Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By nass
#336823 Μμμ ναι και γω κάπως έτσι το βλέπω, είναι αρκετά ακριβό φωτιστικό για να ρισκάρω τη σωστή λειτουργία του με κανά φτηνο-dimmer...

Αλλη ερώτηση: έβαλε ο ηλεκτρολόγος στον πίνακα του σπιτιού 3Ρ έναν επιτηρητή τάσης Hager EU301 για να κόβει υπερ/υποτάσεις. Πιστεύετε ότι είμαι ΟΚ ή πρέπει να βάλω και κανά Raycap (όπως στις προηγούμενες σελίδες) για τα κρουστικά (κεραυνούς κτλ.) Δεν έχουμε πρόβλημα κεραυνών στην περιοχή αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

(Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις :) )
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#336835 Σωστός ο ηλεκτρολόγος :superman:
(σε προφυλάσει και απο απώλεια μιας φάσης στο τριφασικό, ιδιαίτερα απαραίτητο αν έχεις τριφασική ξυλόσομπα :s_biggrin )

Μιλάμε για διαμέρισμα ή σπίτι?
Άβαταρ μέλους
By nass
#336836
rx8_drifter έγραψε:Σωστός ο ηλεκτρολόγος :superman:


Εγώ του το ζήτησα :) (νταξ μοντέλο κτλ. επέλεξε εκείνος) επ΄ευκαιρία κάποιων άλλων εργασιών

Νομίζω είναι σωστότερη και εν τέλει φτηνότερη (EDIT: πήγε κάπου €140 μαζί με το ρελέ και την τοποθέτηση) λύση από τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πολύμπριζα προστασίας (όπου καταλήγει να καεί η πλακέτα του πχ. ψυγείου, που δεν είναι σε πολύμπριζο :x )

rx8_drifter έγραψε:Μιλάμε για διαμέρισμα ή σπίτι?


Διαμέρισμα
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#336837 Aυτό που λεω πάντα nass, σε όλους όσους θέλουν να βάλουν αντικεραυνική, αλλά και εν γένει να εχουν μια σωστή εγκατάσταση, είναι οτι πρεπει να τσεκάρουν να έχουν σωστή γείωση (σε σας προφανώς είναι κοινή στο ρολόι, αλλά και να δεις και στον πίνακα)

Τώρα, στο θέμα της προστασίας, ο επιτηρητής τάσης ΔΕΝ Προφυλάσει ηλεκτρονικές συσκευές απο απότομες μεταβολές, αλλά απο παρατεταμένες βυθίσεις ή υπερτάσεις. Αυτό έχει μεγάλη σημασία κυρίως για μοτέρ (το ψυγειάκι σου και το κλιματιστικό σου) αλλά και σε περίπτωση που έχεις τριφασικούς καταναλωτές (όχι ωμικούς). Επιπλέον μην ξεχνάς ότι το μόνο που κάνει είναι να κάνει διακοπή, κάτι που το πισί σου δεν το πολυγουστάρει

Σχετικά με την αντικεραυνική, καλό θα ήταν να συνενοηθείτε ως πολυκατοικία να βάλετε στην κεντρική παροχή, αλλιώς το κόστος το θεωρώ μικρό για να μην προχωρήσεις στην δικιά σου εγκατάσταση.
Άβαταρ μέλους
By otso
#336856
otso έγραψε:Κινητο μαικροσοφτ 1.5 χρονου , ειναι νεκρο ξαφνικα χωρις πεσιμο , το βραδυ δουλευε το πρωι τιποτα .Επισης δεν δειχνει να φορτιζει οσο και να το αφησεις και με διαφορετικους φορτιστες .Εικαζω η οτι εχει προβλημα το μκρο usb που συνδεουμε τον φορτιστη η οτι παπαλα η μπαταρια . υπαρχει τροπος να δουμε με πολυμετρο αν η μπαταρια ειναι νεκρη; η πως μπορουμε να το διαπιστωσουμε ;


Mετρησα την μπαταρια δειχνει 000. Το θεμα ειναι , ειναι πεθαμενη η αφορτιστη; Εβαλα τον φορτιστη στο ρευμα και συνδεσα το κινητο ,χωρις την μπαταρια επανω , μετρησα στα ποδαρακια που κανει επαφη η μπαταρια , εκει εχει κατι ασθενη 0.03 v
Θα επρεπε να δειχνει μεγαλυτερο νουμερο η τιποτα ;
προσπαθω να δω αν φταιει η μπαταρια η το πλακετακι φορτισης.
καμμια ιδεα;
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#336894 Τους επιτηρητές τάσης τους θεωρώ άχρηστους σε σπίτι, εκτός αν για οποιοδήποτε λόγο έχεις τριφασικά μοτέρ.

