψακαπου οτι και στην περιπτωση μας ο νονος μας μου το ειπε και το δεχθηκα , αλλα ηξερα την αποψη του επι του θεματος οποτε πηρα μικρο ρισκο