Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Billopoulos
#349985 Εκτος του γαλακτομπουρεκου, που σαν μιση λεξη ειναι τουρκικη βεβαια, το οποιο νομιζω ειναι βερο ελληνικο, τα υπολοιπα που εχουν να κανουν με σιροπια ειναι βαρβαρα...

Μπακλαβα, καταϊφι, ρεβανι, σαμαλι, τουλουμπα...
Άβαταρ μέλους
By dimik
#349991
REALZEUS έγραψε:Τα τούρκικα και τα αράβικα λες ε; :s_sarcastic

Αν και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Γλυκό = σοκολάτα/κρέμα/παντεσπάνι/σου κλπ! :rtfm:



Ναι οι νομάδες Τούρκοι και Άραβες στις ερήμους και στις στέπες έφτιαχναν γλυκά με πολλαπλές στρώσεις από φύλλα :lol:
Οκ δημιούργησαν γλυκά αλλά πολύ αργότερα και αφού επηρεάστηκαν από το Βυζάντιο και όχι μόνο.

REALZEUS έγραψε:Μορφωθείτε: https://en.wikipedia.org/wiki/Baklava


ελληνική η λέξη μπακλαβάς!
Ο Ελληνοτρίβης ξανακτυπά και διαλύει τας ψευδείς ετυμολογήσεις εις Λυσίειον υπέρ του αδυνάτου λόγον.

Ου πολλού δέω χάριν έχειν, ω συμπαρετυμολογούντες, τοις Τούρκοις μπακλαβατζήδαις ότι μοι παρεσκεύασαν τον ετυμολογικόν λόγον τουτονί.
Πρότερον γαρ ουκ έχων πρόφασιν εφ’ ης του μπακλαβά λόγον δοίην νυνί διά τούτους είληφα. Και πειράσομαι τη παρετυμολογία, τον μεν μπακλαβάν επιδείξαι ελληνικώτατον, τον δε τουρκικόν ελληνικήν έχοντα την καταγωγήν. Διά γαρ ουδέν άλλο μοι δοκεί παρασκευάσαι τονδε τον πόλεμον οι Τούρκοι μπακλαβατζήδαι ή διά φθόνον.

Πρώτον γαρ η λέξις ελληνικώ χρήται τω ετύμω.
Δήλον ότι εκ της φράσεως «εμπακλαβάς πλακούς» η λέξις, δι’ ουσιαστικοποιήσεως κατά το γλωσσικώς ειωθός της επιθετικοπεποιημένης μετοχής εμπακλαβάς, -άντος, κατά τα γνωστά τοις πάσι «ηλεκτρικό» αντί του «ηλεκτρικού ρεύματος», «χωριάτικη» αντί του «χωριάτικη σαλάτα (*εν-σαλάδα)», «ποντικός» και «αρουραίος» αντί των «ποντικός μυς» και «αρουραίος μυς» και ούτω καθ’ εξής.
Η δε μετοχή «εμπακλαβάς» σύνθετον εκ συναρπαγής εστί, εκ των έμπα (άλλου τύπου του έμπας «πλήρως, εντελώς», διά σιγήσεως του ατόνου αρκτικού ε ψιλού) + κλα- (θέματος του ρήματος κλάω «θραύω, σπάζω», «τεμαχίζω») + βας (μετοχής του έβην), συνεπώς μπακλαβάς εστί «ο πλακούς όστις έβη πλήρως τετεμαχισμένος», διότι ρομβοειδώς κατατεμαχίζει τις τον τοιούτον πλακούντα κατά την εντάψωσιν αυτού.
Η ετυμολόγησις ταύτη σύμφωνος προς πάσαν γλωσσολογικήν μέθοδον εστί, πάντα δε τα στοιχεία αυτής τω όντι εύρηνται εν πάσι λεξικοίς της αρχαίας ημών γλώσσης.

Τούτων δοθέντων, πάσα ετέρα τις ετυμολόγησις, ως και η πρότερον αναρτηθείσα εν Περιγλωσσίω, καίτοι ελληνοπρεπής και γλωσσαμυντορική, καθίσταται αυτόχρημα και προδήλως απορριπτέα.

Ελληνοτρίβης

http://periglwssio.blogspot.com.cy/2006 ... st_26.html
Άβαταρ μέλους
By Billopoulos
#349992
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#349995 Τι να λέμε τώρα. Ελλαδάρα μου το μεγαλείο σου... :inlove:
Και το γλυφιτζούρι μου ξένοι το καπηλεύονται ενώ είναι προϊόν δημιουργημένο από Έλληνες της Μ.Ασίας.
Τέλος πάντων.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#350008
Billopoulos έγραψε:Εκτος του γαλακτομπουρεκου, που σαν μιση λεξη ειναι τουρκικη βεβαια, το οποιο νομιζω ειναι βερο ελληνικο, τα υπολοιπα που εχουν να κανουν με σιροπια ειναι βαρβαρα...

Μπακλαβα, καταϊφι, ρεβανι, σαμαλι, τουλουμπα...


Ακριβώς.