Αν υπάρχει μεγάλη ασυμμετρία φάσεων, ή ολοκληρωτική απώλεια μίας φάσης, τότε ένα τριφασικό μοτέρ θα "ρετάρει", περίπου όπως ο βενζινοκινητήρας που χάνει έναν κυλινδρο.

Και όσο πιό μεγάλο το μοτέρ, τόσο πιό πολλές οι πιθανότητες να πάθει ζημιά και το ίδιο, αλλά να κάνει ζημια και σε αυτό το οποίο δίνει κίνηση.

Στη βιομηχανία/βιοτεχνία οι επιτηρητές επιβάλλονται γιατι μπορούν να σε γλιτώσουν απο ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ.

Στα σπίτια όμως πλήν λίγων εξαιρέσεων, τα φορτία είναι μονοφασικά και η χρησιμοτητα του επιτηρητή πολύ περιορισμένη. Ενα σενάριο που μπορώ να φανταστώ είναι η μία φάση να έχει βύθιση και πχ το ψυγείο που τροφοδοτείται απο αυτή να υπολειτουργεί και να καεί το μοτέρ του.

Τα ηλεκτρονικά πάλι δέν έχουν πρόβλημα με υποτάσεις-υπερτάσεις. Πλεόν όλο και πιό πολλά μπορούν να λειτουργούν απευθείας με τάση 110 - 240 Volt οπότε μια υπόταση δέν θα τους κάνει τίποτα. Οσον αφορά την υπέρταση, συνήθως έχουν περιθώριο να λειτουργούν με ένα 15-20% υπέρταση επι μονίμου βάσεως.

Αυτό που καίει τα ηλεκτρονικά είναι οι κρουστικές υπερτάσεις (απο κεραυνό ή απο αποσύνδεση μεγάλων φορτίων, λίγο σπάνιο το τελευταίο, εκτός αν έχεις ακριβώς δίπλα στο σπίτι κάποιο εργοστάσιο ή κάποιο μεγάλο μηχάνημα). Οι επιτηρητές τάσης έχουν ελάχιστο χρόνο απόκρισης 100ms. Μια τυπική κρουστική υπέρταση διαρκεί μερικές δεκάδες μs.

Αυτό που θεωρώ πιό πιθανό να έχει μια χρησιμότητα είναι ο επιτηρητής διακοπής ουδετέρου. Η διακοπή ουδετέρου μπορεί να συμβεί απο εργασίες της ΔΕΗ ή εργασίες μέσα στο σπίτι και έχει ως αποτέλεσμα να στείλει 380 Volt στις συσκευές. Ο επιτηρητής τάσης δέν μπορεί να το καταλάβει αυτό και να διακόψει.
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#336980 Αγόρασα και εγώ το efergy. Κορυφαίο, και με τη ρύθμιση του βολτάζ μπορείς να το "φέρεις" ώστε να μετράει με απειλητική ακρίβεια της τάξης του <0,5% σε σχέση με το ρολόι της ΔΕΗ.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#339157 Ορίστε! Φοράει και προστατευτικά γυαλιά. Η ασφάλεια πάνω απ΄όλα... :lol:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By glf
#339158 Εγώ παίζω με οθόνες nextion στο arduino και μου θυμίζουν την εποχή της visual basic.
Ωραία πράματα..
Κάνω θερμοστάτη με δύο ζώνες και πρόγνωση καιρού από το internet σε 3,5" touch screen :)
Άβαταρ μέλους
By xenos
#341491 Ερώτηση: μπορώ να αντικαταστήσω το μικρόφωνο του BT του αυτοκινήτου με αυτό πχ, δεδομένο ότι θα πρέπει να κόψω το καλώδιο (το βύσμα) και να πάρω 2 καλώδια + και -; Ή θα το πάρω, θα το ανοίξω και δεν ξέρω τι θα έχει μέσα; :oops:
Άβαταρ μέλους
By nass
#342046
fubar.gr έγραψε:Αυτό που καίει τα ηλεκτρονικά είναι οι κρουστικές υπερτάσεις (απο κεραυνό ή απο αποσύνδεση μεγάλων φορτίων, λίγο σπάνιο το τελευταίο, εκτός αν έχεις ακριβώς δίπλα στο σπίτι κάποιο εργοστάσιο ή κάποιο μεγάλο μηχάνημα). Οι επιτηρητές τάσης έχουν ελάχιστο χρόνο απόκρισης 100ms. Μια τυπική κρουστική υπέρταση διαρκεί μερικές δεκάδες μs.


