http://luben.tv/stream/105654
http://luben.tv/stream/105654
Dimitris_P έγραψε:Τις φοβάμαι τις χύμα φακές γιατί μπορεί να έχουν κανά πετραδάκι μέσα
γίγαντες τηγανητοί & σκορδαλιά με ντομάτα από την Δονούσα
Προετοιμασία: 2-2.15 ώρες συν το μούλιασμα των φασολιών. Μπορείτε να κάνετε τόσο τους γίγαντες (να είναι βρασμένοι) όσο και την σκορδαλιά την προηγουμένη. Το τηγάνισμα μόνο θα πρέπει να γίνει την ίδια μέρα πριν το σερβίρισμα, έως και μισή ώρα νωρίτερα. Θα χρειαστεί φριτέζα ή βαθύ τηγάνι (όχι μεγάλο γιατί οι γίγαντες μπαίνουν λίγοι-λίγοι κάθε φορά). Σύνθετη συνταγή αλλά όχι δύσκολη.
Υλικά (για 4 άτομα)
1/2 κιλό γίγαντες
1 κ.σ. αλάτι
1/2 lt περίπου ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μερικά φυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα
για την σκορδαλιά με ντομάτα
1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
για το κουρκούτι
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/8 κ.γ. πιπέρι καγέν
1 κ.γ. αλάτι
1 κουτί σόδα παγωμένη (πολύ κρύα)
Ετοιμάζετε τους γίγαντες: Τους βάζετε το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε αρκετό νερό, να τους υπερκαλύπτει. Τους ξεπλένετε και τους βάζετε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, στα 10 λεπτά περίπου, πετάτε το νερό (στο οποίο θα έχουν βγάλει και τους πολλούς αφρούς) και βάζετε καινούργιο. Βράζετε μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν και να τρώγονται, χωρίς να έχουν λιώσει (60 – 80 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι). 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση προσθέτετε στην κατσαρόλα το αλάτι, δοκιμάζετε και διορθώνετε. Τους στραγγίζετε και τους αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά ντομάτας: Βάζετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό να μουσκέψει. Αφαιρείτε την κόρα και το στύβετε καλά πιέζοντάς το με τα χέρια.
Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια (προς δυνατή φωτιά) ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Τις απλώνετε ομοιόμορφα και δεν τις ανακατεύετε. Τις ψήνετε έτσι για 5 περίπου λεπτά, ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μπλέντερ (ή και στο μούλτι) χτυπάτε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. Βάζετε το στυμμένο ψωμί και χτυπάτε λίγο ακόμη ώστε τα υλικά να ενωθούν μεταξύ τους. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, ξίδι. Μεταφέρετε τον πολτό σε μπολ και προσθέτετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε με ευγένεια μέχρι να ενσωματωθεί και το λάδι από τις ντομάτες. Διατηρείτε το μπολ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και στο ψυγείο, αν σας αρέσει η σκορδαλιά δροσερή.
Κάνετε το κουρκούτι: Σε άνετο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, με τελευταία τη σόδα και ανακατεύετε καλά να ενωθούν. Θα έχετε έναν παχύρρευστο χυλό. Προσθέτετε σ’ αυτόν τους βρασμένους γίγαντες
Τηγάνισμα: Σε βαθύ τηγάνι (όχι μεγάλο) ρίχνετε το ελαιόλαδο και το βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει πολύ καλά. Αν χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα, αφαιρέστε το εσωτερικό δίχτυ, γιατί κολλάει. Με κουτάλι παίρνετε έναν-έναν τους γίγαντες και τους ρίχνετε στο καυτό λάδι. Βάζετε λίγους κάθε φορά ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους (σαν τους λουκουμάδες). Διατηρείτε σταθερή την θερμοκρασία της φλόγας σε μέτρια ώστε το λάδι να παραμένει καυτό.
Τηγανίζετε τους γίγαντες για 1-1.5 περίπου λεπτό και τους μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με χάρτινη πετσέτα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τηγανιστεί όλη η ποσότητα.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τους τηγανητούς γίγαντες σε πιατέλα και τους περιχύνετε με την σκορδαλιά ντομάτας, προσθέτοντας μερικά φυλλαράκια μαϊντανού.
Dimitris_P έγραψε:Τις φοβάμαι τις χύμα φακές γιατί μπορεί να έχουν κανά πετραδάκι μέσα
Dimitris_P έγραψε:Τις φοβάμαι τις χύμα φακές γιατί μπορεί να έχουν κανά πετραδάκι μέσα
drdino έγραψε:Dimitris_P έγραψε:Τις φοβάμαι τις χύμα φακές γιατί μπορεί να έχουν κανά πετραδάκι μέσα
bill33 έγραψε:drdino έγραψε:Dimitris_P έγραψε:Τις φοβάμαι τις χύμα φακές γιατί μπορεί να έχουν κανά πετραδάκι μέσα
Εγώ όσα χρόνια θυμάμαι η μάνα μου στην αρχή και η γυναίκα μου στην συνέχεια τις καθάριζαν,και γενικά όλα τα όσπρια.
Υπάρχουν δηλαδή άτομα που τις ρίχνουν κατευθείαν στην κατσαρόλα;
Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyo[…]
https://www.youtube.com/shorts/ywgO5RkISuA?feature[…]
Θα τα διορθώσει όλα ο διάδοχος του κουμπάρου . 50 […]
Δεν θες να σου πω τι προσφορές πήρα. Θα πάω σε καν[…]
Είχαμε μια κουβέντα πριν κάποιους μήνες, μετά τον[…]
Δεν ειπα οτι μπηκε με βυσμα στην Μακλαρεν. Ειπα οτ[…]