Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#353492 Είναι ένα θέμα που ήθελα καιρό ν΄ανοίξω και πάντα, μέχρι σήμερα, το θυμόμουν αφού έκανα log out και πάντα έλεγα την επόμενη φορά.

Από μικρός με ενθουσίαζαν τα περίεργα που υπάρχουν στον κόσμο μας. Άνθρωποι που δεν μπαίνουν σε κάποιες κατηγορίες από τις συνηθισμένες, χώρες ή "χώρες" που δεν ξέρεις πως να τις χαρακτηρίσεις, ζωντανοί οργανισμοί που δεν ξέρεις που να τους κατατάξεις...

Αν υπάρχει κάποιος άλλος με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, μπορούμε να τα λέμε εδώ. Ξεκινάω λοιπόν με ένα παράδειγμα:

The Principality of Sealand

Ένα micronation, το πιο παλιό που συνεχίζει να υπάρχει και ίσως το πιο "πετυχημένο". Πετυχημένο με την έννοια πως συνεχίζει να υπάρχει. Κατά κάποιον τρόπο... :lol:

Όλα ξεκίνησαν με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο... Τότε το Η.Β. έχτισε μία σειρά από πλατφόρμες στη θάλασσα, έξω από τα χωρικά του ύδατα (που τότε ήταν στα 3 μίλια από την ακτή) για άμυνα και προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης από τη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο οι πλατφόρμες αυτές εγκαταλήφθηκαν.

Το 1967, ένας μπάρμπας, ο ταγματάρχης και ραδιοπειρατής Paddy Roy Bates, κατέλαβε την εγκαταλελειμένη πλατφόρμα Roughs Tower, που βρίσκεται 7,5 μίλια ανοιχτά του Suffolk (και άρα ακόμα και τότε εκτός των χωρικών υδάτων του ΗΒ), εκδιώκοντας ένα άλλο ζευγάρι ραδιοπειρατών που έμεναν εκεί από το 1965.

Ο Bates όμως ήταν άλλη περίπτωση βλάβης... Αντί να στήσει τον πειρατικό του σταθμό όπως προγραμμάτιζε στην αρχή, ανακύρηξε την πλατφόρμα ως το ανεξάρτητο πριγκηπάτο της Sealand! Ένα χρόνο μετά, κάποιο άτυχοι εργάτες πήγαν να επισκευάσουν μία σημαδούρα στα "χωρικά ύδατα" του "πριγκηπάτου" και ο υιός Bates τους έδιωξε πυροβολώντας στον αέρα. Ως Βρετανός δικάστηκε από το κοντινότερο δικαστήριο, που έκρινε πως δεν ήταν αρμόδιο, μιας και το συμβάν έλαβε χώρα εκτός των χωρικών υδάτων του ΗΒ. Ο Bates φυσικά θεώρησε πως αυτή η απόφαση ήταν μία de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Sealand από το ΗΒ, because, why the hell not? :lol: :lol: Λίγα χρόνια αργότερα έβγαλε και σύνταγμα, διαβατήρια, νόμισμα, εθνικό ύμνο κτλ... :lol: γιατί μπορούσε. :lol:

Όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν. Το 1978 ένας Γερμαναράς, κάτοχος διαβατηρίου του πριγκηπάτου, μάζεψε μερικούς μισθοφόρους εκ Γερμανίας και Ολλανδίας και κατέλαβαν το πριγκηπάτο εν τη απουσία του πατρός Bates, συλλαμβάνοντας τον υιό και διάδοχο... Ωστόσο, ο πατήρ Bates (και πρίγκηπας μην ξεχνιόμαστε! :rtfm: ) καταφέρνει με τη βοήθεια του υιού και διαδόχου να ανακαταλάβει το προγκηπάτο του, που έχει έκταση 40 στρέμματα... :lol: ) και να συλλάβει όλους τους εισβολείς, κρατώντας τους φυλακισμένους. Οι κυβερνήσεις των χωρών τους διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωσή τους με το ΗΒ, αλλά αυτό απάντησε πως είναι αναρμόδιο, δείχνοντας την προηγούμενη δικαστική απόφαση. :yahoo: Έτσι, η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε έναν διπλωμάτη της από την πρεσβεία στο Λονδίνο στο πριγκηπάτο, να διαπραγματευτεί και ο πρίγκηπας, μετά από ένα διάστημα δέχτηκε να απελευθερώσει τους φυλακισμένους (οι οποίοι κρατούνταν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας! :rtfm: ). Φυσικά το γεγονός αυτό σήμαινε για τον Bates πως και η Γερμανία αναγνώρισε de fecto και διπλωματικά το πριγκηπάτο του! :yahoo: :lol: :metalo: Και επιπλέον υπάρχει και εξόριστη κυβέρνηση της Sealand στη Γερμανία! :yahoo: :metalo: :yahoo: :lol:

Σήμερα, ο πρώτος πρίγκηπας έχει πεθάνει πλέον, ο δεύτερος (ο υιός) ζει στο ΗΒ, αλλά συνεχίζει το παραμύθι, τα χωρικά ύδατα του ΗΒ είναι πλέον στα 12 μίλια (και άρα περιλαμβάνουν το πριγκηπάτο) και φυσικά ο διεθνής νόμος δεν θεωρεί πως κατασκευασμένες πλατφόρμες είναι ικανές να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες χώρες. Όχι πως αυτό ενοχλεί τον υιό Bates βέβαια... :lol:

Το 2007 το pirate bay αποπειράθηκε ν' αγοράσει τη Sealand, αλλά τελικά δεν τους έκατσε... Λίγο αργότερα όμως βγήκε για πούλημα, μέσω ενός Ισπανικού μεσιτικού γραφείου, έναντι 750 εκ. ευρώ) :metalo:


Την δεκαετία του '60 και του '70 πάντως, το Royal Navy, μετά τις ιστορίες με τον "πρίγκηπα" έκανε τις υπόλοιπες πλατφόρμες στόχους και τις έστειλε στον πάτο της θάλασσας, για να μην μπαίνουν ιδέες σε άλλους πειραγμένους... :lol: :lol:

Αυτά προς το παρόν...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#353549 H ιστορία μου θυμίζει λίγο Radio Caroline (ίσως οι παλιοί να το θυμούνται) αν και αυτοί τότε χρησιμοποιούσαν πλοίο, όχι πλατφόρμα και βέβαια δεν το ανακήρυξαν ως... ανεξάρτητο κράτος!