Χμμμ άρα να βάλω κανά Raycap λες ? (ποιό ? τα ηλεκτρονικά βασικά θέλω να προστατέψω, home cinema κτλ.)
Είναι άραγε συμβατό με τον επιτηρητή ?
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#342050 Η Raycap είναι εξαιρετική εταιρεία όπως και τα προϊόντα της. Ελληνική μεν, αλλά με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Είναι συμβατό με τον επιτηρητή, αλλά να προσέξεις που θα συνδεθεί.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#342346
nass έγραψε:
fubar.gr έγραψε:Αυτό που καίει τα ηλεκτρονικά είναι οι κρουστικές υπερτάσεις (απο κεραυνό ή απο αποσύνδεση μεγάλων φορτίων, λίγο σπάνιο το τελευταίο, εκτός αν έχεις ακριβώς δίπλα στο σπίτι κάποιο εργοστάσιο ή κάποιο μεγάλο μηχάνημα). Οι επιτηρητές τάσης έχουν ελάχιστο χρόνο απόκρισης 100ms. Μια τυπική κρουστική υπέρταση διαρκεί μερικές δεκάδες μs.


Χμμμ άρα να βάλω κανά Raycap λες ? (ποιό ? τα ηλεκτρονικά βασικά θέλω να προστατέψω, home cinema κτλ.)
Είναι άραγε συμβατό με τον επιτηρητή ?


Ο επιτηρητής έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία, δέν επηρεάζει με κανένα τρόπο το αντικεραυνικό.

Τί παροχή έχεις, μονοφασική ή τριφασική? Το πρόβλημα με το Raycap είναι οτι πιάνει πάρα πολύ χώρο στον πίνακα (6 στοιχεία για μονοφασική παροχή και 12 στοιχεία για τριφασική) και είναι ακριβό.

100 ευρώ κοστίζει το κάθε φυσίγγί, άρα 200 ευρώ για μονοφασική και 400 για τριφασική.

Το τριφασικό Hager που έβαλα εγώ κόστιζε 120-130 ευρώ και πιάνει μόλις 4 στοιχεία.

Δέν υπάρχει αμφιβολία οτι το Raycap είναι κατασκευαστικά ανώτερο απο τα κλασικά αντικεραυνικά, όμως το κόστος και ο χώρος που απαιτεί είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Και στην τελική σε πραγματικές συνθήκες αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την προστασία.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#345514 ΄Να ρωτησω κατι εαν γνωριζετε.

Χρειαζεται να κατεβασω ενα διπολικό καλωδιο απο εναν οροφο στον αλλο για να βαλω ενα ακομα μονιτορ θυροτηλεορασης.

το συστημα ειναι αυτο
http://www.ergo-tel.gr/product_info.php ... s_id=30167

και δουλευει με διπολικό καλωδιο (αυτο) θελω για BUS και τοπικά τροφοδοτικά ανα μονιτορ.

καποια ιδεα?
το οτι οι 2 οροφοι εχουν διασιδεδεμενους ηλ πινακες λεει κατι?
Άβαταρ μέλους
By Mark
#350617 Να ρωτήσω κι εγώ κάτι.

Είχα αγοράσει αρκετά χρόνια πριν από ebay ένα πολυεφέ κιθάρας zoom 505.
Εικόνα

Mου είχε κάνει εντύπωση πως δούλευε κανονικά με μπαταρίες, ενώ με τροφοδοτικό (9v 300mA γράφει, 9v 450mA είναι αυτό που έχω ) δεν άναβε με τίποτα.
Μου ήρθε λοιπόν να το ανοίξω και βλέπω την εξής εικόνα.
Κοντά στην υποδοχή του τροφοδοτικού, υπάρχει μια αντίσταση(υποθέτω) R18 τοποθετημένη για ασφάλεια(επίσης υποθέτω), που είναι εντελώς καμένη(για αυτό είμαι βέβαιος....)
Εικόνα

Δοκίμασα ενώ έχω συνδέσει το τροφοδοτικό να γεφυρώσω τα σημεία που είναι τοποθετημένη με ένα καλώδιο, και ανάβει κανονικά. Οπότε υποθέτω αν αντικαταστήσω την αντίσταση θα είναι οκ. Μήπως έχει κανείς ιδέα τι αντίσταση θα μπορούσε να μπει; Ή αν απλά το γεφυρώσω μόνιμα θα έχω μεγάλο κίνδυνο να το κάψω κάποια στιγμή;