Όλα τα άλλα είναι σε επίπεδα Λιακόπουλου. Επαναλαμβάνω, υποχρεωτικά τουρνέ στο εξωτερικό μπας και μας φύγει η χαζομάρα των ΕΛ.
Άβαταρ μέλους
By italakias
#350024 Δια ,εαν οι αλλες κουζινες ηταν καλυτερες,να εισαι σιγουρος οτι παρα πολλοι ελληνες ,οπως και σε αλλα πραματα,θα την ειχαν βαλει στο τραπεζι τους.
Ομως οπως βλεπεις, συνεχιζουμε και τρωμε ελληνικα.
Η |λογοκρισία| που εχουμε κανει σαν χωρα ειναι οτι διαφημιζουμε τον μουσακα σαν πιατο ,ενω εχουμε χιλιαδες φαγητα ανωτερα.
Δεν την γνωριζουν οι ξενοι την ελληνικη κουζινα.
Και κατι ακομη.
Για να εχεις καλη κουζινα ,πρεπει να εχεις και καλα προιοντα.
Να εισαι σιγουρος οτι τα ελληνικα χωματα ειναι αγια και οτι βγαζουν ειναι ασυγκριτο σε γευση και ποιοτητα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#350033
italakias έγραψε:Δια ,εαν οι αλλες κουζινες ηταν καλυτερες,να εισαι σιγουρος οτι παρα πολλοι ελληνες ,οπως και σε αλλα πραματα,θα την ειχαν βαλει στο τραπεζι τους.


Τα ζυμαρικά, πίτσα, διάφορα ακριβά κρέατα με περίεργες σάλτσες, μεξικάνικα, κινέζικα, μπορστ, στρογγανώφ κλπ είναι ελληνικά; :s_sarcastic Οι Έλληνες, όπως και όλοι οι λαοί, απλά τρώνε αυτά που έχουν μάθει, βρίσκουν στην αγορά και που αντέχει και η τσέπη τους. Φασολάδα και σπανακόρυζο π.χ. όταν δεν είχαν λεφτά για τίποτα της προκοπής. :svivhaha:

Ελληνικά χώματα ---> Άγια. Σε άλλες χώρες δεν έχουν τέτοια χώματα. Στην δυτική Τουρκία π.χ. που είναι ακριβώς τα ίδια... :s_sarcastic

Συζήτηση με Ιταλάκια είναι ακριβώς ίδια φάση όπως όταν μιλάς με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο δεν έχει βγει ποτέ έξω από τη χώρα του (μη πω και από το χωριό του) και νομίζει ότι η χώρα του είναι η καλύτερη του κόσμου. Τα έχω ακούσει αυτά κι άλλες φορές. :s_crazy
Τελευταία επεξεργασία από REALZEUS και 10 Ιαν 2017, 17:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By nass
#350035
dimik έγραψε:
REALZEUS έγραψε:Τα τούρκικα και τα αράβικα λες ε; :s_sarcastic

Αν και δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Γλυκό = σοκολάτα/κρέμα/παντεσπάνι/σου κλπ! :rtfm:



Ναι οι νομάδες Τούρκοι και Άραβες στις ερήμους και στις στέπες έφτιαχναν γλυκά με πολλαπλές στρώσεις από φύλλα :lol:
Οκ δημιούργησαν γλυκά αλλά πολύ αργότερα και αφού επηρεάστηκαν από το Βυζάντιο και όχι μόνο.


Η κοιτίδα του αραβικού έθνους δεν είναι η έρημος αλλά η μεοσοποταμία. Δεν ήταν νομάδες εκεί, καλλιεργούσαν τη γη όταν εμείς ήμασταν στα δέντρα :lol:

Για τους Τούρκους νομίζωότι δεν έχουν δική τους μαγειρική παράδοση (πλην κεμπάπ και λοιπών ψητών κρεάτων) αλλά οι Αραβες σαφώς και είχαν.

Τα περισσότερα σιροπιαστά είναι αραβικά νομίζω (πηγαίνετε στον πχ. Λίβανο να τα δείτε), οι δικοί μας αρχαίοι είχαν παστέλι πάντως.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#350042 Δεν ξέρω από που προήλθε η τουρκική κουζίνα (πολύ πιθανόν πολλές επιρροές από Άραβες, Πέρσες και Καυκάσιους), αλλά έχουν και πολλά και πολύ νόστιμα πιάτα σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#350043
REALZEUS έγραψε:Δεν ξέρω από που προήλθε η τουρκική κουζίνα (πολύ πιθανόν πολλές επιρροές από Άραβες, Πέρσες και Καυκάσιους), αλλά έχουν και πολλά και πολύ νόστιμα πιάτα σήμερα.


Η τουρκική κουζίνα, δεν είχαν καν κουζίνα δηλαδή, προήλθε από τις επιρροές και τις συναναστροφές με τον ελληνισμό/άραβες στα χώματα που σήμερα ονομάζουμε Τουρκία.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#350047 Όπως και τα μισά δικά μας. Δεν πιστέυω να θεωρείς ότι εμείς οι ανώτεροι δίναμε μόνο και δεν παίρναμε. :s_sarcastic

ΥΓ: Το ξέρετε ότι οι πρόσφυγες το '22 τον καφέ τον λέγανε τούρκικο, ε; :lol: