Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#28889
kostis20 έγραψε:Τις μετρήσεις ποιος τις έκανε στο Περιστέρι?
Εγω δεν ειδα πάντως χθες να ρίχνει τόση βροχή στο Μαρούσι.

Υπαρχουν εκατοντατες σταθμοι απο ιδιωτες στην περιοχη ολο αυτο το τερας ηταν εξαιρετικα τοπικο
φαντασου μια γραμμη απο πειραια/δραπετσωνα/κερατσινι/νικαια κτλ κτλ χαιδαρι/περιστερι/πετρουπολη/ανω λιοσια/αχαρνες αυτο ηταν ολο
ολοι οι αλλοι σε συγκριση με αυτες τις περιοχες δεν ειδαν τιποτα
Άβαταρ μέλους
By xenos
#28915 Εριξε αλλα οχι υπερβολικα. Βεβαια το απογευμα ηταν σταματημενη σχεδον ολη η συγγρου.


< >
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#28997 30cm+ στο "Σπήλιος Αγαπητός", στον Όλυμπο:

Εικόνα
(https://www.facebook.com/groups/1104671 ... 569487584/)
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#29233 Άμα όλοι είμασταν πιο προσεκτικοι ,ακόμα και με την υπερβολική βροχη δε θα είχαμε τετοιας κλίμακας επιπτώσεις...
http://www.mixanitouxronou.gr/bazomeni- ... neroponti/
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#29249 @Cabala: Το meteo λεει άλλα υψη βροχής από αυτα που γράφεις.
Ισχυρότατες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Αττική το απόγευμα της Παρασκευής 24/10 με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται στα δυτικά προάστια με το ύψος βροχής να φτάνει στο Περιστέρι τα 39.4 mm, στα Πατήσια τα 32.2 mm, στα Άνω Λιόσια τα 99.6 mm και στο κέντρο της Αθήνας τα 18.8 mm.
Δε ξέρω τι ισχύει στη πραγματικότητα.Για κοιτα και εσυ.
Άβαταρ μέλους
By nido
#29439
kostis20 έγραψε:Άμα όλοι είμασταν πιο προσεκτικοι ,ακόμα και με την υπερβολική βροχη δε θα είχαμε τετοιας κλίμακας επιπτώσεις...
http://www.mixanitouxronou.gr/bazomeni- ... neroponti/

Πολύ καλό άρθρο, το είχα βάλει κι εγώ στο FB...

"...τα πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά – πυκνά σημειώνονται στο λεκανοπέδιο, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αλλά είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας και της στρεβλής ανάπτυξης που ακολουθήσαμε. Και οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δομημένες επιφάνειες στην Αθήνα κάλυπταν το 25% του λεκανοπεδίου. Μετά το 1975, το 75% καλύφθηκε από δομημένες επιφάνειες και δρόμους δίκτυα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν, μόλις, το 4%.
..."

Ίσως θα άξιζε σχετική συζήτηση σε ξεχωριστό τοπικό για πλημμύρες... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#29549 Οι επιστήμονες είχαν «δείξει» τις ευάλωτες σε πλημμύρες περιοχές
Από το 2010 είχαν επισημάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής.

Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Λέκκα, είχαν αποτυπώσει σε χάρτες τις περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε μεγάλο βαθμό, η καταιγίδα που προκλήθηκε την Παρασκευή, επιβεβαίωσε τον χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου, καθώς η ραγδαία βροχόπτωση προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε περιοχές όπως:

Ίλιον (Λεωφόρος Α. Παπανδρέου, Οδός Φλέβας, Οδός Αλαμάνας, Λεωφόρος Φυλής, Περιοχή Μπίμπιζα, Λεωφόρος Πριάμου, Λεωφόρος Θηβών (και στην κατασκευαζόμενη συνέχειά της), Θηβών και Πατρόκλου
Αγιοι Ανάργυροι (Λεωφόρος Δημοκρατίας, περιοχή Μπίμπιζα)
Περιστέρι (Λεωφόρος Αθηνών, Περιοχή Μπουρναζίου, Θηβών και Σουλίου, Θηβών και Πελασγίας)
Νεα Φιλαδέλφεια (περιοχή Ρενό)
Αχαρνές (οδός Πάγκαλου)
Νίκαια και Κορυδαλλός (ενδεικτικά οδοί Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών)
Πειραιάς
«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί η καταστροφή» λέει στα Νέα, ο καθηγητής Γεωλογίας, Θύμιος Λέκκας. «Σε αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, δεν διαδραμάτισαν ρόλο μόνο η ραγδαία βροχόπτωση και το ανάγλυφο της περιοχής αλλά μια σειρά από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η άναρχη δόμηση, οι παρεμβάσεις στα ρέματα, στις παροχετεύσεις ομβρίων υδάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να φραγούν οι φυσικές απορροές των υδάτων. Τα είχαμε επισημάνει αυτά τα φαινόμενα πριν πέντε χρόνια και είχαμε πει πως η κατάσταση θα ήταν τραγική στην περίπτωση μεγάλης καταιγίδας. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΑΣΔΑ δεν είχε επιδιώξει στο βαθμό που μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση».

«Στις 24 Οκτωβριου 2014, περίπου στις 12.30 με 13.00 ξεκίνησε καταιγίδα στο λεκανοπέδιο,η οποία είχε ιδιαίτερα υψηλή ένταση στη δυτική Αθήνα από το βόρειο τμήμα της (Άνω Λιόσια, Μενίδι) μέχρι και το νότιο (Νίκαια, Πειραιάς)», λέει ο Δρ. Μιχάλης Διακάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Και προσθέτει: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίσθηκαν ανάλογα με την περιοχή από τις 14.30-15.30 και μετά. Είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερα ισχυρής βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα (Από τις 13.00 μέχρι τις 17.30). Είναι σαφές όμως ότι έχουν ενταθεί από την εκτεταμένη αστικοποίηση της περιοχής του λεκανοπεδίου, η οποία οδηγεί στην απομείωση των όγκων του νερού που κατεισδύουν στο υπέδαφος και στην ταχύτητα με την οποία οι όγκοι αυτοί του νερού συγκεντρώνονται προς τα κατάντη.

Επιπροσθέτως, η μείωση της διατομής των ρεμάτων έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην δυνατότητα που έχουν τα τελευταία να αποστραγγίζουν τα νερά που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Αιγάλεω».

*Η μελέτη για λογαριασμό του ΑΣΔΑ είχε τίτλο: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Α’ ΦΑΣΗ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ και εκπονήθηκε από τους:
Θύμιο Λέκκα, Δρ. Μιχάλη Διακάκη, Δρ. Μιχάλη Φουμέλη, Δρ. Λεωνίδα Γουλιώτη, Ιωάννη Δελακουρίδη, Ανδρέα Τσώκο.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#31841 επιτελους βρηκε ενα μεγαλο καναλι